Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Kasım '07

 
Kategori
Bilişim
 

Teknoloji eğitimi

Teknoloji eğitimi
 

Sizlere ulaştırdığımız yazılarımızda ortak payda hep “Teknoloji” oluyor. Genelde de teknolojinin getirdiği yenilikler ve hızlı gelişiminden bahsediyoruz. Peki bu hızlı gelişimi takip etmek ve teknolojiyi verimli bir şekilde kullanmanın yolu nerden geçiyor ? Elbetteki eğitimden.

Eğitim, tek başına irdelenecek bir konu değil. Bir çok kavram özelliklede kültür, iletişim paralel incelenmelidir. Teknoloji kültürü dediğimiz kavram insanların teknolojinin etkilerini, niteliklerini bilmesi ve genel çizgileri ile tanımını anlamasıdır. Son yıllarda her fırsatta dikkat çekmeye çalıştığımız “Teknoloji Toplumu” yakın gelecekte bir zorunluluk haline gelecektir. Bu kültüre uyum sağlamayan toplumlar var oldukları çağlarda geri kalmaya mahkumlar. Yakın gelecekte sunulmaya başlayan ve gelecek içinde çalışmaları devam eden e-devlet hizmetleri, teknoloji eğitimlerin ne kadar gerekli olduğunu ve ilerleyen süreçlerde de zorunluluk haline geleceğini göstermektedir.

Teknolojiyi öğrenmeliyiz, çünkü :
• Bize sunulan teknolojik nimetlerden yararlanmak için
• Ortak teknoloji kültürü oluşturacak bir millet olabilmek adına
• Teknolojiye yaktın ve tanıyan bireyler yaratmak; bu yeni neslin teknolojiyi iyi kullanabilen ve bir adım ötesinde geliştiren kimseler olmasını sağlamak
• Gereksinimleri doğrultusunda teknoloji israfı yapmadan doğru donanımları seçebilen bireyler yaratmak
• Farklı toplumların ortak dili olan teknolojiyi bilen vizyon sahibi dünya vatandaşları yaratmak için teknoloji eğitimine önem vermemiz gerekmekte.

Herhangi bir eğitim ile karşılaştırıldığında, teknoloji eğitimini ayıran en belirgin özellik çok hızlı gelişmesidir. Bu ve aşağıda sıralayacağım nedenlerden dolayı teknoloji eğitimi söz konusu olduğunda kapsamını net belirleyemeyiz :

• Teknoloji alanındaki bu sık gelişmeler ve değişimler diğer alanları da etkilemektedir.
• Değişimler ve gelişimler sonucunda yeni meslek alanları ortaya çıkmaktadır.
• Varolan çalışma hayatımızın verimliliğini arttıracak ve iş yapış şekillerimizi değiştirecek gelişmeler olmaktadır.

İyi bir eğitim verilebilmesi için temel esas iyi bir eğitim içeriği ve programı hazırlanmasıdır. Bilindik eğitim içeriği hazırlama metodolojilerinden farklı olarak teknoloji eğitim içeriği için başka etkenleri de irdelemek gerekiyor. Peki neden teknoloji eğitimi içeriği hazırlamak dahi bu kadar özen ister ? Cevabı çok basit, öncelikle eğitim kapsamlarından da bahsederken belirttiğim gibi teknoloji alanında yapılan gelişmeler kendi alanı dışında bir çok alanı etkiler. Bunun dışında farklı alanları etkileyen bu teknolojinin ortak paydalarını bulup ortaya çıkarmak gerekir. Tüm bunlar göz önünde bulundurularak teknoloji eğitimleri oluşturulurken dikkat edilmesi gereken unsurlar :

• Eğitim içeriği yenilenmeye uygun bir şekilde hazırlanmalıdır
• Hazırlanacak eğitim programı farklı seviyeler göz önünde bulundurularak tasarlanmalıdır
• Diğer eğitim alanları ile etkileşim içerisinde olabilmelidir
• Anlatılmak istenen konular ilgili bölümlere ayrılmalı ve temel kavramlar ile alt kavramlar arasında bağ olmalıdır
• İlgili olabilecek meslek alanlarına da yönelik hazırlanmalıdır.

Teknoloji Eğitiminin Amaçları

Yazım boyunca şu ana kadar anlattıklarımın bir özeti olarak teknoloji eğitiminin amaçlarını aşağıdaki gibi sıralayabiliriz :

• Bilimsel ve teknolojik ilkelerin kavranmasını sağlamak
• Teknolojinin toplumdaki yerini belirtmek, teknoloji kültürüne sahip bireyler yetiştirmek
• Gerek toplumsal gerekse bireysel yaşantıda teknolojinin etkilerini bilmek
• Araştırmacı ve geliştiren bir bireyler yetiştirmek

Tüm bu paylaştıklarımız çerçevesinde öncelikli olarak toplumsal teknoloji kültürümüzü yaratmamız gerektiği ortaya çıkıyor. Hatta bilişim alanı için uzmanların Milli Bilişim olarak tanımladıkları her şeyiyle bize ait teknolojilerimizin olması gerekmekte. Dünya üzerinde bulunan öz kaynaklar tükenmeye mahkumlar. Geleceğin lider ülkeleri bu öz kaynaklardan bağımsız olarak Milli Bilişim’e sahip olan ülkeler olacak. Teknoloji Eğitimi konusunda yazdığım bu makale serinin ilki. Bir sonraki makalede teknoloji eğitimlerinde öğrencinin ve öğretmenin konumunu inceleyeceğim. Bunun yanı sıra özellikle teknoloji eğitiminde iletişimin öneminden bahsediyor olacağım. Teknolojinin kullanımına hakim, geliştiren ve araştırmacı bireylerden oluşan bir topluma kavuşmamız dileğiyle…

 
Toplam blog
: 14
: 736
Kayıt tarihi
: 18.11.07
 
 

Bir çok portal ve web sitesinde Proje Koordinatörlüğü yapan Okan Barlas geçtiğimiz yılların en çok..