Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Kasım '07

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

Tematestus - inekler

Tematestus - inekler
 

Dünyanın en büyük kentsel sanat ve sosyal sorumluluk etkinliği olan CowParade'in Türkiye ayağı kapsamında hazırlanın inekler nihayet müzayedede satılmış. Elde edilen 900 bin YTL gelir, TEMA, AÇEV ve TOÇEV'e bağışlanmış. Müzayedede, 30 bin YTL ile en yüksek fiyata satılan inek, sanatçı Ömer Uluç'un 'Lucy ve Kız Arkadaşları' adlı eseri olmuş.

Keşke, her yerde bu tür etkinlikler olsa. "Tematestus"larımdan birinin de teması inekler olunca, sizi bir sınavdan geçireyim dedim.

Efendimmm... Bizim Bektaşağa'daki rahmetli annaneye ait evin yanından, Karasu Çayı’na kadar 22 dönüm bir otlak ve iki inek…İneklerin keyfini düşünebiliyor musunuz? Rahmetli akşamüstleri, ” Gel kızım gel, gel mebük gel” diye otlağa seslenir, koca memelerini sallaya sallaya iki Honştayn çıkar gelirdi. Annanem, “Beyine (ne demekse), korkutacaksınız, siz içeri girin” der. Sıra ile inekleri evin altındaki damın boşluğuna alır, ustaca sağarken, biz de yukarıdan sofa tahtalarının arasından seyrederdik.Süt ocakta kaynatılır, yatmadan önce çocuklara birer bardak içirilirdi.

Öf öffffff! Dumanı üzerinde taze sağılmış, katıksız - katışıksız saf SÜT. Hem de her akşam... Biz böyle büyüdük.

Annanemin inekleri ve tüm dünya inekleri için 3 kere, “mö.. möö.. möööö” diyerek tematestus’umuzu başlatalım.

Soru 1- İstanbul caddeleri, 01 Ağustos 2007 tarihlerinden beri , sanatçılar, ünlüler ve halk tarafından dekore edilmiş, rengarenk boyanmış fiberglastan yapılma gerçek ebattaki inek heykellerine ev sahipliği yaptı. ıÜüİyi de, bu fikri ilk kim ortaya attı. Bir fikriniz var mı?
A- CowParade B- CowParadiso C-Pascal Knapp D-CowParadish

Soru 2- Bu soruyu bilse bilse Alanya Demiratlar Motorsiklet Kulübü’nün sevgili ağabeyi İsmail Hakkı Erdağ bilir diye düşünüyorum. İsmail Bey, hazır mısınız efendim? “Harley-Davidson 1990’larda, koltukları ve selesi inek postu ile kaplanmış özel tasarım bir motosiklet üretti. Bu modelin lakabı neydi?
A- Moo- Necmiye B-Moo –Glide C – Moo-Jülide D-Moo- Hayriye

Soru 3- Bu soruyu, o da iyi motorcu olan magazin muhabirimiz Mehmet Çelik’e sormak farz oldu.Eee ne de olsa uzmanlık alanı(!) Mehmet, “ Bir inek 25-30 yıllık ömründe, yaklaşık kaç bardak süt verebilir?
A- 100bin B-150bin C-200bin D-250 bin

Soru 4- İnekler yaklaşan bir fırtınayı hissederlerse, otlanmayı reddedip yere çökerlermiş. Bilim adamları bu davranışı , fırtına öncesi alçak basınçtan kaynaklandığına bağlamışlar. Sizce bir inek kaç kilometre uzaklıktaki kokuyu alabiliyormuş?
A- 5 B-6 C- 7 D-8

Soru 5- İnek bütün dünyada sevilen bir hayvan ve sanatın bütün formları için büyük bir tuval oluşturur. İnek, dünya üzerindeki pek çok farklı insana ve kültüre çok şey ifade etmektedir. Dünyaca ünlü bir ressam bile onları "Les Vache" ve "The Cows" eserlerinde resmetti. Kimdir bu ünlü ressam?
A- Van Best B- Van Gogh C- Van Panelvan D- Van Gole

Soru 6 - CowParade, sanatı herkesin keyif alması adına sokaklara taşıyan dünyadaki en geniş toplumsal sanat etkinliği. 1999’dan bu yana Paris, Londra, Şikago, New York, Stockholm, Buenos Aires, Atina, Edinburg ve Lizbon sergilenmiş.Ama inekleri kutsal sayan, hatta yaşlı inekler için özel bakım evleri olan bir ülkede yapılmamış.Bu ülke hangisidir?
A-Hindistan B-Pakistan C-Moğolistan C-Türkmenistan

Soru 7- Dünyada bugüne kadar yapılan CowParade etkinliklerinden 10 milyon doların üzerinde bağış, çeşitli vakıf ve derneklere aktarılmış. CowParade İstanbul’un müzayede geliri Sokak Çocukları Rehabilitasyon Derneği, AÇEV ve TEMA Vakfı’na. Sorumuz, TEMA destekçilerinden Ülker’in sponsor olduğu ineğin üzerine yazdığı slogan hangisi olabilir?
A- para yoksa çukulata yok B-para yoksa yağ yok C- ot yoksa inek yok D- inek yoksa ot yok

Soru 8- 'CowParade' Dünyanın en büyük kentsel sanat ve sosyal sorumluluk etkinliğinden biri.Bir ünlü şarkıcımız ineğine, savaşlar ve küresel ısınma ile bozulan dünyanın dengesine dikkat çekmek amacıyla şunları yazmış; “Hiç kavga bilmez gül ile yaprak. Hiç kıyar mı ağaca toprak. Bu kimin oyunu? İlk kim bozdu sonsuz uyumu." İnek sever bu sanatçımız kimdir?
A- Sezen Aksu B-Çolpan İlhan C- Tuna Kiremitçi D- Kadir İnanır

Soru 9- Bu kadar inekli testten sonra, tematestus’ umuzun son sorusunu öküzlere ayırdım. Meğer öküzle ne kadar çok atasözümüz varmış….Möööö yani ! Ben size, “Bir işin olmamasından eksik de olsa, olması daha iyidir anlamına” gelen atasözünü soracam, hangisi?
A- Boynuz, öküze yük olmaz. B- Öküz olsun, götü olsun C-İnsan sözünden, öküz buynuzundan tutulur D- Öküz, her yerde öküzdür

YANITLAR 1-C 2-B 3-C 4-D 5-B 6-A 7-C 8-A 9-B

 
Toplam blog
: 272
: 734
Kayıt tarihi
: 13.10.07
 
 

1959 Sinop Bektaşağa Köyü doğumluyum. Yaşamda, anlaşılacak bir şeyi olanlara ve bunu öğreti yapan..