Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Haziran '07

 
Kategori
Teknoloji
 

Teknoloji ve Terör

Teknoloji ve Terör
 

Anne-babalar çocuklarının interette nereleri gezdiğini, hangi sitelere girip çıktığını izlemek istiyorlardı. Bu ihtiyacı karşılamak için yazılım firmaları “keylogger” dediğimiz klavye kaydedici yazılımları ürettiler. Daha sonra şirketlerde aynı yazılımı kullanarak çalışanlarını izlemek istediler. Buraya kadar amaca uygun bir yazılım olarak işe yaradı. Fakat birgün birisi hiç tanımadığı birinin bilgisayarına bu yazılımı koyup o kişinin internet bankası şifrelerini alıp parasını çalınca yada şirketler rakip şirketleri bu şekilde izlemeye çalışınca yazılım amacından saptı.

Teknoloji bu noktada hem iyinin hemde kötünün işine yarıyor. Hem emniyet güçleri hemde teröristler cep telefonu, bilgisayar ve interneti kullanıyor. Eskiden siyasiler sözle kavga ederler ve savaşlar meydanlarda yapılırdı. Artık açılan yeni cephe internet oldu.

Son dönemde Google’ın harita uygulamasını kullanan teröristler herşeyin yerini kuşbakışı olarak görebiliyorlar. Google Earth yada Google Map teröristler kullansın diye yapılmış bir şey olmasada gerçekçi olmak gerekirse herkes kendi amaçlarına uygun olarak kullandığından masum şey bile silah olabiliyor. Ekmek bıçağı ile adam öldürülmesi gibi. Yine örnek vermek gerekirse bir soyguncu Google haritası üzerinden soyacağı bankanın yerini, kaçış yollarını vb. her bilgiyi rahatlıkla elde edip hazırlığını yapabilir.

İyi niyetli pazarlamacılar içinde örnek verilebilir, güneş enerjisi paneli, havuz yapımcıları Google Map’i kullanarak bu ürünleri kullanmayan evleri saptayabilir ve pazarlamaya başlayabilirler. Müteahhitler boş arazileri belirleyebilirler. Birine evinizin tarifi yerine haritasını gönderebilirsiniz rahatlıkla.

Internette gerek kişisel geekse kurumsal web siteleri ile yer alınabilirken terörist gruplarda site açabiliyor ve propagandalarını buradan yapabiliyorlar.

Internet üzerinden web kameraları ile İstanbul trafiğini canlı olarak görebiliyoruz, aynı kamera gizli bir şekilde istenmeyen bir yere yerleştirildiğinde dünyanı diğer ucundan bir şeyi seyretmek mümkün olabilir.

Sosyal ağlar internette çok yaygınlaştı. Arkadaşlık ve çöpçatan siteleri kişileri tanıştırmak ve arkadaşlıklar kurulması için gerekli platformu sunuyorlar. Aynı ortamı ideolojik gruplarda kendi haberleşmeleri için kullanmıyor mu? Aslında siz internette sosyal ağ kurarak çok iyi bir iş modeli kurabilirsiniz ama bu model kötülerinde işine yarayacaktır. Terörist olmasada başkalarını kandıran dolandırıcı yada sapıklar örnek olarak verilebilir. Yada sizin üye olduğunuz bir sosyal ağ üzeriden izlendiğinizi, sizinle ilgili her türlü özel bilginin ele geçirildiğini?

Fotoğraf paylaşımlarındada dikkatli olmak lazım. Kendini gizlemek isteyen yada deşifre olmak istemeyenlerin yakalandıkları bir kare ile internette görülmeleri oldukça olası. Siz oradan geçerken br turistin çektiği Ayasofya fotoğrafının köşesinde resminiz yer alıp Japon sitelerinde geziniyor olabilir. Ya cep telefonuyla gizli olan bir evrakın resmini çekip şirket dışına gönderenler?

Biz her ne kadar iyi niyetli uygulamalar geliştirsekte bir takım “uçlar” bunları alıp kendi çıkarları için kullanacaklar. Bundan kaçış yok. Ama yapabileceğimiz en iyi şey bu tipteki olasılıkları olabildiğince işin başında düşünmek.

 
Toplam blog
: 578
: 5372
Kayıt tarihi
: 23.06.06
 
 

Superonline danışmanlık, İktisat Bankası' nda ilk palm bankacılığı uygulaması, 5 yıl Garanti E-Ticar..