Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Aralık '08

 
Kategori
Teknoloji
 

Teknolojiyle oynuyoruz

Teknolojiyle oynuyoruz
 

Teknolojinin neresindeyiz...


Bu kadar olumsuz haberler-yazılar içinde işte olumlu bir haber-yazı, arkanıza yaslanın, derin bir nefes alın ve haberin tadını çıkarın diyemeyeceğim. O kadar ilerleri düzeye geldik ki bilim ve teknolojide, mühendislikte vs birçok alanda artık teknolojiyle oynuyoruz sanmayın.

Evet, oynuyoruz ama anladığınız ya da olması gereken gibi değil…

İşte geçmiş tarihli bir haber…

ANKARA - İletişim şirketi Teleses’in Yönetim Kurulu Başkanı Recep Uzelli, dünya nüfusunun 6 milyar 634 milyon olduğunu hatırlatırken, bu yılın Kasım ayı sonu itibariyle dünyadaki cep telefonu abone sayısının da 3, 3 milyar ile dünya nüfusunun yarısına ulaştığını kaydetti. … Türkiye’de de benzer bir durumun söz konusu olduğunu, 70 milyonluk nüfusa karşılık 60 milyon cep telefonu abonesi bulunduğunu ifade eden Uzelli, “Türkiye, bu abone sayısı ile dünya cep telefonu pazarında çok önemli bir konuma sahip” dedi. Geçen yıl Türkiye’de iletişim sektörünün yüzde 7 büyüdüğüne dikkat çeken Uzelli, “Bu oran cep telefonunda yüzde 40 oldu” diye konuştu. Türkiye’de ayda 1 milyonun üzerinde cep telefonu satıldığını, yıllık satış miktarının ise ortalama 10 milyonun üzerinde olduğunu belirten Uzelli, Türkiye’nin bu satış rakamları nedeniyle üreticiler için çok önemli bir pazar haline geldiğini bildirdi. 2006 yılı sonu itibariyle dünyada 725 milyon adet cep telefonu satıldığını belirten Uzelli, bir önceki yıla göre yüzde 29’luk bir büyüme anlamına gelen bu satış performansının…

Bence daha da fazla ama çıkarsama için bu da yeterli… bir telefon çılgınlığıdır aldı başını gidiyor. İhtiyaç, zaruret ayrı. Ama ilkokuldan başlayan kullanıcılar dahil yüksek model telefonlar ve en az iki hat taşıyanların sayısı az değil. Nedir bu özellikler ve ne kadarını kullanıyoruz asıl işlevi dışında… Kızılötesi, Bluetooth, GRPS, FM Radyo, Entegre Kamera, MP3-MP4 çalma, oyunlar, ajanda, çift sim, TV, java, Entegre kamera, navigasyon, SMS, MMS, USB destekli vs bir sürü teknik özelliklerden seçeriz bize uygun olanı. Telefon özelliği nasıl olsa vardır hepsinde. Önemli olan marka ve model ve diğer özellikler.

Ve alırız yüksek meblağlar vererek şık, kaliteli, özellikli, markalı, modelli telefonları.

Genel kullanım şekli telefonla ilgisi olmayan, video ve fotograf çekim, oyun (küçük atari), chat, sms, mms, müziktir. Evde, işte, plajda, çarşıda pazarda, arabada, otobüste, uçakta, otelde her yerde çoğunlukla oyun oynanır bu adına telefon dediğimiz pahalı oyuncaklarımızla.

Laptop fiyatına aldığımız cep telefonlarla oyunlar oynarız. Birkaç gün içinde tüm özelleri bize normal gelir geriye oyun kalır. Telefon açmadığımız ya da aranmadığımız hallerde. Pahalı ürünle ucuz oyun peşine düşeriz.

Diğer bir oyun aracımız bilgisayarlarımız. Masaüstü bilgisayarlarımız, laptoplarımız. Evlerimizde iş yerlerinde olmayan özelliklerde teknik özelliklere sahip bilgisayarlar çoğunluktadır. İş yerindeki bilgisayar tüm işlerinizi rahatlıkla hallederde evde işe yaramaz. Ev kullanıcıları hiçbir zaman yeter ki bilgisayarım olsun diye düşünmez onların hayallerinde yüksek donanımlı, işlemcisi iyi, ram beleği yüksek, harddiski büyük, yine çok önemli olan ekran kartı çok çok çok iyi olacak. Neden çünkü oyun oynayacağız. Bilgisayar satıcıları performans testlerini oyunlarla yaparlar. Piyasada bilgisayar satışları da, değiştirmeleri de, evlerdeki bilgisayarların çoğunluk kullanım şeklide oyun ağırlıklıdır.

Geçmişte Ankara’da en iyi fiyat ve en büyük elektronik mağaza özelliği olan bir firmaya büyük bir bilgisayar firmasına gitmiştim. Görevli arkadaşla konuşan bir genç ekran kartını değiştireceğini söylüyor satıcı da ona onun istemiş olduğu ekran kartının çok iyi olduğunu yeni geldiğini, çok memnun kalacağını aynı zamanda bu ekran kartından Ankara’da üç kişiden biri olacağını söylüyordu. Soru sorabilmem için konuşmanın bitmesini bekliyordum. Benim çok iyi diye nitelendirdiğim bir full bir bilgisayar kasası parasına ekran kartı alıyordu genç arkadaş. Sadece oyun için. Bir bilgisayar fiyatına sadece ekran kartı. Ne garip değil mi? Bilgisayar sektörünü canlı tutanlar bu genç arkadaş gibi yeni çıkan oyunlara göre sistemini güncelleyen, bilgisayar alırken özellikleri oyunlara göre tercih eden, diğer oyunla ilgili oem alımı yapanlardır. Kendilerine ülke ekonomisi için teşekkür mü etmeliyiz acaba…

Artık televizyonlarımızda, uydu alıcılarımızda, internette, cep telefonlarımızda, bilgisayarlarımızda, Play Stationlar da her yerde oyun var.

Teknolojiyi oyun bakımından çok yakından takip ediyoruz. Yüksek teknolojiyle oyun oynuyoruz.

Erdoğan KURT-23.11.2008-ANKARA

 
Toplam blog
: 12
: 1260
Kayıt tarihi
: 09.05.07
 
 

Endüstri Meslek lisesi Elektronik bölümü, Adalet Yüksekokulu, İktisat fakültesi mezunuyum. Bilgisaya..