Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Kasım '13

 
Kategori
Türk Mutfağı
 

Tel helvası

Tel helvası
 

TEL HALVASI YAPIMI (GÖRSEL NETTEN)


Erzurum’da helvaya HALVA denir. Rahmetli babam kışın soğuk gecelerinde, hepimizi sininin etrafına toplar: “Hadi bakalım, birlikte tel halvası çekelim” derdi. Önce ellerimizi sabunla iyice yıkatır, tırnaklarımızı kontrol eder, ondan sonra işe koyulurduk. Çekme işlemi, çekiştirerek genişleyen helvayı, simit şekline getirip tekrar katlama ve tekrar genişletme. Tabi bu çekme işlemi helva tel, tel oluncaya kadar devam ederdi. Ellerimiz yorulunca oflayıp poflardık ama kurtuluş yok halva tel, tel oluncaya kadar devam ederdik. Tel, tel olan halva elle tabak genişliğinde kesilir ve tabaklara yerleştirilir, herkese pay edilirdi. Nur içinde yatsın babacığım.

 

Yapılışı

5 kaşık tereyağı tavada eritilir, içine 5 su bardağı unu konarak iyice kavrulur ve halva yapılacak tepsi veya siniye dökülür. Kişi adedine göre yağ ve unu azaltıp çoğaltabilirsiniz. (Biz kalabalık olduğumuz için sinide yapıyorduk) Yine kişi adedine göre y 1k veya 1.5 kg toz şeker 3 su bardağı su eklenerek kaynatılmaya başlar, üzerine yarım limondan az  sıkılır ve kaşıklı karıştırılarak kaynatılır, arada kaşıkla alınır soğuk suya atılır katılaşıp ağdalaşınca ocağın altı kapatılır soğumaya bırakılır. Soğuyan ağda çekip uzatılmaya başlanır ve sinideki kavrulmuş unun üzerine konulur, üzerine o undan serpilerek kişilerce çekip uzatılmaya başlanır. Uzayınca uçları birleştirilir ve halka haline getirilir. Bu halka birkaç kişi tarafından sininin üzerinde çeke, çeke büyütülür, büyüyen halka ikiye katlanır, tekrar çekip uzatma işlemi yapılır, taki tel, tel oluncaya kadar devam edilir. Tel, tel olan HALVA yemeye hazırdır. İstenilen büyüklükte elle koparılıp tabaklara konarak servise sunulur. Afiyet olsun.

 

NAHİDE ÇELEBİ

 
Toplam blog
: 1977
: 1045
Kayıt tarihi
: 25.11.08
 
 

Erzurum doğumlu, Ankara'da yaşıyor. D.T.C.F mezunu, emekli lise öğretmeni, evli, 2 çocuklu. "İsya..