Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Ekim '13

 
Kategori
Psikoloji
 

Teknoloji ve depresyon

Teknoloji ve depresyon
 

Teknoloji diyince artık çoğumuzun aklına bilgisayar, internet geliyor. Teknoloji hayatımızda büyük bir alanı temsil ediyor, özellikle de internet. Daha önceki yazımda, teknolojinin suç alt yapısını nasıl oluşturduğundan söz etmiştik. Şimdide teknolojinin insanları nasıl yalnız bıraktığını ve bu yalnızlığın neye neden olduğu hakkında bir şeyler paylaşmak istiyorum.

Malumunuz artık birçok işimizi internette yapmaya başladık alışveriş, sohbet, tanışma, buluşma, kahvehane oyunları yani birçok etkileşimsel olarak yapılan etkinlikler internet üzerinden yapılmaya başladı. Durum böyle olunca da tek başımıza ekran karşısında hayatımızı yalnız bir şekilde devam ettirmeye başladık.

Yalnızlığın tanımı kişiden kişiye değişmekle beraber, artık yalnızlık kendi içinde bölünmeye başladı. Fiziksel yalnızlık, duygusal yalnızlık, düşünsel yalnızlık gibi daha da artırılabilir bu yalnızlık mevzusu. İnternet hayatımızın büyük bir bölümünü kapsamasıyla birlikte fiziksel yalnızlık duygusu artmaya başladı. Artık insanlar sosyal aktivitelerinin neredeyse tamamını dört duvar arasında bir ekran karşısında fiziksel olarak yalnız yapmaktadırlar. Böyle olunca da sosyal bir varlık olan insan, tanımına uymayan bir şekilde sosyallikten uzak kalmaya başlıyor. Sosyal ihtiyaçlarını bir ekran ile idame ettirmeye yöneliyor. Tabi ki bu idame şekli yeterli gelmiyor ve sosyal varlık tanımına uymayan bu yapıda bizim psikolojik sorunlar yaşamamıza neden oluyor. Fiziksel olarak çok derin etkileri olmadığı için yaşadığımız psikolojik sorunları görmezden geliyoruz. Görmezden geldiğimiz sorunlar yavaş yavaş birikiyor. Önceleri sorun değilmiş gibi görünen olaylar artık içinden çıkılmaz bir hale gelmiş bir şekilde karşımıza çıkıyor. Bu sosyal eksikliğin farkına varan insan daha sonra derin bir duygusal boşluk ile baş etmeye çalışıyor. Bu duygusal boşluk genellikle, hayattan zevk alamama, yaptıklarından zevk alamama, boşuna yaşıyormuş hissi, kendine olan sevgi ve saygıda azalma, uyku bozuklukları, iştahta azalma veya aşırı artma gibi depresif belirtiler şeklinde ortaya çıkıyor. ‘’Çağımızın Hastalığı Depresyon’’ diye bir yazı okumuştum, orada depresyonun aşırı derece arttığını ve neredeyse her üç kişiden biride depresyon belirtileri gözüktüğünü anlatıyordu. İnternet kullanımı da bu istatistiki verilerle örtüşüyor, çağımızda depresyonun bu kadar ön plana çıkmasının en büyük nedenlerinden birisinin de internet olduğunu düşünüyorum. İnsanların sosyal ihtiyaçlarını internet ile temin etmeleri bu sonucu ortaya çıkarıyor.

İnsanların sosyal ihtiyaçlarını giderirken ki seçtiği yolun internet olmasının en büyük nedeni de kendilerini daha kolay ifade edebilmeleri. Yüz yüzelik etkisi olmadığı için sonunun nereye varacağını çok fazla düşünmeden kendilerini istediği şekilde ifade edebiliyorlar. Bu ifade şeklinin olumlu ve olumsuz yanları vardır. Konudan çok fazla uzaklaşmadan genel anlamda anlatmak istediğim insanların aşırı internet kullanması sosyalleşmelerini engelliyor bu engellenmede onların fiziksel ve duygusal anlamda yalnız kalmalarına neden oluyor. Bu yalnızlık sonucunda da çağımız hastalığının depresyon olması kaçınılmaz oluyor…

Psk. Ayhan  ALTAŞ

 
Toplam blog
: 18
: 1350
Kayıt tarihi
: 18.09.13
 
 

Uludağ üniversitesi Psikoloji bölümü mezunuyum, psikolojinin farklı alanında onlarca eğitim aldım..