Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Kasım '13

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Tekrarlanan gebelik kaybı ve nedenleri

Tekrarlanan gebelik kaybı ve nedenleri
 

Gebelik


İki veya ikiden fazla gebelik kaybına tekrarlayan gebelik kaybı (düşük )denir. Kısırlıktan çok farklı bir rahatsızlık olup bir çok sebebi bulunabilir.Tabi kesin sonucu belirleyebilmek için hekiminizin ayrıntılı olarak muayene etmesi gerekir. Günümüzde kan testi ile belirlenen gebeliklerin ortalama %75 ‘i düşükle sonuçlanmaktadır.Klinik olarak belirlenen tüm  gebeliklerin ise ortalama %25' i düşükle sonuçlanmaktadır. Hatta kadınlar bazı aylarda gebe olduklarının farkında bile olmadan adet kanaması esnasında düşük yapabilir.,buna sessiz düşük denir. Belirlenen gebelik kaybı mutlaka incelenmeli ve sebebi öğrenilmelidir. Çiftlerde gebelik kaybı tekrarlanmışsa tıbbi değerlendirme yapılmalı, gerekirse psikolojik destek verilmelidir. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi tekrarlayan gebelik kaybının bilinen çeşitli sebepleri vardır ve onlardan bir kaçı şöyledir;

Doğuştan gelen nedenler (anatomik nedenler)

Kadının doğuştan gelen, rahim ile ilgili problemler en etkili nedenlerden biridir. Normalde rahim bebeğin büyümesine orantılı şekilde genişler ama rahimde problem varsa genişleyemez ve düşükle sonuçlanır. Kadında rahim ile ilgili anormallik varsa doğum yapılırsa dahi tehlikelidir ve erken doğum riski çok yüksektir. Erken doğum yapıldığında bebeğin ciğerleri henüz tam gelişmediğinden ciddi solunum problemleri ortaya çıkar, yalnız bununlada kalmaz erken doğum bir çok hastalığı hatta ölüm riskini de beraberinde getirir. Rahim anormalliklerinin bir çoğu cerrahi müdahale ile tedavi edilebilmektedir.

Yaş ile alakalı nedenler :

Kadınlarda yaş ne kadar ileriyse düşük yapma ihtimali de o  kadar fazladır. Özellikle 40 yaşından itibaren her gebeliğin  neredeyse % 40' ı düşükle sonuçlanmaktadır.

Hormonal Nedenler:

Kadınların sağlıklı bir gebeliğe kavuşması için yumurtalık tarafından üretilen yumurtalık tarafından üretilen progesteron hormonu  çok önemlidir. Gebeliğin devam etmesini sağlayan belkide en önemli hormondur. Progesteron hormonu yumurtlama sonrası üretilir. Eğer yumurtalık yeteri miktarda progesteron üretemez ve düşük seviyede kalırsa gebelik düşükle sonuçlanabilir. Progesteron  seviyesinde düşüklük tesbit edilmiş ise dışardan verilerek gebeliğin sağlıklı yürümesi sağlanabilir.

Genetik Nedenler :

Kadınlarda tekrarlı düşüğe neden olan genetik nedenler ortalama %3-4 oranındadır. Genetik nedenlerden biri, bir kromozomun bir parçasının başka bir kromozoma bağlanması olarak tanımlanan Translokasyon’dur ve kromozom anormalliklerin en yaygını olarak bilinir.

Erken düşük olmasına rağmen herhangi bir genetik sebep belirtisi bulunmamış ise düşüklerin ortalama %60'ı tesadüfi olarak kayıp veya  çift kromozom meydana gelmesinden oluşur.

Diyabet :

Diyabet düşük riskini artıran önemli faktörlerden birisidir. Sağlıklı bir gebelik sonucu için gebelik öncesi ve esnasında kadının kan şekeri daima kontrol altında olmalıdır.Aşırı kilolu kadınlarda düşük riski normalden çok daha fazladır.

Sonuç Olarak :

Tekrarlanan gebelik kaybı açıklanamamış ise bir sonraki gebelikteki başarı şansınız %60-70 oranında olabilir. Tabi bu başarı şansını yakalamak için gebelik öncesi ilk önce folik asit takviyesi ve yaşam tarzınızda yapacağınız değişiklikler çok önemlidir, örneğin:

    Sağlıklı gebelik için ilk önce sigarayı bırakmalısınız. Hatta içilen hiçbir ortam veya mekanda bulunmamaya dikkat etmelisiniz.
    Kafein içeren bütün içeceklerden uzak durmalısınız.
    Alkol kullanıyorsanız hemen bırakmanız tavsiye edilmektedir.
    Kilonuzu kontrol altında tutmalısınız.Bunun için evde hafif egzersizler yapabilir veya günlük yürüyüşler yapabilirsiniz.
 

 

Prof. Dr. Bülent Tıraş

http://www.tupbebekailesi.com

 
Toplam blog
: 193
: 1224
Kayıt tarihi
: 18.09.12
 
 

Tüp bebek tedavisi ve kadın doğum uzmanı Prof.Dr.Bülent Tıraş. www.bulenttiras.com ..