Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Ekim '18

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Tembellik mi? Miskinlik mi?

Tembellik mi? Miskinlik mi?
 

10/10/2018

İnsan davranışını, tutumunu birçok faktör etkiler. Öncelikle taşıdığınız bedenin sistemi nasıl işliyor. Kaç kilosunuz? Kaç yaşındasınız? Alışkanlıklarınız neler? Sıcak bir iklimde mi? Yoksa soğuk bir iklimde mi doğdunuz? Bir ilaç kullanıyor musunuz? Günde ne kadar enerjiye ihtiyacınız var? Sizi halsiz bırakan bir hastalığınız var mı? Kan değerlerinize baktırdınız mı? İçe kapanık biri misiniz? Egonuz mu çok yüksek? Mükemmeliyetçi misiniz? Korkak mısınız?

Yukarıda yazdığımız konuları neden yazdık? Bu gün konumuz “tembellik ve atalet” insan neden tembel olur? Yada tembellik yapar. Diyelim ki, düzenli bir geliriniz var? Fakat kişilik olarak hayata küskün birisiniz. Kendinizde o çalışma, üretme enerjisini bulamayabilirsiniz. Düzenli halde bir geliri olan insanlara bakın, bir yerlere yatırım yapıyorlar, çalışmaya üretmeye devam edebiliyorlar.

Ah bir de kalıtsal özellikler...

Ailede çalışmaya karşı bakış açısı nedir? Atalarınızdan size çalışkanlık enerjisi bulaşmış mı? Çalıştım da ne oldu diyen bir aile de mi büyüdünüz?

Eğitim ile sosyal bilinç tamamen farklıdır. Eğitim demek sizin sosyal bilincinizin yüksek olduğu anlamına gelmez. Diploma alırsın, o sana iş bulmaz. Sadece alt yapı hazırlar.

Kayıtsız kalmak da ayrı bir durum. Kişinin daha önceki başarısız deneyimleri, çevrenin olumsuz tutumu ve kendi isteksizliği ile birleşince kararsızlık veya kayıtsız davranma şeklinde ortaya çıkabilir.

Kişi bu konularda konuşmak istemiyorsa; kapattığı gerçeği nedir? Neden kaçıyordur? Yüzleşmek istemediği şey nedir? İş disiplini mi yok? Çok agresif mi? Öfke kontrolü mü yok? İnsanlardan, kendinden kaçıyor mu?

Peki tembellikten kurtulmak mümkün mü?

Öncelikle fiziksel ve çevresel koşullar içerisinde düzeltebileceklerinizi düzeltin.  Sonrasında geçmişteki başarısızlıkların aslında en büyük sermayeniz olduğunu fark edin.  Evet şuanda siz geçmiş başarısızlıklarınızdan ders çıkartıp başarının kapılarını açabilirsiniz.

Neyi yaptım? Ne oldu? Daha fazla neyi yapmam veya yapmam gerekiyor? Hangi alışkanlıklarımı değiştirmeliyim? Yerine hangi alışkanlıkları koymalıyım?

Kendine sor? Gözlerini kapat ve içselleşerek sor? İşimle ilgili olarak başarı için neye ihtiyacım var? Çok çalışmaya mı? Alışkanlıklarımı değiştirmeye mi? Farklı bir pencereden bakmaya mı? Neye ihtiyacım var?

Sonra kısa ve uzun vadeli plan yap. Kendini 5 yıl sonra 10 yıl sonra nerede, ne şekilde görüyorsun? Hayal et. İnan, iste, harekete geç. Mümkün mü? Mümkün. Belgin Turan’la başka neler mümkün. Ve tüm hayat bana ihtişamla gelir.

Engelsiz dünyaya bakan kişiler ne diyor? Kendime engel olamıyorum. Siz de daha çok üretin, çabalayın, aynı anda hem kendinizi geliştirin hem de ailenize katkıda bulunun.

e-mail:belginturan@gmail.com

 
Toplam blog
: 439
: 512
Kayıt tarihi
: 04.02.09
 
 

Lisansını Anadolu Üniversitesi/ İşletme Bölümü ve Anadolu Üniversitesi/ Sosyoloji Bölümlerinde “O..