Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Ocak '16

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

tematestus - fasulye

tematestus - fasulye
 

Baklagiller, toprağın sağlığını koruyan iklimin akıllı ürünleridir.


BM FAO tarafından 2016 Uluslararası Bakliyat Yılı ilan edildiğini okuyunca, bakliyatlara yoğunlaştım. Spotlar, yazılar, derlemeler, videolar, afişler, okullarda sunumlar, hatta türkü bile yapmaya çalıştım. Fasulyeyi, tematestus konusu yapmasaydım sanki bir şey eksik kalacaktı.Hazır mısınız fasulyeli sorulara..

1- Baklagiller, toprağın sağlığını koruyan iklimin akıllı ürünleridir. Soğuğa duyarlı bir bitki olan fasulye hemen her tür toprakta yetişir. Fasulyenin bugün dünyanın pek çok yerinde yaygın olarak tarımı yapılmaktadır. Dünyada kaç çeşit fasulye vardır?

a- 50       b-60       c- 70         d- 80

2- Hangisi bir fasulye türü değildir?

a- Horoz     b-Çalı     c- Ayşekadın     d-Fatmakadın  

3- 1999 yapımı Haluk Bilginer, Bülent Kayabaş, Gürkan Uygun gibi isimlerin rol aldığı komedi filminin adı nedir?

a- Nohut      b-Fasulye      c-Barbunya     d- Börülce

4- Anadolu mutfağının zenginliklerini yaşatan, özelliklede fasulye yemekleri söz konusu olunca  çok ünlü lokantalarımız var. Aşağıdakilerden hangisi fasulye yemekleri ile ünlüdür?

a- Hüsrev       b- Beyti         c- Hacıbey         d-Konyalı

5- Fasulye çoğu ülkede “fakirin eti” olarak tanımlanıyor. Araştırma yaparken İspir’de yetiştirilen, dünyanın gaz çıkartmayan, kabuk atmayan fasulyenin 2015 yılı fiyatı dikkatimi çekti. Beni şaşırtan fiyatı, umarım sizi şaşırtmaz. Kaç lira olabilir?

a- 7.50 TL        b- 10.50TL    c- 27.50TL   d- 30.50TL

6- Malum fasulye bağırsaklarda gaz yapan bir ürün. Biraz gerilere gidelim, Roma’ya.Tarihte yellenmeyi özgür bırakan, Roma’nın birçok kentinde yellenme odaları inşa eden fasulye dostu bu imparator kimdir?

a- Cladius        b-Fasulyeus       c-Soyayus     d-Fabayus

7- Bende bu vesile ile öğrendim. Eski bir denizci geleneği imiş. Haftanın belirli bir günü gemide etsiz, küçük taneli kuru fasulye yenirmiş. Bugün sizce hangisi?

a-Çarşamba       b- Pazartesi         c- Pazar         d- Cuma

8-Fasulye 250 yıldır Anadolu topraklarından ekiliyor. Sevmesine seviyoruz. Ama az yiyoruz. Bunu ben söylemiyorum, TÜİK verilerine göre Türkiye’de kişi başına tüketilen fasulye kaç kilodur?     

a-3kg          b-5kg        c-7kg        d-8kg  

9-  FAO başta olmak üzere uluslararası kurumlar, 5 yıldır her fırsatta önümüzdeki yıllarda gıda fiyatlarının artacağını söylüyor. Son 10 yılda Türkiye nohutta 65, yeşil mercimekte 13, kırmızı mercimekte 40 kat ithalat yapmış. Sizce, fasulye ithalatımız kaç kat artmıştır?

a- 2kat      b-5kat      c-7kat         d-8kat

10- Bir Mersin bakliyat firması CEO’su,  55 ülkenin üye olduğu, dünya bakliyatının en etkin ve büyük meslek örgütü Global Pulse Confederation’ın başkanlığına seçildi. 100 milyar dolarlık bu sektörü temsil eden konfederasyonun kısaltılmış adı hangisidir?

a- PIPILS         b-TITILS       c-CICILS        d-DIDILS

 

 

 

1-d, 2-d, 3-b, 4-a, 5-c, 6-a, 7-b, 8-a, 9-a, 10-c

 
Toplam blog
: 272
: 734
Kayıt tarihi
: 13.10.07
 
 

1959 Sinop Bektaşağa Köyü doğumluyum. Yaşamda, anlaşılacak bir şeyi olanlara ve bunu öğreti yapan..