Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Mart '11

 
Kategori
Teknoloji
 

Teknoloji ve dostluk

Teknoloji ve dostluk
 

Bir sabah alır götürürler en sevdiğiniz birisini. Duvarda resmi kalır. Biten bir yaşamın bir zamanlar varolduğunu kanıtlayan tek belge: Duvardaki fotoğraf. 

Bir zaman geçer, sonra o fotoğrafı ısrarla duvarda saklayan ve sık sık göz göze gelip dertleşen kişi ya da kişiler de çeker gider. Gelenler önce o fotoğrafı kadırıp atar. "Kimmiş bu ya?" diye dudak bükerek. Sonra o fotoğraftaki kişi anılmaz olur gider. 

Hangimiz babamızın, dedemizin dışında dedemizin babasını tanıyor? Ya da anneannemizin, babaannemizin annesini tanıyor? 

Bunu fotoğraf makinesinin bulunmasından önceki tarihler için sormuyorum. Hadi diyeceksiniz ki o zamanlar fotoğraf makinesi yoktu. Yeni nesiller de bu soyağacından habersiz. Fotoğraf makinesi bulunmadan önceki dönemde yaşamış hangi büyüğümüzün adını biliyoruz? Bir kere merak edip de baba ya da annemize sorduk mu annesinin ve onun annesinin ve onun da annesinin adını? 

Babam dört kardeşti. Annem altı kardeş. Şu an hayatta olan bir tek amcam, bir de teyzem var. Dedem aramızdan ayrıldığında vefat ilanında okumuştum dedemin baba ve anne adını. Yani bu demek ki ben babamın adını, babamın babasının adını, babasının baba adını ve anne adını biliyorum. Hepsi bu. Annemin ise anne adını ve baba adını biliyorum hepsi bu! 

Bir de dedelerimizin, anneanne ve babaannelerimizin kardeşleri ve onların soyları var. Onlar nerelerdeler? Yani tanışmadığımız ve tanımadığımız bir sürü akrabamız var şu yer kürede. 

Hep teknolijiye suç bulurduk. TV'ler geldi akrabalıklar öldü diye. Daha sonra bilgisayar ama özellikle internet geldi akrabalıklar tamamen öldü diye. Ama, şimdi ne oldu? Sosyal paylaşım siteleri ve özellikle facebook gibi siteler sanki bütün aile bireylerini, eşi, dostu, arkadaşı bulup yanımıza getiriverdi. Eğer bu sosyal paylaşım siteleri olmasaydı inanın bir çok akrabanın, eşin, dostun, arkadaşın nerelerde olduğunu bilmeden, sıcak bir selam bile veremeden göçüp gidecektik bu dünyadan. 

Bakın, Milliyet Blog yazarı arkadaşlardan aramızdan ayrılanları bile sayfanın sağ üst köşesinde siyah kurdela ile bilgilendirmelerden öğreniyoruz. Oysa böyle bir insanın yaşadığını nereden bilecektik? 

Demek teknoloji dostlukları da pekiştiriyor. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 278
: 3275
Kayıt tarihi
: 26.05.07
 
 

İstanbul'un Kadıköy ilçesinde doğdum. Bir daha da Kadıköy'den ayrılmadım. İstanbul Üniversitesi, Ede..