Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Mart '08

 
Kategori
Kent Yaşamı
 

Tem(y)izlik

Tem(y)izlik
 

maalesef her sokağımızdaki ve caddemizdeki görüntü bu...


Merhaba

Ben Ankara’da yaşayan biriyim. Ve yazılarımda Ankara’da karşılaştığım insan manzaralarını anlatmaya çalışacağım. Kimbilir belki birazcık olsun etkili olur ve aramızdan 2-3 kişi bile bunlara dikkat etmeye başlayıp ileri ki nesillere faydası olur.

Acaba gelişmiş hangi ülkede yolda yürürken yere çöp atılıp ulu orta tükürülür? Veya arabayla seyahat ederken camdan çöpler savrulur?! Gerçi etrafta çöp kutusu sayısının az olması da buna büyük etken. Çünkü Ankara Büyükşehir Belediyesi çöp kutusu sayısını artırmadığı gibi birkaç yıl önce bu sayıyı aza indirdi. Toplumumuzda da yeterli bilinç ve düşünce olmadığı için yollarımız, kaldırımlarımız, bahçelerimiz, parklarımız vb alanlarımız yiyecek poşetleri, içecek kutuları ve buna benzer artıklarla dolup taşıyor. Bu sadece görüntü kirliliğine değil sağlığımıza da olumsuz yönde oldukça etkili.

Bu konuda benim bir önerim var. Eminim birçoğumuza bu öneri çok saçma gelecek ama bence bu yöntem oldukça etkili olacak. Marketten yiyecek veya içecek aldığımızda bize verilen poşeti atmayıp, bu yiyecek-içecekleri tükettikten sonra artıklarını bu poşete koysak ve yol yerine gördüğümüz ilk çöp kutusuna atsak nasıl olur? Ve aynı şekilde tükürük için de bir önerim var. Hepimiz insanız ve doğal olarak metabolizmal ve tepkisel olarak bazen tükürme ihtiyacı hissederiz. Mesela etrafta çok toz varken, ağzımıza sinek kaçınca, gördüğümüz bir görüntü etkisiyle midemiz bulandığında vb. Bu durumlarda da kaldırıma, yola tükürmek yerine en yakın toprağı tercih etmemiz sizce nasıl olur?

Şimdi size sormak istiyorum; acaba kaç kişimiz önüne gelen yere çöp atarken ya da yere tüküren birini uyarıyoruz? Bu şehir, bu ülke, bu dünya hepimizin. Sadece benim dikkat etmemle, uyarmamla ne düzelecek diye düşünmeyin lütfen. Unutmayın büyük yatırımlar küçük birikimlerle mümkündür…

 
Toplam blog
: 5
: 390
Kayıt tarihi
: 26.11.07
 
 

24.03.1976 tarihinde Karabük' te doğmuşum. İlk, orta ve lise eğitimimi burada tamamladıktan sonra Ka..