Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Temmuz '07

 
Kategori
Telekomünikasyon
 

Telekomun tarifesi ile geniş band internet erişiminde en pahalı, sabit telefon da 3. pahalı ülkeyiz!

Telekomun tarifesi ile geniş band internet erişiminde en pahalı, sabit telefon da 3. pahalı ülkeyiz!
 

Telekom’un özelleştirmesi ne işe yaradı?

İnternetten elde ettiğim bazı bilgileri, aydınlatma acısından, blogdaki arkadaşlarla paylaşmak istiyorum. Zira Milliyet Blog'da zaman zaman telekomdaki tarife olaylarını dile getirdim.

Şimdi bununla ilgili olarak OECD raporlarına yansıyan somut rakamlar ve istatistiklere vermek istiyorum. Telekom olayını anlamak için bunlar bana göre önemlidir.

2006 yılı cirosunun yarısından fazlası kar olan Türk Telekom maliyetlerini karşılayamadığı gerekçesi ile Mart 2007 de uygulamaya çalıştığı zamlı tarife Danıştay tarafından durdurulduktan sonra, Ağustos 2007'den itibaren uygulanmak üzere yeni bir tarife hazırladı ve şu anda onay aşamasındadır. Bu aşamada basına yansıyan OECD rakamları da Türk Telekom'un %53 e varan kar oranın nedenini açıklar gibidir.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı'nın (OECD) tarafından yayımlanan Telekom'a Bakış 2007 raporunda Türkiye'nin geniş bant internet erişiminde en pahalı ülke, telefon görüşmelerinde ise Polonya ve Çek Cumhuriyeti' nin ardından en pahalı üçüncü ülke, cepte ise beşinci pahalı ülke olduğu ortaya çıktı.

Ekim 2006 fiyatlarının baz alındığı geniş bant internet erişim ücretleri kıyaslamasında saniyede megabit ücreti bakımından 0, 22 dolarla en düşük fiyatın Japonya'da, en pahalısının da 81, 13 dolarla Türkiye'de bulunduğu belirtildi. Türkiye fiyatı OECD ülkeleri ortalamasının 10 katı yüksekliğindedir.

Sabit telefon ücretleri incelendiğinde ise Türkiye'de normal yoğunlukta kullanılan ev telefonlarındaki ücretler Ağustos 2006 fiyatlarıyla Polonya ve Çek Cumhuriyeti' nin hemen ardından OECD ülkeleri arasındaki en pahalı 3 ülkeden birisi. Türkiye en ucuz telefon ücretlerinin olduğu Kanada'dan yaklaşık 4 kat daha fazla ücret ödüyor.

Yoğun kullanılan iş telefonları dikkate alındığında ise Türkiye yine Polonya ve Çek Cumhuriyeti' nin ardından pahalılıkta üçüncü sırada.

Diğer sabit telefon kullanımları ve mobil telefon kullanımında ise Türkiye yine ilk 5'e girebiliyor pahalılıkta.

Türk Telekom, Mart 2007 den itibaren uygulamaya koyduğu ve kamuoyuna Cem Yılmaz reklamlarıyla farklı şekilde sunduğu yeni tarifesi için Danıştay 13. dairesi yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Kamuoyuna geçen hafta yansıyan bilgilere göre, Türk Telekom şehiriçi görüşmelerde standart hatt abonelerine yaptığı %26 oranındaki zammı %16 oranında düşürmeyi planladığını açıkladı. Şehirlerarası ve GSM e doğru yapılan aramalarda Danıştay tarafından durdurulan tarifedeki indirimleri aynen korumayı planladığı anlaşılmaktadır. Aylık sabit ücret adı altında ödenen bedel karşılığında, eski tarife ile ücretsiz kullanıma hak kazanılan konuşma hakkı, günün her saatinde ve her türlü aramada kullanılabilmekte, ayrıca o ay içinde kullanılamayan görüşme hakkı yıl sonuna kadar, bir sonraki aylara devredilebilmekte idi. Konu ile ilgili olarak daha bloğa yazdığım metinlerde detaylara bakılabilinir.

Türk Telekom'un 2006 yılı cirosu 7.1 Milyar YTL ve vergi öncesi karı ise, 3, 8 milyar YTL dir.Temel gelirlerini piyasada tekel olduğu gelirler ile elde eden ve bu niteliği de düzenleyici kurum olan Telekomünikasyon Kurumu tarafından kabul edilmiş olan bir şirketin, cirosunun %53 ü kar ise burada büyük bir soygun var demektir.Dünyada ana operatörlerde hiçbir telekom şirketinde böyle bir kar oranı yoktur. Bu durumda Türk Telekomun özelleştirilmesi kimin işine yaradı?

 
Toplam blog
: 718
: 2690
Kayıt tarihi
: 13.07.06
 
 

Tıp alanında doktor olarak çalışmaktayım, beyin cerrahi uzmanıyım..