Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Nisan '17

 
Kategori
Tarım / Hayvancılık
 

Teknoshow Comigo Fuarı ve Kooperatifler

Teknoshow Comigo Fuarı ve Kooperatifler
 

Yabancı bir kelimede olsa Teknoshow dendiğinde hepimizin aklına teknik bir gösteri, panayır, sergi ve fuar gelir. Son yıllarda ülkemizde bu tür faaliyetlerin hepsi büyüklüğüne bakılmaksızın fuar olarak adlandırılmaya başlamıştır. Bu tür etkinliklerde seçilen konuya göre yeni teknolojiler sergilenir. Sektörüne göre başarılı sonuçlar alınmış ürünler kullanıcılara tanıtılır, öncekilerine veya benzerlerine göre avantajları paylaşılır. Günümüzde her sektörde olduğu gibi tarımdaki teknolojik gelişmeler hız kazanmıştır. Artan rekabet, daha kaliteli ve fazla üretim için maliyetleri düşürerek verimliliği artırma çabaları ön plana çıkmıştır. Geleneksel tarımda bile gerekli tedbirleri almadan pazarda tutunmak zorlaşmıştır. Artık üreticiler yeni teknolojileri izlemek ve imkânlarına göre bunları kullanmak zorundadırlar.

Ülkemizde ve birçok ülkede bu tür fuarlar genelde özel kuruluşlar tarafından yapılmaktadır. Konularında uzmanlaşmış kadrolarca fuarların tüm süreçlerinde dikkatli ve özenli şekilde hazırlıklar yapılmaktadır. Ulusal ve uluslararası alanda yapılan tarım fuarları çiftçiler ve sektörde yer alanlarca dikkatlice izlenmekte, hem üreten hem de tüketiciler için heyecan uyandırmaktadır. Sektördeki herkes adeta bu fuarları takip ve ziyaret etmektedir.

Dünyada kooperatifler tarafında yapılan fuarları sayısı oldukça azdır. Çünkü fuarcılık profesyonel bilgi ve organizasyon becerisi gerektiren bir dal olarak görülmektedir. O nedenle çoğu tarımsal kooperatif ve örgütler fuarlara katılmayı tercih etmektedir. Dünyada kooperatifler tarafından düzenlenen nadir fuar örneklerinden biride hiç şüphesiz bu nadir örneklerden biri Teknoshow Comigo Fuarıdır. Fuar Comigo kooperatifi tarafından 16 yıldan beri yapılmaktadır.

Fuar Comingo kooperatifine ait 60 hektar alanda yapılmaktadır. Bu alanın 40 bin m2 alana stantlar kurulmaktadır. Fuar öncesi 2200 kişi fuar esnasında 5500 kişi fuarda çalışmıştır. Fuarda 1000 hayvan sergilenmiştir. Fuarı bölgeden ve ülkenin her yanından üretici, bilim adamı, teknisyen, bakanlık temsilcileri, dış ticaret şirketleri, öğrenciler ile yabancı ziyaretçiler olmak üzere 100 bine yakın insan gezmiştir. 2016 yılında fuara 540 firma katılmıştır. Fuarda firmalarca 500 milyon liradan fazla satış yapılmıştır.

Her alanda faaliyet gösteren COMİGO kooperatifi ortaklarının ihtiyaçları ve çalışanlarının bilgi ve görgüsünü artırmak için düzenlediği fuar büyük ilgi görmektedir. Çevrenin ve ülkenin en önemli etkinliği olarak ilgi çekmektedir. Tarımsal sanayi kooperatif olarak COMİGO başarılarında önemli rol oynayan bir aktivite olarak fuara özen göstermekte, tüm kuruluşlar, radyo televizyonu ile 3-7 Nisan tarihleri arasında 5 gün süre ile çalışmalar yürütmekte, fuar esnasında katılımcılara yönelik seminerler ve konserler organize etmektedir.

Bu yıl 17’incisi yapılan fuarın en önemli konuşmacısı ICA eski başkanlarında Brezilya eski Tarım Bakanı olan Roberto Rodrigues idi. İyi bir şeker kamışı çiftçisi, ziraat mühendisi olan Rodrigues Brezilya’nın başarısının temelinde kooperatiflerin olduğunu belirterek gelecekte dünyadaki global krizler karşısında güçlü bir ülke olmak için tarımda güçlü olunmasının altını çizdi. Dünyada tarımsal üretimin pazardaki durumunu ve üretimdeki rekabet şartlarını ortaya koydu. Kooperatiflerin teknoloji ve innovasyon konusuna gereken önemi vermelerini belirtti. Dünyadaki rekabet karşısında ülkelerinin en büyük avantajının bu olacağını ifade etti. Çiftçilerin dünyanın neresinde olunursa olsun ekonomik ve sosyal sorunlarının çözümünün kooperatiflerde olduğuna dikkati çekti. COMİGO’nun bunun bir ispatı olduğunu vurguladı.

Comigo kooperatifinin teknoshow fuarı hizmeti üreticilerinin ve ortaklarının ayağına kadar getirmesi önemli bir hizmettir. Günümüzde ortaklarının menfaatleri doğrultusunda ticari kaygıdan uzak böylesi organizasyonlar üreticilerin doğru bilgi ve teknoloji konusunda güvenebilecekleri bir ortam yaratmaktadır. Ülkemizde kooperatiflerce ortaklarına ve yöre çiftçilerine yönelik kendilerinin organize edecekleri hiç değilse ülkemizde yöresel panayırlar ve hasat bayramlarında küçük çaplı böylesi bir etkinliklerin gerçekleştirilmesi mümkündür. Özetle COMİGO kooperatifinin düzenlediği yöresel olmakla birlikte ulusal ve uluslararası yüze sahip olan fuar gerçekte kooperatifler için dikkate alınması gereken bir faaliyettir.

 
Toplam blog
: 416
: 790
Kayıt tarihi
: 19.02.10
 
 

Tarım, Gıda, Ormancılık, Çevre, Örgütlenme ve Proje konularında çalışmalarda bulunmaktayım. Öncel..