Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Mart '18

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Temiz Beslenme Ne Demek?

Temiz Beslenme Ne Demek?
 

Temiz Beslenme (Clean Eating) Bu konu çok kere ele alınmış. Bizde çok önemli olan bu konuyu tekrar gündeme getirmek istedik. Sağlığımıza nasıl destek oluruz? Sağlıklı nasıl yaşarız? Bağışıklık sistemimizi nasıl güçlendiririz? Bu sebep ile "Temiz Beslenme" konusunu ele almak istedik. Temiz beslenme tarihi ile ilgili bilgiler çok net olmasa da Eski Yunan dönemine kadar uzandığını biliyoruz. O dönemde söylenen beslenmenin ilaç, ilacın da besin olmasına izin ver söylemi beslenmenin insan sağlığı üzerinde ciddi bir etkisi olduğunun çok eski çağlardan beri bilindiği anlamına geliyor. Temiz beslenmenin en önemli ilkesi, gıdaları en doğal haliyle tüketmemiz gerektiğidir. Peki bu ne anlama geliyor? Basit bir örnek verecek olursak; beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeğini, hatta tam buğday ekmeğinden de daha iyi seçenek olarak buğdayın kendisini tüketmemiz veya meyvelerin suyu yerine taze bir şekilde tüketmeyi tercih etmemiz bizi temiz beslenmeye götürecek en önemli yoldur.

Paketlenmiş ürünlerden uzak duralım...
Her yemek grubunda en iyi ve en sağlıklı seçeneklerden daha fazla tüketerek özel bir beslenme şekli tercih etmek gerekmektedir. Bu şekilde beslenme doğal sebzeler, meyveler ve tahıllar, sağlıklı protein kaynakları ve yağlar gibi bütün yiyecekleri kapsaması gerekmektedir. Ayrıca uzak durmamız gerekenleri de sıralamak gerekir ise rafine edilmiş tahıllar, zirai ilaçlar, katkı maddeleri, koruyucular, sağlıksız yağlar ve çok miktarda şeker ve tuz barındıran gıdalar. Bunlar tehlikeli katkı maddeleri ve sağlığımızı kötü yönde etkilemektedir.

Örneğin, işlenmiş ve paketlenmiş gıdalardan uzak durur isek ya da meyve ve sebzeyi yetiştiği tarladan almaya çalışır isek, bu aslında temiz beslenmenin ilk adımları demektir. Tam olarak temiz beslenmeye adım atmak ise aşağıdaki adımlarla gerçekleşir:

Temiz Beslenme Tavsiyeleri
    İşlenmemiş gıdaları tercih edin.
    İşlenmiş tuz yerine işlenmemiş kaya tuzu kullanmanın daha sağlıklı olduğu uzman görüşü ile dile getirilmekte.
    Paketli ürün alır iken dikkat! Paketlenmiş ürünlerden uzak durun.
    Mevsimine uygun beslenin. Besinleri mevsiminde tüketmek hem faydalı hem de daha ekonomiktir.
    Etiket okuma alışkanlığı edinin. Son kullanma tarihi ve ürün içeriği önemli.
    Market yerine pazardan alışveriş yapın. Her bölgede semt pazarları var ve buralarda yetiştiriciden taze ürün bulmak mümkün.
    Mutfağınızı fethedin. Ne yediğinizi bilin.


Ayrıca sizlere tamamen organik, işlenmiş şeker bulundurmayan eşimin sıkça yaptığı tatlı tarifini vermek istiyorum, biz bu tatlıyı keyifle yiyoruz. Zerrin'in Elmalı Tatlısı.

Malzemeler 4 kişilik :
    4 adet Elma
    3 çay kaşığı Tarçın
    Ceviz
    Dut kurusu


Elmaların kabukları soyulduktan sonra rendelenerek bir kabın içine alınır. Tarçın, miktarı isteğe bağlı ceviz ve dut kurusu ilave edilir. Doğal tatlımız servise hazır. Afiyet olsun.

¤ İsteğe göre dondurma ilave edilebilir fakat organik olan tatlımız işlenmiş şeker ile kirletilmiş olur.

Sağlıklı kalmanız dileği ile...

 
Toplam blog
: 30
: 735
Kayıt tarihi
: 03.02.18
 
 

Saygı-Sevgi ile Toplum değerlerine, sağlıklı yaşama, çevreye, doğaya ve tarihi değerlerimize sahi..