Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Eylül '19

 
Kategori
Kitap
 

Telifsiz Eserler Kitap Fuarı

Son yıllarda AVM’lerde ve şehrin değişik yerlerinde mini kitap fuarları açılmaya başladı. Kitap okuma oranımızın yerlerde süründüğü ülkemizde kitap fuarları, mini de olsa, açılması elbette güzel bir gelişme ancak bir tehlikeye dikkat çekmek istiyorum.

AVM kitap fuarlarında dünya klasiklerinin önde gelenlerini 5 TL’den satın alabilme imkanına sahipsiniz. Yine yerli yazarlarımızdan 70 yıl önce ebedi aleme göçmüş olanların ünlü eserlerini çok düşük bir fiyatla bu fuarlardan satın alabilirsiniz. Bu, kitap fiyatlarının yüksek olduğu ülkemizde büyük bir avantaj olarak değerlendirilebilir.

Ben, bu tür fuarlardan kitap almam, özellikle dünya klasiklerini hiç almam. Çocuklarımın ve öğrencilerimin de almasını istemem, izin vermem.

Bu tür fuarlar, “telifsiz eserler fuarı”dır. Ne demek telifsiz eser? Yazarın vefatından 70 yıl sonra kitabın basımı varislerinden düşer ve eseri herkesin telifsiz basma hakkı doğar. Bu, tüm kitaplar için geçerlidir. Dolayısıyla bir Dostoyevski’yi, Tosltoy’u, Kafka’yı artık herkes telifsiz basabiliyor. Sabahattin Ali’nin yasal süresi 2018’de doldu ve tüm merdiven altı yayınevlerinin tezgahları Sabahattin Ali eserleriyle doldu. Orhan Veli 2020’den itibaren tezgahlarda olacak. Sait Faik 2024, Reşat Nuri 2026, Peyami Safa 2031, Tanpınar 2032’de…

AVM fuarlarında satılan Savaş ve Barış’ın 120 sayfadan 400 sayfaya kadar muhtelif baskılarını bulabilirsiniz. Ayrıca çeviri dilleri de öylesine saçma sapandır ki bunlardan birini okuduğunuzda Savaş ve Barış romanından soğursunuz. Bu bir örnek, diğer eserler için de aynı şey geçerlidir.

Çevirisinden tutun da üslubuna kadar facia kabul edebileceğimiz bu eserleri asla çocuklarımıza okutmamalıyız. Milli Eğitim Müdürlükleri de öğrencilerin bu tür fuarlara gitmesini bırakın teşvik etmeyi, engel olmalıdır. Bu fuarlar, okuma kültürümüze vurulmuş büyük bir darbedir.

70 yıllık mali koruma kalktıktan sonra aleniyat kazanan eserler orijinaline uygun basılmalı, her önüne gelen yayınevi kurup telifsiz eser basar hale gelmemelidir. Anne babalar, çocuklarınıza AVM fuarlarındaki merdiven altı yayınevlerinin kitaplarını almayınız, okutmayınız. Onları kitap okumaktan nefret eder hale getirmeyin.

 

 
Toplam blog
: 7
: 119
Kayıt tarihi
: 25.01.19
 
 

Eğitimciyim. Seyyid Ahmet Arvasi Hayatı Tefekkürü Eserleri (1998), Bir Gönül Dostu Seyit Ahmet Ar..