Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Ağustos '11

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

tematestus – parkometre

tematestus – parkometre
 

Bir parkometreden kaçış yöntemi..


Arabanız yoksa, hiiiiiç tematestus’a takılmayın. Varsa, şöyle bir göz atmakta, bilgilerinizi tazelemekte ve düşünmekte yararınız var.

Efendim, birkaç gün önce kamuoyuna bomba gibi şöyle bir haber düştü; “Polatlı Belediyesinin şehir merkezindeki trafik yükünü hafifletmek için gerçekleştirdiği cadde ve sokaklardaki ücretli otopark uygulaması, 12. İdare Mahkemesi'nin almış olduğu karara itiraz sonuçlanıncaya kadar Belediye Encümenince alınan kararla durduruldu. “

“Araban var mı, derdin var” deyip sürekli vermeye alışmış araba sahipleri, sevinçten bu habere inanamadılar…

Bismillah daha arabayı alırken ödenen %18 kadeve, ötv,benzin zammı, bakım, tamir, egzoz vs vergiler vatandaşın gücüne gitmedi, otopark ücreti milletin kanına dokundu.

Eh, bir araba sahibi olarak otoparkları tematestus konusu yapmak boynumuzun borcu artık.

Soru1- Ülkemizin nüfusu büyüyor. Şehirler büyüyor. Gayri safi milli hasıla büyüyor. Otomobil fabrikaları durmadan üretiyor. Ülkemizde son rakamlara göre 7 milyona yakını otomobil, toplamda da 10 milyona yakın motorlu taşıt aracı bulunuyor. Buna rağmen, Avrupa ülkelerinin en son sırasındayız. Türkiye’de 1000 kişiye düşen araç sayısı sizce kaç?

a- 92 b- 82 c- 72 d- 62

Soru2- Kocaman AVM’ler, stadlar, hastahaneler, havaalanları, okullar yapıyoruz. Ama oralara giden yolları büyütmüyoruz. Otomobiller yerine yeterli toplu taşıma alternatifi yaratamıyoruz. Sizce bir araç, ömrünün yaklaşık yüzde kaçını otoparkta geçiriyordur?

a- 60 b- 70 c- 80 d- 90

Soru3- Eserinde, Kapalı ve çok katlı bir otopark içinde baş döndürücü bir biçimde gelişen gerilim yüklü bir öykü ile düzeni eleştirmeye çalıştığını söyleyen “Otopark Cinayetleri” kitabının yazarı kimdir?

a- Raşit Çetiner b- Raşit Özkardeş c- İsmail Haboğlu d- Raşit Çelikezer

Soru4- TDK’na göre, "Paralı park yerlerinde aracın kaldığı süreyi belirleyen saat, park sayacı, park saati, parkometre" şeklinde açıklanan aygıt hangisidir?

a- Barkomat b- Parkomat c- Otomat d- Parkorman

Soru5- Neydi o günler yav..? İşyerlerinin, resmi dairelerin, bankaların bulunduğu sokağa arabanızı park eder etmez dibinizde biterlerdi. Özellikle İstanbul’da…İspark bunların çoğunu bünyesine aldı, eğitti ve bir anlamda kayıtsız –vergisiz dönemi bitirdi. Bu mafya bozuntusu adamlara ne denirdi, hatırladınız mı?

a- Değnekçi b- Sopacı c- Copçu d- Kapıcı

Soru6- Yerel yönetim ve özel kurumların bu yolla haksız kazanç elde ettiği esasına dayanarak birçok yerde mahkemelere, parkmetre davaları açıldı. Bir tanesi var ki, akıllara şayan… Dükkanın önüne park eden müşterisinin park cezasını, dükkan sahibi ödedi. Bu olay nerede olmuş olabilir?

a- Alanya b- Gazipaşa c- Manavgat d- Rize

Soru7- Parkmetreyi icat edene dua mı edelim, küfür mü edelim bilemiyorum… 1935 yılında icat edilen ilk parkmetrenin mucidini soralım. Kimdir?

a- Meter Maids b- Carl C. Magee c- Paul Newman d- Bob Dylan

Soru8- Şehir merkezlerinde bulunan otoparklardan alınan ücretler baz alınarak, 156 ülkede yapılan 2011 yılı Uluslararası Otopark Ücretleri Araştırmasına göre, en çok otopark ücreti ödeyen şehir hangisidir?

a- Oslo b- Kopenhagen c-Sidney d- Londra

Soru9- Otopark ve ulaşım hizmetleri, A. B. D., Kanada ve dünya çapında milyonlarca vatandaşın hayatını ve faaliyetlerini etkileyen önemli bir unsur haline geldi. Sektör olarak, milyarlarca dolar ve bir milyondan fazla işlerine sahip.

Uluslar arası Park Enstitüsü (IPI) ve Virginia Üniversitesi ortaklaşa düzenledikleri Sertifikalı Kamu Park İdaresi programı (CAPP) ile, 2 yıllık eğitimle “park ve ulaşım uzmanı” yetiştiriyor. “Hadi len… otoparkcılığın da okulu mu olurmuş?” Siz inanmayın. Geleceğin mesleği ve ciddi bir kariyer seçimi; park ve ulaşım uzmanlığı.

Şimdiiii… ben bu bilgiyi Alanya’da yaşayan biri olarak hangi üniversitemize önermiş olabilirim?

a- Akdeniz Ü. b- Arizona Devlet Ü. c- Harvard Ü. d- Yale Ü.

Soru10- Öğretmenlikten gelen huyumdur, hep zor soruları sona saklarım. Türkiye uyumuyor. Artan araç sayısına paralel, şehiriçi-dışı trafik akışını sağlamak amacıyla, otopark sorununu çözmeye çalışıyor. Güzel yurdumun dört bir tarafından modern, büyük kapasiteli, temalı otoparklar haberleri geliyor. Yasal düzenlemeler yapıyor. Bunlardan biri, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından 01.07.1993/ RG.21624 tarihinde çıkarılan yönetmelik. Ben okudum, çooook faydalı… Size, bu kevgire dönmüş yönetmeliğin adını soruyorum.

a- Parkmetre Y. b- Otopark Y. c- Parkomat Y. d- Oto Y.

Cevaplar : 1-a, 2-d, 3-d, 4-b, 5-a, 6-d, 7-b, 8-a, 9-a, 10-a

 
Toplam blog
: 272
: 734
Kayıt tarihi
: 13.10.07
 
 

1959 Sinop Bektaşağa Köyü doğumluyum. Yaşamda, anlaşılacak bir şeyi olanlara ve bunu öğreti yapan..