Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Psikolog Barçın Canbolat

http://blog.milliyet.com.tr/bundansonra

28 Aralık '09

 
Kategori
Futurizm
 

Temel ihtiyaçlarınızı nasıl sıralıyorsunuz?

Temel ihtiyaçlarınızı nasıl sıralıyorsunuz?
 

Amerikalı psikolog Abraham Maslow 1940’lı yıllarda insanların temel ihtiyaçlarını bir sıralamaya oturtmuştu. Bu sıralama en acil ihtiyaçtan en gelişmiş ihtiyaca kadar gidiyor.

1. Fiziksel ihtiyaçlar (açlık susuzluk seks gb)

2. Güvenlik ihtiyacı (barınacak yer, iş, sigorta gb)

3. Sevgi ihtiyacı (aile, sevgili, eş, sosyal çevre)

4. Kendine güven ihtiyacı (başarı, statü gb)

5. Kendini geliştirme ve kapasitesini aşma ihtiyacı(eğitim, gelişim)

Maslow teorisinde eğer bir kişi “birinci basamaktaki ihtiyacını tatmin edemezse o kişi bir üst basamaktaki ihtiyacını dile getiremez ve onun beklentisinde olamaz” diyordu. Bu teori bir 50 yıl kadar çok kabul gördü. Geçmişte ekonomik koşulları iyi olmayan bir genç önce karnını doyurmak için bir iş bulmak, sonra bir ev sahibi olmak için çabalardı. Daha sonra bir aile kurmak isterdi, sonra işinde yükselmeyi hedeflerdi, yaşamının ileri yıllarında da entelektüel düzeyini ve kişisel gelişimini arttırmak için çabalardı. Yani hayatta genel olarak her şeyin bir sırası ve dönemi vardı.

Ancak 80’lerden itibaren bu sıra bozuldu. Yeni nesil gençler ilk dört ihtiyacın hepsini aynı anda birinci basamakta, çok çabuk ve kolay bir şekilde tatmin etmek istiyor. Aile desteği, krediler, kredi kartları, kurumsallaşan şirketlerde gençleri bu taleplerinde destekliyorlar. Medyada bu destek sistemlerini sürekli işliyor. Beşinci ihtiyaç ise hala son sıradaki yerini koruyor.

Bundan sonra ise sanki bu sıralama tersinden işleyecek gibi görünüyor. Yani kendini geliştirip kapasitesini aşma ihtiyacı ilk sıraya oturacak. Çünkü bu ihtiyacını hayatının başında ekonomik koşulların çok zor olduğu dönemlerde bile hissedip gereğini yapabilenler diğer ihtiyaçlarını da en iyi düzeyde tatmin edenler olacak. Gelecek, gençlerin diğer ihtiyaçlarını tatmin etmelerini bekleyecek kadar sabırlı değil artık. Rekabet çok fazla, kaynaklar çok az.

2010 öncesindeki şu birkaç günde eski alışkanlıklarımızı gözden geçirerek, yeni nesil ihtiyaçlarımızı belirleyip, yeni hedef ve planlarla yeni yılı karşılamalıyız.

İyi yıllar dileğiyle…

 
Toplam blog
: 17
: 3868
Kayıt tarihi
: 15.09.09
 
 

Psikolog Barçın Canbolat Doğum Tarihi: 1961 Eğitimi : Orta Doğu Teknik Üniversitesi Psikoloji '83. Ç..