Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Eylül '14

 
Kategori
Futurizm
 

tematestus - fütürizm

tematestus - fütürizm
 

daha çok genç fütürist....


30 yıl önce hükümet, ilköğretimde siyah önlüklerden mavi önlüklere geçmek kararı almıştı. Çılgınca destekliyordum. Hükümet karşıtı öğretmen arkadaşlara,”Göreceksiniz, bu mavi ile kalmayacak, okullar da rengarenk olacak.” diyordum. Oldu.

Ben, ‘tek tip ve tek renkten’ sıkılmıştım. Önlüklerin ‘yokluk ve yoksulluğu’ örtmediğine inananlardandım. Fütürizmin ‘f’sinden haberim bile yoktu.

Mutlaka sizinde vardır, ‘şöyle olacak, böyle olacak’ fikirleriniz. Hadi onları biraz canlandıralım…

Soru1-  Fütürizm; ‘oluşmuş bir gelecek vardır, biz ona gider ya da onu tahmin ederiz’ şeklindeki algıyı değiştirmeyi hedefleyen bakış açısı. 1909’lara dayanan bu akımın öncüsü bir İtalyan.Kimdir?                    a- Totoletti      b- Kokolotti     c-Marinetti       d-Yoyolotti

Soru2-  Fütürist olmak için, herhangi bir özel eğitim almak ya da benzeri bir önkoşul gerekmiyor. Sadece gelecek için bol bol senaryo yaratmak ve hayaller kurmak yetiyor.’Üç vakte kadar..’ deyip söze başlayan bu insanlar kendilerini hangi sıfatla takdim ediyorlar?                                                                    a- Fütürist      b- Fatürist      c-Üçtürist     d- Falist

Soru3- Bireyler, kurumlar, toplumlar ve ülkeler için, gelecekte sosyal, teknolojik, ekonomik, ekolojik ve politik açıdan ne gibi gelişmeler olacağına dair alternatif görüş ve beklentiler geliştiren bu insanlar aslında birer nedir?                                                                                                                                       a- Gelecek Okuyucuları    b-Gelecek Okur Yazarı    c- Gelecek Tahmincileri      d- Gelecek Atıcıları

 

Soru4-En çok tanınan fütüristlerden biri Alvin Toffler. Eşiyle yazdığı kitabı “Zenginlik Devrimi”nde, gelecekte zenginliğin nasıl olacağına dair öngörülerini aktarıyor. Konu, hepimiz için çok hayati. Sizce,Toffler’a göre gelecekte zenginlik yaratımında kaynak ne olabilir?

a- Bilgi       b- Tarım     c- Teknoloji       d- Endüstri

 

Soru5-Ne yalan söylim, 80 Günde Devri Alem kitabını okumadım.Bulunduğu yüzyılda insanların hayal dahi etmediği şeyleri yazan, bu hayal gücünü bilimsel bilgilerle birleştiren Fransız yazarını sorsam..

a- Jules Verbe      b-Jules Verme     c- Jules Verse       d-Jules Verne

 

Soru6-Fütüristler, dünyada World Future Society (1996)  (www.wfs.org), Türkiye’de de Fütüristler Derneği  (2005) (www.futurizm.org) olarak örgütlenmiş. Günlük hayatımıza yeni 3 kelime daha eklediler; ‘ fütürist’, ‘fütüroloji’ ve ‘fütürizm’. Litaratüre göre, fütürizm akımının doğmuş olabileceği akımını sorsam.

a- Kareizm      b-Kübizm        c-Sindirzm         d- Üçgenizm

 

Soru7- Araştırırken ben şöyle bir baktım web sayfaları siyah-beyaz ağırlıklı.Her türlü mevzu hakkında farklı bakış açıları sunabilen Türkçe online fütürist bir dergi var. İsmi de, bizim dilimize pek yabancı değil hani…Hangisi olabilir?

a-Maruşka      b- Daniska       c- Futuriska          d- Patiska

 

Soru8- Türkiye’de fütürizm akımının gelişmesine öncülük eden, girişimci bir bayandan söz etmek istiyorum.Gençlere ne tavsiye edersiniz dendiğinde; ‘’Gençlere tavsiyem yok, ricam var; biz büyükleri affetsinler!’’ diyen ve ‘’Asıl büyüklere tavsiyem var; gençleri rahat bırakın, önce kendinize çeki düzen verin!’’ diyen gençsever bu kişilik kimdir?

a- Ufuk Tarhan       b- Nurgül Yeşilçay       c- Özge Namal        d-Beren Saat

 

Soru9- İnsanın özellikle geleceğe olan merakı; bakla, kitap, kuş, su, kahve, ateş, ok, zar, kürek kemiği, ağaç, gölge, iskambil, el, horoz, yüz, ip vs. falları örneklerinde olduğu gibi onun bir yığın fal ve kehanet çeşitlerini ortaya çıkarmasına sebep olmuştur.Bir diğer yöntemde tabiat olaylarıdır.Türk halk kültüründe gelecek hakkında tahminde bulunmaya ne ad verilir?

a- Bazlama       b-Melheme       c-Delietme         d- Közleme

 

Soru10- Bazen öyle laflar ederiz, öyle şeyler yaparız ki, bir sonraki anı düşünmeden –yalnızca-  o an içindir. (Umarım,bu soruya gelinceye kadar  benim hakkımda öyle düşünmediniz. ) Bu ‘gereksizliğe’ ne nedir?

a- Fütursuzca       b- Füturluca        c-Kumluca      d- Doluca

 

Tarım ekonomisi ,sanayi ekonomisi  yaşamından sonra yeni ekonomiye adım atıyoruz. Sanayi ötesi  bilgi ekonomisine…

Yeni çağda, tüm organizasyonlar proje, tüm projeler arge, tüm arge faaliyeti patent, tüm mübadele lisans odaklı olacak(mış). Herkes teknoloji, işletme, politika, devlet konusunda bilgili olacak(mış). Hiç kimse yönetme, yargılama, temsil etme, korunma hakkını devretmeyecek (miş).Bu hakları, doğrudan kendileri kullanacak (mış). Organizasyonlar yenilikçi esnek küçük birimlerin küresel ağlarına dönüşecek (miş).Ben fütüristlerin yalancısıyım…

Doğru olduğuna inandığım tek şey; “Geleceğin nasıl olacağını merak ediyorsanız çocuklara sorun. Onlar,bizden daha yalın görüyorlar.

 

 

 

Cevaplar: 1-c, 2-a, 3-b, 4-a, 5-d, 6-b, 7-c, 8-a, 9-b, 10-a

 

 
Toplam blog
: 272
: 734
Kayıt tarihi
: 13.10.07
 
 

1959 Sinop Bektaşağa Köyü doğumluyum. Yaşamda, anlaşılacak bir şeyi olanlara ve bunu öğreti yapan..