Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Temmuz '14

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

tematestus- Katar

tematestus- Katar
 

Katar'da eğitim, anaokulundan üniversiteye kadar bedava...


Libya, Suriye, Mısır, Tunus, Lübnan, Afganistan, Gazze.. Ortadoğudaki tüm sıcak gelişmelerin arkasında Katar Emirliği’nin adını duymaya başlayınca, ister istemez ilgimi çekti, Katar.

Merak bu ya, nüfus ve yüzölçüm bakımından küçücük  bir ülke, dünya  ölçeğinde nasıl oluyor da nüfuz, söylem ve eylem bakımından büyük işlerin arkasından çıkıyordu? Nasıl oluyor da aşılamayan krizlerde arabulucu ve küresel anlaşmalarda kolaylaştırıcı olması isteniyordu?

 

Katar, son derece yoksul bir tarihi geçmişin ardından petrol geliri ve sahip olduğu doğalgaz rezervleri sayesinde kişi basina düşen milli gelir sıralamasinda Lüksemburg'u geride bırakarak Dünya birinciliğine yerleşen Körfez ulkesi.

Ne diyelim, paranın gözü kör olsun.!

 

Şimdiiiii.. tematestus’umuzun teması olan Katar’lı sorulara hazır mısınız?

1- Yok yav diyeceğiniz bir soru. Zenginliğinden devletin halka vergi verdiği Katar’ın yönetim şekli nedir?

a- Monarşi    b- Cumhuriyet    c-Emirlik     d- Oligarşi

2- Adlarından söz ettirmek için sporda da her yolu deniyorlar. 2006 dan bu yana sportif alanlarda dünya çapında turnuvalar düzenliyorlar. Avrupa futbol takımlarını satın alıyorlar. Acaip rüşvetler vererek (bir iddia) FİFA Dünya Kupası’nı yapmak için devasa stadyumlar yapıyorlar.Katar, önümüzdeki hangi yıla talip? diye sorsam.

a- 2028    b- 2026     c- 2024      d- 2022

3- Söz spordan açılmışken, Katarlı şeyhlerin geleneksel  sporu haliyle deve yarışları. 2004 yılında güvenlik riskleri nedeni ile hükümet, çocuk jokeyleri yasaklamış. Devreye uzaktan kumandalı jokeyler girmiş. Ben kaynağın yalancısıyım, çocuk jokeylerin yaşı konusunda. Deve jokeyi çocukların yaşını sorsam.

a-  4      b- 13      c-  12         d- 11

 

4- Petrol ve doğal gaz bir gün biterse ne olacak? Sorusu aklınıza geliyor di mi. Katarlı hesabı yapmış. Fransa’dan Avusturalya’ya geniş bir yelpazede yatırımlar yapıyor, çiftlikler, şirketler alıyor.

Elizabeth Taylor'dan Kennedy ailesine kadar birçok ünlünün gardırobuna girmeyi başaran İtalyan moda markası da Katar Şeyh ailesinin.  Size bu markayı sorsam.

a- Gucci     b- Valentino c-Moschino   d- Dolce & Gabbana

5- Geldik en kazık sorumaaa…Katar’ın, çok değil iki kuşak öncesine kadar ekonomisi balıkçılık ve inci avcılığına dayanıyormuş. Çöl iklimi, bitki ve hayvan çeşitliliği yok denecek kadar az. Koruma altına aldıkları iri antiloptan başka hayvan yok. Katar Havayollarının simgesi olan bu çöl hayvanının adını sorsam.

a- Oriks     b- Boriks     c- Coriks    d- Doriks

 

6- Biraz konuyu dağıtalım mı? Katar deyince, benim aklıma hemen  “Şu karşı yaylada göç katar katar/ Bir güzel sevdası serimde tüter/Bu ayrılık bana ölümden beter/ Geçti dost kervanı eyleme beni” türküsü geliyor. Bu dizeler hangi ozanımızın hatırlayabildiniz mi?

a- Karacaoğlan    b-Muarrem Ertaş     c- Aşık Mahzuni Şerif    d-Pir Sultan Abdal

7- Katarlı sorular dedik ya, ilki geliyooor…  Bir ilaç ismi soruyorum. Soğuk algınlığı, grip, farenjit gibi üst solunum yollarını mesken tutan rahatsızlıkların tedavisinde kullanıldığı iddia edilen ilaçın adı nedir? 

a- Katarin        b- Katarik       c- Katarip      d- Katariz   

8- Aristo’nun ortaya attığı bir psikoloji terimini soracam. Rahatsız edici duyguları dışa vurarak onlardan kurtulma, arınma anlamına geliyormuş.Tv izleyen hepimizin farkında olmadan her gün yaşadığımız bir durum aslında.

a- Katarsuz    b- Katarbus     c- Katarsis    d- Katarcuz

9- “Katarlar “ diye bir tarikat duydunuz mu? Ben de duymamıştım. Katharizm ya da Katharcılık olarak da anılıp Katharlar ya da  Katarizm şeklinde telaffuz edilen, 12 ve 13yy ortaya çıkan çok önemli bir Hıristi­yan tarikatı. Temiz ruhlular anlamındaymış. Temel düşüncesi ; Kötülük bedenden, iyi­lik ruhtan gelir. Hangi Avrupa ülkesinde ortaya çıktığını sorsam.

a- Fransa   b- Almanya     c- Hollanda    d- Belçika

10- Adımız sıfırcıya çıkacak. Son soru bari kolay olsun  di mi? “Katmak” fiilinin 3. tekil şahıs çekimi nedir?

a-Katarım    b- Katarsın    c- Katar     d- Katarız

 

 

Cevaplar : 1- a, 2- d, 3- a, 4- b, 5- a, 6- d, 7- a, 8- c, 9- a, 10- c

 

 

 
Toplam blog
: 272
: 734
Kayıt tarihi
: 13.10.07
 
 

1959 Sinop Bektaşağa Köyü doğumluyum. Yaşamda, anlaşılacak bir şeyi olanlara ve bunu öğreti yapan..