Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Mayıs '09

 
Kategori
Güncel
 

Televizyon yayınları, Romeo ile Juliet

Televizyon yayınları, Romeo ile Juliet
 

Today's Zaman


Mardin Mazıdağı Bilge Köyündeki katliamla ilgili olarak yapılan yayınların özellikle yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarının morallerini çok bozduğu gelen telefonlardan anlaşılmakta.

Günümüz uzay teknolojisi sayesinde kitlesel haberleşme ağının yeryüzünde ulaşamadığı ülke yok gibi.

Yapılan yayınların sanki sadece o yöreye veriliyormuş havasında olduğu izlenen bir gerçek. Oysa tüm dünya izlemekte.

Aynı görüntü ve haberlerin defalarca tüm kanallarda tekrar tekrar gösterilmesi ülkemizde yaşayan insanımızı da olumsuz yönde etkilemektedir.

Yurt özlemi ile yanıp tutuşan ve yurt dışında yaşamak zorunda kalan vatandaşlarımız böylesi gereksiz, çok tekrarlardan aşırı şekilde rahatsızlık duyduklarını bildiriyorlar.

Kaldı ki, bir önceki yazımda tahmin ettiğim şekilde olay siyasi boyutlara doğru yavaş yavaş kaydırılmaktadır.

DTP milletvekilinin katliamla ilgili olarak, “kürdün kürde kırdırılması politikası” değerlendirmesinde bulunması en çirkin şeylerin bile politik emellere nasıl alet edilebildiğinin en güzel kanıtı.

Konu bilimsel kaynaklarla irdelenmeli. Sosyologlar, psikologlar konuşturulmalı.

Olayın arkasında tahrik ve kışkırtma varsa, bu güç ortaya çıkarılmalı. Değilse, top yanlış yere pas veriliyor, yine kendi kalemize gol yiyecek gibiyiz.
Olay, aşk mı siyaset mi, yoksa bilinen bir terör mü?

İngilizce okuduğum bir yazıda, olay Romeo ve Juliet’in tipik Türk versiyonu olarak açıklanmış.

Romeo ile Juliet’in yazarı, İngiliz Shakespeara. Yazar, 1564- 1616 yıllarında yaşamış. Yapıt bir tiyatro oyunu. Sonradan sinemaya da çevrilmiş.

Romeo ve Juliet, birbirine kan davası husumeti olan iki ailenin çocukları. Ailelerin kesinlikle kabullenemeyecekleri bir suç işliyorlar ve birbirlerine deliler gibi aşık oluyorlar.

Hikaye bu satırlara sığmayacak şekilde uzun.

Aileler evliliği istemez. Romeo yüzüğündeki zehri içtikten sonra, Juliet de onun dudaklarında zehir kalmıştır umuduyla, dudaklarından Romeo’yu öper ve hançerle intihar eder. Böylece bir kan davası, trajedi ile sonuçlanır.

Mardin Mazıdağ Bilge Köyü katliamı daha çok konuşulacak ve tartışılacak. Önemli konulardan bir de, olayın haberlerinin veriliş tarzı.

 
Toplam blog
: 498
: 1546
Kayıt tarihi
: 12.08.07
 
 

Öğretmen Okulunu ve İktisat Fakültesi Kamu yönetimi bölümünü bitirdim, eğitimciyim, İyi derecede ..