Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Ağustos '13

 
Kategori
Bilim
 

Teknolojik fay hatları

Önbilgi: Bu metni bana yazdıran ‘Uhudedipuhu’ kullanıcı adlı, Milliyet Blog yazarına teşekkür ederim.

 

Alıntı: Yorum ve karşı-yorum:

 

“Voltaj ve fişlerde bir standart olmaması ile PDA-IPhone örneği arasında bir fark var. İki farklı akım türünün getirdiği kısıtlamalar / imkânlar dahilinde, her ülkenin keyfine göre kendi fiş standardını belirlediği malum. Yanlış bilmiyorsam, bugün dünya genelinde 12-13 ayrı tip fiş birbirinden bağımsız olarak kullanılıyor. Yani PDA-IPhone örneğinden farklı olarak, bir fiş türü diğerine evrilmiş ya da onun yerini almış değil. Fişlerin durumu küçük bir farkla, Betamax-VHS olgusuna daha benzer, aynı ihtiyaca cevap vermek üzere geliştirilen iki ayrı standardın yayılma / tutunma savaşı. Fark şurada; VHS bu savaşı kazandı, zira çöpe atılacak teknolojinin maliyeti, mesela İngiliz elektrik sistemini Avrupa standardına değiştirmenin maliyetine kıyasla daha ucuzdu. Fiş savaşının bir galibi olmayacak gibi görünüyor. Selâm ve saygılarımla.

 

uhudedipuhu,  02.08.2013, 09:51

 

İphone'un özelliği Apple ürünü olması. Apple ürünlerinin birincil özelliği, yalnızca Apple için olmaları. Yoksa İphone, PDA'nın ilerletilmiş versiyonu değil ama işlevleri aynı. Fiş içinse, tıpkı Apple-Microsoft gıcıklaşması gibi, yalnızca kültürel (İngiliz-ABD) çatışma olmaları durumu var. Yine aynı örnek üzerinden gidilirse, nasıl ki Apple Mac'in başlangıç Quark programını Microsoft yazdıysa ve zaman içinde Quark-Word çevrilebilirliği oluşturulduysa, şimdi de ara / dönüştürücü adaptörler de var. Beni ilgilendiren durum, ayrım gibi görünen ama ayrım olmayan ayrımlarla, çözüm gibi görünen ama çözüm olmayan çözümlerin ilerlediği çatlaklar örüntüsü. Malumunuz uygarlık sayılan, bu çatışmalar boyunca ilerliyor. Yani, teknolojik depremin fay hattını izliyorum kısacası. 

 

gelecekbilim, 02.08.2013 10:18

 

http://blog.milliyet.com.tr/hologram-evlerde/Blog/?BlogNo=424407

 

*

 

Açılımlar:

 

Koyut: Teknolojik değişimler ve antitezi olmayarak değişimsizlikler, en birincil olarak, sanıldığının tersine asla ve kata rasyonel değildir.

 

Buradan başlıyoruz:

 

Neden böyledir?:

 

Çünkü burada doğrusal değil, fraktal model vardır. Fraktal modelin birincil özelliği, süreksiz tanımlı olması (ki tek süreksiz tanım bu değildir) ve kültürel karşılıklılıkta birebirliğe uymamasıdır.

 

Bir kereliğine metinlere dönelim ve bir parça alıntılayalım:

 

Alıntı:

 

“Fişlerin durumu küçük bir farkla, Betamax-VHS olgusuna daha benzer, aynı ihtiyaca cevap vermek üzere geliştirilen iki ayrı standardın yayılma / tutunma savaşı.”

 

Yorum:

 

Hayır: Standart-dışılık, teknolojide veya dışında, daha çok kapristir. Çünkü ayrı standartlar daha çok para kazandırmaz, çünkü herkes tüm ürünleri alamaz. Aynı ürünler, kimi sinerji yaratır pazarda.

 

Hayır: Teknolojik ürünler, aynı gereksinime yanıt vermek üzere icat edilmez. Zaten hiçbir teknolojik ürün, hiçbir gereksinime yanıt vermek üzere icat edilmez. Daha çok, ‘ya tutarsa’ diye icat edilir ve kayda geçmediği için, bilindiğinin tersine, başarısız ürün sayısı, başarılı ürün sayısından daha çoktur. Buradaki örnekte, Beta dışında kaybeden ürün çeşidi epeyi kalabalıktı.

 

Evet: Teknolojik savaşın genelde bir galibi olmaz.

 

Bu,çok çok çok önemli bir gözlem.

 

Yan bir gözlem daha: Birçok ürün, 5 yıl diye icat edilir, 10 yıl dayanır ve tersi de... Burada da determinizm işlemez yani...

 

Yani burada:

 

Epistemolojik (informatik ve kognitif) ve istatiksel açıdan hata fonksiyonları, ana fonksiyondan daha fazla bilgi içerir ki bu Heisenberg Belirsizlik İlkesi’nin ikilem geçersizliğinin de imleme haritasını çizer. Yani; daha az bilgi arayışı, daha çok bilgi üretebilir ve tersi de...

 

O nedenle:

 

Teknolojik yanılgılar; teknolojik devrimleri, teknolojik başarılardan daha çok haritalar...

 

Nokta ve es.

 

Bu metnin açılımları epeyi daha sürecek.

 

Dipnot: Bu belirsizliğin (bilince çarpacak denli) belirginleşmesi ve daha bilgi üretmesi ne yazık ki bir Orta Çağ göstergesidir ve biz de bunlardan birinin içindeyiz. Yani, ne yazık ki bazı bilgiler, hala faşizmlerde ve engizisyonlarda elde edilebiliyor, tıpkı bilimin savaşta barıştan daha çok ilerlediği gibi. Henüz ve şimdilik öyle...

 

 
Toplam blog
: 2216
: 514
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Serbest yazarım. 1960 doğumluyum. BÜ İşletme mezunuyum. ..