Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Ekim '09

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Televizyon mu? İnternet mi?

Televizyon mu? İnternet mi?
 

TV ile tanışmamız 1970 li yılların başına rastlar. 1973 senesiydi, babam ilk televizyonumuzu satın almıştı. Eve gelen televizyonu nereye koyacağımıza zor karar vermiştik. Siyah beyaz görüntü yaklaşık on yıl sonra renklendi ve izlenen kanallar arttı.

Demek ki 35 seneyi aşkın TV izliyorum. Diziler, filmler, spor karşılaştırmaları, tartışma programları (açık oturumlar) ve belgeseller. Araya sıkıştırdığımız reklamlar. TV nin hayatımızdaki yeri yadsınamaz. Şimdi herkes onsuz yaşayamaz durumda.

Ancak son günlerde (hatta aylarda) televizyon izlenimi sıradanlaşmaya başladı ve olmazsa olmazlıktan uzaklaşmaya başladı. Bunda en büyük etken sanırım internet. Hepimiz biliyoruz ki, TV bir eğlence aracı (her ne kadar iletişim dense de). İnternetin gelişmesi ve her eve girmesiyle (tıpkı 70 li yıllar gibi) TV karşısında ciddi bir rakip buldu. Şimdi birçok evde her iki sistemde var. Aralarındaki fark ne? Birisine hükmedemiyorsunuz, diğeri ise emrinizde. Siz ne isterseniz o, onu yapıyor. Arkadaşınızla konuşuyor, istediğiniz gazeteyi okuyor, oyun oynuyor, istediğiniz şarkıyı dinleyebiliyorsunuz. Hatta seyrediyorsunuz. Borsa oynayanları da unutmayalım. Peki televizyon öyle mi? Eskilerin dediği gibi TV aptal kutusu mu?

Gerçek şu ki TV, internet karşısında rakip olamaz. Son zamanlarda akşamları, hafta sonları İnternette geçen süre, TV karşısında geçen süreye fark atmış durumda. Bu durum böyle devam eder mi? Bu gidişatla zor gözüküyor. Gelecek yeni bir yapılanma istiyor. Gelişmiş ülkelere baktığımızda ve ülkemizde de şu sıralarda yapım aşamasının sonlarına gelinen yeni bir teknolojiyi görüyoruz. IPTV

IPTV, iki sistemi bir araya getiriyor, hem internet hem TV. İki rakibin birleşmesi. Alt yapı çalışmaları devam ediyor, ne zaman tamamlanacak bilemiyoruz.

IPTV nedir dediğimizde, "IPTV sayesinde insanlar isteğe bağlı bir yayın özgürlüğüne kavuşmuş olacaklar. Artık izleyicilerin, ne zaman neyi izleyeceklerini televizyon kanalı yöneticileri değil, kişinin kendisi karar verecek. İsteğe bağlı yayın VoD (Video on Demand) sayesinde kişi evde televizyon başında dizi izlemek istiyorsa, istediği dizinin istediği bölümünü izleyebilecek. Yada bir film yada bir maç.. Bu tamamen kişiye bağlı olacak." cevabını alıyoruz.

Teknoloji karşı konulmaz biçimde gelişiyor, bizler ise ayak uydurmaya çalışıyoruz...

 
Toplam blog
: 487
: 1730
Kayıt tarihi
: 01.04.07
 
 

1965 İstanbul doğumluyum. İTÜ Elektrik mühendisliğinden mezun oldum. Özel sektörde Kalite Bölümünde..