Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Mart '07

 
Kategori
Okul Öncesi
 

Televizyonun dil gelişimine etkisi

Televizyonun dil gelişimine etkisi
 

Çocuklar özellikle onlar için özel olarak hazırlanan çocuk programlarında bazı zihinsel uyarılar almaktadırlar. Bu programlar, çocuklara olumlu değerleri öğretecek şekilde hazırlandığında ve okul öncesi çocuklar için açıklayıcı nitelikte olduğunda daha etkili olabilmektedir. Ancak çocuklar kendileri için hazırlanan programlardan çok yetişkinler için hazırlanan programları izlediklerinden, dil ve zihinsel becerilerini geliştirme yönünde televizyondan fazla yararlanamamaktadır.

Şöyle ki; televizyon izleyerek çok fazla zaman harcayan çocukların dil gelişimleri televizyona bağlı olarak hızlanmamaktadır. Ancak özellikle okul öncesi dönemi çocukları için hazırlanan eğitici programlar onların sözcük dağarcığını arttırabilmektedir. Üç-beş yaş grubu çocuklar üzerinde yapılan bir araştırmada; 15 dakikalık özel bir programı izleyen çocukların diğer çocuklara oranla, eylem, sıfat ve obje isimlerini daha fazla kazandıkları görülmüştür. Ayrıca televizyon nedeniyle çocuklar ders kitaplarını ve okul ödevlerini sıkıcı bulmakta ve televizyon izlemeye daha fazla zaman ayırmaktadır.

Sınırlı olarak televizyon izleyen çocukların okumaya daha fazla zaman ayırdıkları ve sonucunda da testlerde daha başarılı oldukları ve bu çocukların IQ testlerinde performanslarının daha iyi olduğu görülmüştür.

(Hurlock 1978, Stevard ve Fredman 1978, Rice ve Woodsmall1988)

 
Toplam blog
: 45
: 4525
Kayıt tarihi
: 04.03.07
 
 

Yazmak sadece bilgi paylaşımı değil benim için.Yazmak, öğrenmek,unuttuklarımı hatırlamak,bilmediğ..