Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Ocak '10

 
Kategori
Bilim
 

Teknoloji çağının efsaneleri: Echelon ve Promis 3

Teknoloji çağının efsaneleri: Echelon ve Promis 3
 

GLOBUS, insansız bir tek dünya devletini vaat ediyor. Bu devletin bürokrasisi Echelon ve Promis dir.


Tasarım kültürü:

Tasarımcıların bilgi seviyesi içinde bulundukları toplumun bilgi seviyesi ile orantılıdır. Yüksek bilgi düzeyine sahip toplumlar, dolaylı olarak üst düzey tasarımcılara sahiptir. Ve bu tasarımcıların hayallerini gerçekleştirme olasılığı diğer toplumlarda yaşayan tasarımcılara göre daha fazladır.

Tasarımcılar hayallerini gerçekleştirmekte engeller ile karşılaştıklarında hayal üretimleri durmaz. Bu durumda dahi, hayal üretimleri sürer ve üretilmiş hayaller, tasarımcının zihninde birikir. Hayaller geçen gün artar. Gerçeklenemeyen bu hayaller, tasarımcının laboratuarından, okulundan, evinden, kütüphanesinden yada sohbetlerinden sızmaya başlar.

Sızan, tasarlanma imkanı bulamamış, deneysel verilere dayanmayan hayallerdir. Soyuttur ve bilimsel gerçekler ile desteklenmemiş olabilir. Bu desteklenmeme hali bilim dışı yada bilime aykırı olmaktan kaynaklanmaz. Tasarımcı, daha o hayalin olabilirliğini sağlayacak mesnetleri (dayanakları) icât etmemiş olabilir. Sonuçta topluma o an içinde bulundukları teknolojik düzeyin çok-çok üzerinde teknolojileri tarif eden hayaller, bilimsel dayanakları olmaksızın dağılır.

Hayal dünyası:

Halk arasında, yarı bilimsel ortamlarda, hatta bilim dünyasında tartışılmaya başlanan bu hayallerin gerçekçi temelleri oluşmasa bile zamanla dogmalaşma ihtimali vardır.

Orta Çağ Avrupa’sında; “dünyanın tepsi gibi olması” yada “bir öküzün boynuzları üzerinde durması” temelleri olmayan hayallere en önemli örneklerdir. Ve öylesine güçlü bir dogma haline gelmiştir ki; gerçeğin üstüne çıkmış, Galileo’nun yargılanmasına sebep olmuştur.

Burada dünya ile ilgili hiçbir bilimsel veriye dayanmayan bir hayal, çok sayıda ‘inanan’ tarafından benimsenmiştir. Bu hayali kabul eden kitle o kadar çoğalmış ki sonunda; kalabalığın varlığı hayalin doğruluğunun ispatı haline gelmiştir.

İşte kaos burada başlıyor.

Çok kullanıcılı paylaşımlı hayaller ortaya atıldığı anda tartışılamaz hale gelir ve dogmalaşır. Bu dogma yine çok kullanıcılı hayal alemi ortaya çıkarır. Bu hayal alemini yıkmanın tek yolu; toplumu gerçekle yüzleştirmektir. Nitekim ilk uzay fotoğrafları çekildiğinde 60’lı yıllarda birçok gazetenin “Tepsi gibi değilmiş!” yada “Öküzü kim çaldı?” tarzında manşetler atmış olması ABD toplumu için bile bir İRONİDİR!
(Devam edecek)

Murat SEVGİ

Dipnotlar____:
1. Bölüm, http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=224322, 15 Ocak 2010
2. Bölüm, http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=224327, 15 Ocak 2010

Kaynakça___:
1-Murat SEVGİ, “Yazılımda Temel Analiz Metodu”, ECSRI, 1. Baskı, Mart 1993, Brüksel
2-Murat SEVGİ, “Otomasyonda Ortam Tipleri”, 5 Cilt (AeroSpace-Military-Medical-Industriel-Official Type), MGA, 1. Baskı, 2000, Ankara
3- "İsmail DİNDAR, "21. Yüzyılda Teknoloji ve İstihbarat Savaşları", IQ Kültür Sanat Yayınları, 1.Baskı, Temmuz 2004, İstanbul

 
Toplam blog
: 370
: 1092
Kayıt tarihi
: 10.07.08
 
 

1969 doğumlu. Tasarımcı, endüstriyel otomasyon sistemleri için yazılım geliştiriyor. Yüksek öğren..