Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Mayıs '11

 
Kategori
Futbol
 

Teksas çarşı

Teksas çarşı
 

Spor müsabakalarının hepsi seyirciler tarafından güzelleştirilir. Seyircilerin enerjisi sporculara da yansır ve daha yüksek performans sergilemelerini sağlar. Futbol en çok seyircisi olan spor dalı. Taraftarı olduğu takımın maçını izlemek için çılgın fiyatlar karşılığı bilet satın alarak tribündeki yerini alır. Lisanslı ürünlerini satın alarak hem taraftarı olduğu takımı çevresine ilan ederken klubüne maddi kaynak da sağlar. 

Ya holiganizm, fanatiklik ile holiganlık arasında nasıl bir fark var. Fanatikler için taraftarı olduğu takım hayatında öncelikli olan şeydir, taraftarı olduğu takım kendisi için hayat felsefesi, dünya görüşü, bir ifade şeklidir. Holiganizm ise fanatiklikten ayıran şiddet dürtüsü ile hareket edilmesidir. Ülkemizde yaşanan şiddet olaylarını ana haber bültenlerinde gördükçe, çocuk yurdundaki bakıcının çocuklara şiddet uyguladığı ülkemizde onbinlerce insanın stadlarda bir araya geldiği milyonların ilgisinin üzerinde olduğu futbol maçlarında şiddete başvurulmasına şaşırmamak gerek. 

Haftasonu bir Bursaspor - Beşiktaş maçı çıkan olaylardan dolayı iptal edildi. Bursaspor taraftar grubu Teksas, Beşiktaş taraftar grubu Çarşı daha şehire girmeden, karşı karşıya gelmeden maçın iptal edilmesine sebeb olacak olaylar çıkarttılar. Neydi bu insanların nefreti , neydi bu insanların isteği... Bursa taraftarına göre; Bursasporun küme düşme potasında yarıştığı takımlara Beşiktaş'ın maç kaybetmesi ve sonrasında 2003/2004 sezonunda bir alt lige düşmesinin sebebi olmasıdır. Son haftalardaki maçlarının çoğunu kaybeden bir takıma böyle bir ithamda bulunmak sadece suçu başkasına atıp dikkatleri başka yöne çekmektir. 

Marmaranın güneydoğu bölgesinde Bursa, Kocaeli ve Sakarya futbol takımları o bölgenin başarılı takımları olarak öne çıkar. Puan cetvelinde İstanbul hegemonyasının arkasında yer almaya çalışan kulüpler arasında bunu başarabilenlerdendirler. Büyük takım ben büyüğüm denilerek olunmuyor. Büyük takım olmanın ilk şartı bir derbi olması. Aynı kentin veya başka bir kentin takımı ile arada bulunan farklılıklardan doğan mücadelelerdir. Bu derbi maçlar takımların liglerdeki konumu ne olursa olsun büyük heyecanla beklenir. İstanbul takımlarının kendi aralarındaki mücadelelerde ön plana çıkan Fenerbahçe-Galatasaray gibi , dünyada 2.lig seyirci rekorunu halen elinde bulunduran Karşıyaka - Göztepe gibi , evden maça çıkan iki kardeşin iki ayrı tribüne oturabildiği Adana Demirspor - Adanaspor gibi , Orduspor- Samsunspor gibi, Trabzon - Rize gibi bu örnekleri çoğaltmak mümkün. Sakarya ve Kocaeli de futbol maçlarında birbirine düşman kesilen iki kenttir. Önemli bir derbi maçtır ve büyük mücadelelere, olaylara sebep olur. 

Bursanın eksiği buydu. Tribünleri onbinlerle doldururken özel heyecan yaşayacağı bir derbi maçı yoktu. Bir derbi maç yaratılmalıydı. Birkaç takımla yaşanılan problemlerle bu havayı yakalamaya çalıştılar ama başaramadılar. Bursaspor küme düştüğünde Beşiktaş aleyhinde yapılan konuşmalardan etkilenen Bursalılar; büyük olmak için adının büyklerle anılması gerekir sözünü doğrularcasına, Bursa ismini Beşiktaş düşmanlığı, Beşiktaştan intikam şeklinde dile getirdiler. Nefret tohumlarının kalplere bu kadar kolay ekilebildiği ülkemizde Bursanın artık bir düşmanı vardı. Adı büyük takımlarla anılıyordu. Artık derbi maçı vardı ve intikam alabilmek için o günü bekliyordu. Yaratılan suni derbi ile artık büyük bir takımdı Bursaspor. 2009-2010 yılında kazandığı şampiyonlukla 5. büyük olarak anılmak istiyor. 

Sportif başarılar devam ettiği sürece Bursa büyük kalacaktır. Başarısızlık durumunda kenti camiayı nelerin beklediğini bilemiyoruz. Bugün Beşiktaş taraftarına taş atanlar, yarın başarısızlık söz konusu olduğunda kentine ne şekilde davranacaklar. Bursaspor ve tüm Bursa camiası bu hormonlu büyümenin diyetini bir gün olumsuz bir şekilde yaşayacaklar. Önemli olan sağlıklı bir şekilde kendi içlerinde birleşerek atlatabilmeleri. Bunu mümkün kılarlarsa o zaman gerçek büyük olurlar. 

 
Toplam blog
: 161
: 1259
Kayıt tarihi
: 03.05.11
 
 

İzmir Karşıyaka'da yaşıyor Maliye mezunu http://www.karsiyakahaber.com/ yazarı   ..