Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Mart '09

 
Kategori
Tarih
 

Televizyonun renkli tarihi

Televizyonun renkli tarihi
 

İlk televizyon, 1928 tarihli.


Arasıra insanın aklına, hayatının bu kadar içinde olan şeyleri ilk yapan kişilerin kim olduğu sorusu takılır. Sıkça kullanılan bir kelimenin ilk kim tarafından kullanıldığını, atasözlerini ilk söyleyen insanları, vs..

Zapping yaparken aklıma takıldı, bu kadar hayatımızın içinde olan televizyonu kim icat etmişti? Televizyonla ilgili pek çok şey biliyoruz, orada çıkan kişilerin hayatlarını da yine onun aracılığıyla da olsa biliyoruz. Televizyondan kültür (!) ediniyoruz, haberleri alıyoruz, eğleniyoruz vesaire..

Bu kadar popüler olan bir şeye dair bilgilerin popüler kültüre dahil olmaması ve bilinmemesi ne ilginç öyle değil mi?

Lafı uzatmadan bu konuda bulduklarıma döneyim:

Televizyon 1923 yılında, İskoçyalı mühendis John Logie Baird tarafından İngiltere'nin Hastings kasabasında icat edilmiştir. İlk televizyon görüntüsü ise yine Baird tarafından 1926 yılında yayınlanmıştır. Başlangıçta noktalar halinde ve titrek olan görüntülerin kalitesi Baird tarafından geliştirilmiştir. Baird'in televizyon sisteminde mekanik olarak döndürülen diskler kullanmasına karşın aynı dönemde Marconi - Emi sistemi gibi elektronik olarak işleyen rakip sistemler de üretildi.

(Vikipedi)

Bu güzel icatı hayatımıza Baird isimli bilimadamı sokmuş. Televizyon mantık olarak, bir vericiden elektromanyetik dalga halinde yayınlanan görüntü ve seslerin, ekranlı ve hoparlörlü elektronik alıcılar sayesinde yeniden görüntü ve sese çevrilmesine dayanır. Stüdyolarda çekilen görüntüler bu şekilde evlerimize geliyormuş.

Renkli televizyonlar ise, bütün renklerin yeşil, kırmızı ve mavi renklerinin karışımından doğduğu varsayımına dayanarak çalışıyorlar. İlk renkli televizyonların tarihi sandığımızdan eski. Televizyonu bulan Baird isimli bilimadamı amcamız, ilk renkli yayını 1928 yılında yapmış. Ama ticari anlamda bu iş ilk olarak Amerika ve Kanada'da 1954 yılında başlamış.

Televizyonu icat eden John Baird ilginç bir adam. Daha 12 yaşındayken bugünkü cep telefonuna benzeyen ve belki onun ilkel modeli sayılabilecek bir sistemle ev dışındayken telefonla konuşmaya yarayacak bir düzenek icat etmişti. Televizyonu ise 21 yaşındayken buldu. Üstelik, televizyonu icat etmeye çalışırken bu çalışmalar için yeteri kadar parası olmadığından; denemeler için bir lavabo ve bir çay tenekesiyle çalıştı.

Sonunda televizyonu icat etmişti. İcat ettiği şey, bugünkü anlamda televizyon sayılmasa da onun dedesi sayılabilecekti. Ancak bugünkü anlamda televizyonu da o buldu. 1925 yılında ilk görüntü transmisyonunu yaptı. Bu televizyonun adı Stokey Bill. İcadı 1929 yılında ses getirmeye başladı, BBC de ilk yayına 1929 yılında iki kuşak halinde sınırlı bir kitleye yaparak başladı. Bu kuşakların ilkinde haber, ikincisinde ise müzik yayını vardı.

Tabii ki başlangıçta bu yayınlar çok küçük bir zümreye hitap ediyordu, çünkü çok pahalıydı. Alıcıların ücretleri oldukça yüksekti. Baird'in televizyonunun anteni bir Malta haçı, motoru ev yapımı bir Nipkow diskten oluşmaktaydı.

Evet, hayatımızın büyük bölümünü karşısında geçirdiğimiz bu alet; icat meraklısı bir çocuğun hayallerinden buralara kadar geldi.

Böyle ilginç icatların tarihleri de kendileri gibi ilginç.

 
Toplam blog
: 4
: 2339
Kayıt tarihi
: 25.02.09
 
 

Popüler tarih üzerine yazıyorum, devamı gelir umarım. ..