Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Aralık '10

 
Kategori
Bilim
 

Teknolijide Model Alınan Mükemmel geko ayakları

Teknolijide Model Alınan Mükemmel geko ayakları
 

Bilim dünyasında ki gelişmeler şaşırtmaya devam ediyor. Canlılar dünyasında ki eşsiz mükemmelikteki yaratılış mucizeleri bilime ve teknolijiye yol gösteriyor. Şuursuz canlıların bu kadar kusursuz özelliklere sahip olması ve insanlığın faydasına kullanılan özelliklerle var edilmeleri elbette üstün akıl sahibi yaratıcı yüce Allah'ın eseridir. Milyonlarca örnekten sadece bir tanesini şimdilik sizinle paylaşmak istiyorum. Devamı gelecek...

Denizaltılardaki sonar sistemlerinden günlük hayatın ufak ama önemli detaylarına kadar pekçok konuda bilim adamları doğadaki canlıları taklit ederek çalışmalar yürütmektedirler.

Lewis and Clarck Kolejindeki Amerikalı biyologlar, kullanıldıktan sonra iz bırakmayan yapışkan bir bant keşfetmek için çalışmalar yürütüyorlar. Bu icatlarının ilham kaynağı olan canlı ise geko ismi verilen bir kertenkele türü.

Biyologların incelemeye aldıkları bu canlı, ayaklarındaki mikroskobik yapışkan tüyler sayesinde tavana dahi çok güçlü bir şekilde yapışabilme özelliğine sahip. Yapılan araştırmalar gekonun ayaklarındaki bu mikroskobik tüylerin kendi kendini temizleme özelliğine sahip olacak şekilde düzenlendiğini ortaya koymuştur. İşte bu özel tasarım iz bırakmayan yapışkan bantların geliştirilmesinde model olarak kullanılmaktadır.

Canlılardaki mükemmel tasarımların model alınarak hayatımızı kolaylaştıran icatların yapılabilmesi Rabbimiz'in bize sunduğu nimetlerden biridir. Allah bir ayette şöyle buyurmaktadır:

Eğer Allah'ın nimetini saymaya kalkışacak olursanız, onu bir genelleme yaparak bile sayamazsınız. Gerçekten Allah, bağışlayandır, esirgeyendir. (Nahl Suresi, 18)

http://www.bilimveteknoloji.org/

 
Toplam blog
: 145
: 1324
Kayıt tarihi
: 08.11.09
 
 

Dünyaya sevginin hakim olması için iyilerin ittifak etmesi gerektiğine inanıyorum. Sevgi, şefkat,..