Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Ağustos '11

 
Kategori
Tıp
 

Teknolojiden uzak kalıp, karanlıkta uyursanız, sağlıklı olup, uzun yaşarsınız

Teknolojiden uzak kalıp, karanlıkta uyursanız, sağlıklı olup, uzun yaşarsınız
 

Biraz da tıp konusunda yazalım.

Hayatımızda bilmediğimi çok şey var.

Mesela çoğu insan, akşam 23.00 ile gece 03.00 arasında salgılanan ve vücudun savunma mekanizmasını güçlendirip, yaşlanmayı geciktiren bir hormon olduğunu bilmez.

Var böyle bir hormon.

Adı da melatonin.

Melatonin beyinde epifiz bezinden salgılanıyor.

Melatonin sentezini azaltan durumlar

a) Yaş: Yaşla azalır. Ne yazık ki yaşlanmayla birlikte vücuttaki Melatonin düzeyi düşüyor.

Ve bu noktadan itibaren sorunlar başlıyor.

Üç yaşındaki bir çocukta 1000 pikogr / ml, belki de bu salgıdan dolayı çocuklar daha çok uyuyorlar.

Gençlerde 100 pikogram / ml

Yaşlılarda ise 30 pikogram / ml düzeylerine inebiliyor. Gençlik yıllarında en üst düzeye gelen melatonin 50’li yaşlardan itibaren giderek daha az salgılanıyor. Az salgılanınca yaşlılık belirtileri orya a çıkıyor. Saçlar beyazlıyor, performans azalıyor. 45 yaşından itibaren melatonin üretimini azalıyor. Melatonin yapımı çok azalırsa, yaşlanma da çok çabuk oluyor.

80 yaşındaki birinin melatonin düzeyi 20 yaşındakinin onda biri kadardır. Yani melatonin salgılanma miktarı genç kalabilmek için çok önemlidir.

b) Işık: Baskılar. Futbolcuların performansı azalınca, yorumcular “gece hayatına kaptırdı kendini, kızlar onu bu hale getirdi” derler. Gece hayatına giren, gece boyunca diskodan çıkmayan bir insanda bu hormon salgılanmaz.

c) İlaçlar: Bazı ilaçlar baskılar Düşük düzeydeki melatonin bu maddeye bağlı tüm hormonların dengesini değiştirerek tüm fizyolojik fonksiyonlarda bozukluk yaratabiliyor.

Burada bilinmesi gereken şey, epifiz bezinin melatonin salgılaması için mutlaka karanlık ortam gerekiyor.

Neler yapılmalıdır;

1-Yatak odasında televizyon olmamalı. Televizyon kapansa bile altındaki standby ışığı yanabilir. Onu bırakın televizyon kapansa bile, mavi ışık yansıması iki saat kadar devam edebilir.

2-Yatak odasında gece lambası da olmamalıdır.

3-Perdeler iyice kapanmalıdır. Dışarıdan, odaya yansıyan ışık bile melatonin salgılanmasını durdurabiliyormuş. Kısacası yatak odalarında tam karanlık sağlanmalıdır.

Başka?

Sigara, alkol, uyku ve tansiyon ilaçları ve stres de melatonin salgılanışını durduran ya da azaltan şeylermiş. Bunlardan uzak durulabilir. Ama tansiyon ilaçları burada bir istisna oluşturuyor.

Peki melatonin üretimini arttırmak için ne yapmalıyız?

Gece 23.00 den yatakta olup, uykuya geçmemiz önemlidir.

Hangi gıdalarda melatonin var? Vişne, lahana, badem, fındık türü besinler melatoninden zengindir.

Özet

Melatonin salgılanması, nedense sadece gece ve de sadece teknolojinin bütün fişleri çekilince devreye giriyor.

Yani siz, ışığı söndürüp, TV'nizi kapamış olsanız da yetmiyor, fişlerini de çıkarmanız gerekiyor. Standby durumundaki ufak kırmızı ya da yeşil ışık bile melatonin salgılanmasını etkiliyor.

Melatonin adeta ömrü uzatıyor.

İyi melatonin düzeyi ile vücut içi sistem iyi işleyecek, vücut iyi ve dengeli kullanılacak ve böylece fizyolojik fonksiyonların düzgün yürümesi sağlanarak daha uzun ve sağlıklı bir ömür süreci sağlanabilecektir.

Hiç ışık almadığından melatonin düzeyi yüksek olan görme özürlü kadınlarda kadınlarda meme kanseri az görülmüyormuş. Buna göre melatonin insanı kanserden bile koruyor. Körlerde zaten diğer kanserler daha az görülüyormuş.

 
Toplam blog
: 718
: 2690
Kayıt tarihi
: 13.07.06
 
 

Tıp alanında doktor olarak çalışmaktayım, beyin cerrahi uzmanıyım..