Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Kasım '13

 
Kategori
Türk Mutfağı
Okunma Sayısı
3060
 

Tel helvası

Tel helvası
 

TEL HALVASI YAPIMI (GÖRSEL NETTEN)


Erzurum’da helvaya HALVA denir. Rahmetli babam kışın soğuk gecelerinde, hepimizi sininin etrafına toplar: “Hadi bakalım, birlikte tel halvası çekelim” derdi. Önce ellerimizi sabunla iyice yıkatır, tırnaklarımızı kontrol eder, ondan sonra işe koyulurduk. Çekme işlemi, çekiştirerek genişleyen helvayı, simit şekline getirip tekrar katlama ve tekrar genişletme. Tabi bu çekme işlemi helva tel, tel oluncaya kadar devam ederdi. Ellerimiz yorulunca oflayıp poflardık ama kurtuluş yok halva tel, tel oluncaya kadar devam ederdik. Tel, tel olan halva elle tabak genişliğinde kesilir ve tabaklara yerleştirilir, herkese pay edilirdi. Nur içinde yatsın babacığım.

 

Yapılışı

5 kaşık tereyağı tavada eritilir, içine 5 su bardağı unu konarak iyice kavrulur ve halva yapılacak tepsi veya siniye dökülür. Kişi adedine göre yağ ve unu azaltıp çoğaltabilirsiniz. (Biz kalabalık olduğumuz için sinide yapıyorduk) Yine kişi adedine göre y 1k veya 1.5 kg toz şeker 3 su bardağı su eklenerek kaynatılmaya başlar, üzerine yarım limondan az  sıkılır ve kaşıklı karıştırılarak kaynatılır, arada kaşıkla alınır soğuk suya atılır katılaşıp ağdalaşınca ocağın altı kapatılır soğumaya bırakılır. Soğuyan ağda çekip uzatılmaya başlanır ve sinideki kavrulmuş unun üzerine konulur, üzerine o undan serpilerek kişilerce çekip uzatılmaya başlanır. Uzayınca uçları birleştirilir ve halka haline getirilir. Bu halka birkaç kişi tarafından sininin üzerinde çeke, çeke büyütülür, büyüyen halka ikiye katlanır, tekrar çekip uzatma işlemi yapılır, taki tel, tel oluncaya kadar devam edilir. Tel, tel olan HALVA yemeye hazırdır. İstenilen büyüklükte elle koparılıp tabaklara konarak servise sunulur. Afiyet olsun.

 

NAHİDE ÇELEBİ

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

"Birini tanıtırken:Hem helva demesini bilir, hem de halva demesini bilir" derler.Siz helvayı güzel güzel yapmasını da biliyorsunuz.Candan tebrik ediyorum.Şöyle bir ağzımızıa görelik var gibi geldi. Fethiye'den selam olsun. ÜŞD

Ünal Şöhret Dirlik 
 29.06.2017 17:28
Cevap :
Sayın Hocam değerli yorumunuz için çok teşekkür ederim.Selam sevgi ve saygılar.NAHİDE ÇELEBİ  30.06.2017 13:00
 

Şimdi köydeyim. yazınızı okuyunca kıvrandım. Dolapta helva namına bir şey yok. Güzel bir tatlının tarifini sizden duymak ne güzel. Selamlar Ünal Şöhret Dirlik

Ünal Şöhret Dirlik 
 05.10.2015 18:26
Cevap :
Sayın Hocam değerli yorumunuza çok teşekkür ederim, keşke Ankara'da olsaydınız size o helvadan ikram etseydim. Selam ve saygılar.NAHİDE ÇELEBİ  06.10.2015 15:07
 

MEKANI CENNET OLSUN BABACIĞINIZIN. NE GÜZELDİ O GÜNLER DEĞİL Mİ? SELAM VE SEVGİLER.

sündüs akkaya 
 23.11.2013 13:15
Cevap :
Evet canım çok güzel günlerdi, nur içinde yatsınlar.Selam ve sevgiler, teşekkürler.NAHİDE  23.11.2013 19:19
 

Elinize sağlık Nahide Hocam, hiç helva yapmamıştım. İrmik helvası dışında. Tarifiniz ilginçti. Afiyet olsun. Sevgilerimle.

Hanife MERT 
 22.11.2013 22:56
Cevap :
Canım benim, bu helva Erzurum ve Bayburt yöresine has. Rahmetli babam çok güzel yapardı.Değerli yorumunuza teşekkür ederim, sağlıklı mutlu yaşam dileklerimle öptüm.NAHİDE ÇELEBİ  23.11.2013 19:41
 
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
 
Toplam blog
: 1545
Toplam yorum
: 9193
Toplam mesaj
: 139
Ort. okunma sayısı
: 906
Kayıt tarihi
: 25.11.08
 
 

Erzurum doğumlu, Ankara'da yaşıyor. D.T.C.F mezunu, emekli lise öğretmeni, evli, 2 çocuklu. "İsya..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster