Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Haziran '17

 
Kategori
Teknoloji
 

Teknolojinin Faydaları ve Zararları

Teknolojinin Faydaları ve Zararları
 

Teknolojinin insan hayatına yansıması


Teknoloji, insan gereksinimlerine göre, üstün özelliklerde araç ve gereçlerin üretilmesidir. Genel olarak sürekli gelişen teknolojinin insanlar için birçok faydası bulunsa da, insan hayatını olumsuz etkileyen tarafları da bulunmaktadır.

TEKNOLOJİNİN FAYDALARI

        - Teknolojinin ilk faydası, iletişimdir. İletişim kolaylığı ile, kilometrelerce uzaklıktaki insanlar birbirleriyle görüşüp konuşabilmektedir. Teknolojik gelişmelerin bir sonucu olarak, telefon şirketlerinin sms ve dakika kampanyalarıyla, maddi olarak her seviyeden insan telefon görüşmelerini kolaylıkla ve kesintisiz olarak yapabilmekte, bir çok iş de, bu sayede kolaylıkla halledilebilmektedir.

        -Sağlık alanındaki gelişmeler, teknolojinin ikinci faydasıdır. Hastane randevu sistemleriyle istenilen tarih, saat ve doktora kolayca randevu alınabilmektedir. Üstelik, laboratuvar sonuçları da, online olarak hastanelerin sitelerinden öğrenilebilmektedir.

       - Ulaşım kolaylığı, teknolojik gelişmelerin doğal bir sonucudur. Önceleri, bir yerden bir yere ulaşmak yorucu ve zaman alıcıydı. Kısıtlı imkanlarla yapılmaktaydı. Şimdilerde ise, taksi, minibüs, metrobüs, tren, uçak, otobüs ve deniz otobüsü gibi araçlarla, şehir içi, şehir dışı veya ülke dışına sorunsuz bir şekilde ulaşım sağlanabilmektedir.  

      -Online alışveriş kolaylığı, teknolojinin sağladığı en büyük kolaylıklardandır. Online hizmet veren satış mağazaları sayesinde insanlar, onlarca ürünü aynı anda karşılaştırıp seçim yapma şansına sahiptir. Üstelik, ücretsiz kargo, hızlı teslimat ve indirim kampanyaları da, bu mağazaların sağladığı avantajlardır. 

     -Sosyal paylaşım siteleri ile, eski arkadaş, öğretmen veya öğrencilerle iletişim kurularak keyifli paylaşımlar yapılabilmektedir.

     -Teknoloji, bilgi kolaylığı sağlamaktadır. Aranan her konuya dair bilgilere internetten ulaşılabilmektedir. Örneğin; çocukların eğitim ve öğretimine yardımcı olamak amacıyla, okulda tüm öğrencilere tablet dağıtılmaktadır.

     - İş arayanlar, kapı kapı dolaşıp form doldurmak yerine, online iş bulma sitelerinden kendilerine uygun olan iş pozisyonlarına başvurabilmektedir.

     -Hastalıkların tedavisi daha çabuk ve etkili yapılabilmektedir. Tıbbi-teknolojik cihazlar tedavi aaşamasını kolaylaştırmıştır.

      Görüldüğü gibi, teknolojinin insan hayatını kolaylaştıran birçok faydası vardır. Ancak, bu fayda ve rahatlığın olumsuz sonuçları da vardır:

TEKNOLOJİNİN ZARARLARI

      -Herşeyin online olarak halledilebilmesi kolaylık olsa da, insanları rahata alıştırmış ve tembelleştirmiştir.

      -Bu rahatlığın ve hareketsizliğin sonucu olarak hastalıklar artmıştır. İlginç olan şudur ki, hastalıklar artsa da, gelişen teknoloji ile  yeni cihazlar ve yeni tedavi yöntemlerinin ortaya çıkması, hastalıkların tedavisini kolaylaştırmıştır.

     -Teknolojik gelişmelerin sonucu olarak, hayatımıza girmiş olan elektronik cihazlar, radyasyon gibi zararlı maddeler yaymaktadır. Bu durum da insan sağlığını tehdit etmektedir.

     - İnsanların karşılıklı iletişimi azalamış, bunun yerine sanal iletişim artmıştır. Bu da, insanların yüz yüze iletişim kurmasını engellemiştir. 

     -İklim değişiklikleri, hava kirliliği ve küresel ısınma gibi doğaya zarar veren durumlar ortaya çıkmıştır.

     Her ne kadar olumsuz sonuçları da olsa, teknoloji genel anlamda insan yaşamını kolaylaaştırıcı ve faydalı niteliktedir. Üstelik sürekli gelişme göstererek, hayatımızda her gün yeni bir kolalık sağlamaktadır.

 
Toplam blog
: 4
: 424
Kayıt tarihi
: 20.07.16
 
 

Ahmet Kına, Namık Kemal Üniversitesi mezunu olup ilgi alanlarında ise sosyal medya, terapi, kitap..