Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Eylül '11

 
Kategori
Çevre Bilinci
 

TEMA, Ultra Likya Yolu Maratonunda

TEMA, Ultra Likya Yolu Maratonunda
 

Koşan Adam, Kemal Özdemir TEMA için koşuyor


Hayat bir maraton. Her canlı yaşadığı ortamda sosyal, siyasal, kültürel ve çevresel bir mücadelenin içinde…

Likya Yolu Ultra Maratonun 29.25 dk. Süren Belgeselini http://www.likyayoluultramaratonu.com’da izlerken nefes nefese kaldım.

Likya Uygarlığı tarafından kullanılan ve kökleri M.Ö. 4. yüzyıla uzanan Tarihi Likya Yolu’nu yeniden gün yüzüne çıkartılarak, doğa ve tarihle iç içe muhteşem bir yürüyüş parkuru haline getirilmesi, İngiliz asıllı Türk vatandaşı Kate Clow’un projesi. Garanti Bankası ile T.C. Kültür Bakanlığı’nın işbirliğiyle, Fethiye’den başlayıp Antalya’da son bulan 509 km’lik 23 etaplı bir parkur oluşturulmuş ve 1999 yılında hizmete açılmış. Çeşitli kaynaklarca dünyanın en iyi 10 uzun mesafe yürüyüş rotasından biri olarak gösterilmekte.

Likya Yolu Ultra Maratonu, Ölüdeniz, Sıdyma, Patara, Simena, Dalyan, Adrasan ve Phaselis rotasında. Tarihöncesi dönemden beri çeşitli insan yerleşimlerine ev sahipliği yapan,  günümüzden bakıldığında 3000 yılı hayli aşan bir  bölgede.

Parkur boyunca, ormanlık, dağlık, kayalık araziler, sahil kumsalları, dik yamaçlar gibi farklı bölgelerden  0 ile 800 metre arasında rakımda sürecek. Zemin taşlı, kayalı, zaman zaman toprak yol, patika, kum özellikleri taşımakta.

24 Eylül – 2 Ekim 2011 tarihleri arasında Fethiye – Antalya arasında 6 gün sürecek bu zorlu parkurda Koşan Adam lakaplı Kemal Özdemir’de koşacak.

Türkiye’de düzenlenen ilk “ultra maraton” olma özelliğini taşıyan bu yarışma; doğa – insan mücadelesinin en güzel örneklerinden biri. Öyle inanıyorum ki, 29.25 dk.lık belgeseli izlediğinizde siz de hala koşmaya devam edeceksiniz.

TEMA Vakfı’nın ağaçlandırma çalışmalarına dikkat çekmek amacıylakoşan, 51 yaşındaki milli sporcumuz Kemal Özdemir, İstanbul Üniversitesi Spor Akademisi’nde öğretim görevlisi ve Deniz Harp Okulu’nda baş antrenör olarak görev yaptı. Çok küçük yaşta sol kolunu kaybetmesine rağmen normal maratonlarda, sağlıklı sporcularla yan yana yarışan Koşan Adam, 2006 Hollanda Dünya Şampiyonası’nda maratonda altıncı, 2007’de Çek Cumhuriyeti’nde 5000 metrede birinci, 2008 Pekin Paralimpik Olimpiyat oyunlarında yarışan tek Türk atlet olarak onüçüncü oldu.

Toprağımızın, suyumuzun, doğamızın korunması için mücadele eden TEMA Vakfı için koşan, Koşan Adam Kemal Özdemir’e, “her adımının bir fidan” olması dileğiyle başarılar diliyorum.

Bağışlarınız için : www.tema.org.tr

 
Toplam blog
: 272
: 734
Kayıt tarihi
: 13.10.07
 
 

1959 Sinop Bektaşağa Köyü doğumluyum. Yaşamda, anlaşılacak bir şeyi olanlara ve bunu öğreti yapan..