Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Eylül '11

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

tematestus – Kölelik

tematestus – Kölelik
 

Hepimiz köleyiz..!


Hepimiz köleyiz..! “Hadi canım kölelik mi kaldı, ben kimsenin kölesi değilim, ben kimseye köle olmam!” dediğinizi duyar gibiyim. İstediğiniz kadar yırtının, sen, ben, o … hepimiz köleyiz; çağdaş köle. Bir geçmişteki gibi alınıp-satıldığımız yok. Özgürlükler yine kısıtlı, emek yine sömürülüyor…

İnsani ve ahlaki olmayan bir kavramı “köleliği”, tematestus’un konusu yaptık. Bakalım neleri hatırlayabileceksiniz.

Soru1- Kolay bir soruyla başlayalım; başka bir kişinin malı ve mülkü olan kişiye köle, memlûk veya kul; köle sahibine ise efendi veya mevla denir. Kadın köleye ne denir?

a- Nazmiye b- Bahriye c- Cariye d- Kadriye

Soru2- Ziraat ve ticaretle uğraşan bütün toplumlarda köleliğin çeşitli şekillerine rastlanmakta. Mezopotamya’da, eski Mısır’da, Yunan’da, Roma’da, İslam Öncesi İran ve Orta Asya ve Anadolu’ da yaşayan kavimlerde kölelik son derece doğal sosyal bir olgu olarak kabul edilirdi. Köleliğin insani ve ahlaki olmadığı ilk olarak, hangi çağda anlaşılmaya başlandı?

a- Aydınlanma b- Karanlık c- Bilgisayar c- Uzay

Soru3- Birleşmiş Milletler, bütün dünyadaki köleliği yasakladığı yıl kaçtı?

a- 1906 b- 1926 c- 1826 d- 1726

Soru4- Spartaküs’ü bilmeyeniniz var mı hala? Köle ve yoksullardan oluşan ordusuyla Roma’nın üzerine gönderdiği sayısız orduyu yenen, eşitlikçi ve özgürlükçü karakteri ile milyonların gönlünde taht kuran, köle Spartaküs, nereliydi?

a- Alanyalı b- Çorumlu d- Adanalı e- Trakyalı

Soru5- Her şey, 1442’de bir gurup Portekizli kaşifin Afrika'nın batı kıyısından getirdikleri köleleri Portekiz' de satmasıyla başladı. 400 yıldan fazla süren bu acımasız ticaretin sonunda, Afrika 75 ile 90 milyon arasında genç erkeğini yitirdi. Alex Havey’in aynı isimli romanından sinema perdelerine de yansıyan 1980’li yıllarda TRT’de dizisi gösterilen bu filmin adı neydi?

a- Kökler b- Köleler c- Zenciler d- Esirler

Soru6- Bu diziyi seyredenlerin çok iyi bileceklerinden emin olduğum bir soru var şimdi. Bu dizide, verdiği yaşama mücadelesi ile hepimizde hayranlık uyandıran bir karakter vardı.17 yaşında kendi halinde bir avcı iken ABD’ye getirip köle edilen. Şimdilerde heykelini dikmişler..! Küçük bir ip ucu; Başbakan Erdoğan, eski hükümetlerin sağlık hizmetlerini eleştirirken, Ben de SSK’lıydım, aynı şekilde ben de “……………” dedi.

Hayatı boyunca köleliğe karşı mücadele eden bu karakterin adı neydi?

a- Kazım Kinte b- Kamil Kinte c- Kunta Kinte d- Kerim Kinte

Soru7- Adı, Yunanca “satın alınmış, köle, uşak” anlamına gelen bir felsefe adamın soralım.Taaa yirmi asır önce demiştir ki; ” Kader önünde sonunda şöyle veya böyle günahlarımızın bedelini önümüze koyar. Görünen ya da görünmeyen zaman içinde herkes günahlarının bedelini öder. Ektiğini biçer.

a- Engitetos b- Nurvitetos c- Egetetos d- Epiktetos

Soru8- İnsan hakları ve siyahların ikinci sınıf vatandaş olmaktan çıkarılması için yaptığı çalışmalarla Nobel Barış ödülene layık görülen, 1963’te Lincoln Anıtı’nın önünde ünlü "Bir Hayalim Var" konuşmasını yapan zenci lideri hatırladınız mı?

a- Martin Luther King b- MalcolmX c- Muhammet Ali d- Nelson Mandela

Soru9- Bu tematestus’ta okumanızı tavsiye edeceğim, Kemal Tayfur’ a ait bir makale var; “Köleler ve Köleciler”. Afrika hakkında şöyle diyor Tayfur; ” Koca kıta, açlıklar ve kıtlıklar, hastalıklar, etnik çatışmalar, savaşlarla sürekli kan kaybediyor. Hepsi de insan ürünü felaketlerle boğuşuyor. Toptan bir çöküşü ve yok oluşu yaşıyor. Koca kıta adeta "insansızlaşıyor". Bu yazı, 1993’den beri yayımlanan bir aylık coğrafya ve keşif dergisinde. Bu dergi hangisidir?

a- Alanya Albüm b- Atlas c- Alanya Adres d- Magazin Alanya

“Kölelik” üzerine makaleler okurken, Goethe’nin bir sözünü yakaladım, “Kimse, özgür olduğuna inanan birinden daha iyi köle olamaz ” diyordu.
Duyduklarım, gördüklerim, gözlemlerim, okuduklarım bana şu cümleyi söyletti; “Paraya eli değen herkes, köledir

Yanıtlar: 1-c, 2- a, 3- b, 4- e, 5- a, 6- c, 7- d, 8- a, 9- b

 
Toplam blog
: 272
: 734
Kayıt tarihi
: 13.10.07
 
 

1959 Sinop Bektaşağa Köyü doğumluyum. Yaşamda, anlaşılacak bir şeyi olanlara ve bunu öğreti yapan..