Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Ocak '11

 
Kategori
Çevre Bilinci
 

Temizlik şart

Temizlik şart
 

çevre kirliliği


Yeri geldiğinde % 99’u Müslüman olan bir ülke diye dem vururuz. Evet, ülkemizde değişik mezhepler de olsa; teoride bu ifade doğrudur. Ancak Müslümanlığı sadece cami duvarlarına hapsetmiş, günde beş kere kıbleye yönelmeyle, kafa kâğıtlarına(!) yazmayla Müslüman olunacağını düşünen zavallılarız. 

Müslümanlığın onlarca güzelliğini bir tarafa atmışız, sadece Allah’ı kandırmayla(!) meşgulüz. Müslümanlığın en önemli vasfı temizliktir. Bu hem maddi hem de manevi anlamda ele alınmalı. Her ikisi de birlikte yaşamın olmazsa olmazıdır. Şöyle bir çevremize baktığımızda temizliğin T’sini görmek mümkün değil. Hem insan ilişkileri kirli hem de sokaklar. Ortalık çöplerle dolu. Hiç kimse balgamını, sigara izmaritini, yediği çikolatanın kağıdını, yediği kuru meyvelerin kabuklarını ulu orta yerlere atılmasının cinayet olduğunun farkında değil. Kendisiyle sürekli seyahat halinde olan meleklerin; bundan razı olmadığının farkında değil. Ama bu tür insanlara sorsanız; önce temizlikten dem vurmakta ve çevrenin çok kirlendiğinden şikâyet etmektedir. 

Oysaki bu çevre dediğimiz yerde yaşayan bizleriz, sizlersiniz. Dünyada yerleşim alanlarında insanlardan başka mahlûklar yaşamadığına göre; çevreden şikâyetçi olan da, çevreyi kirleten de insanoğludur. Siz hiç Sivas caddesinde Afrika’dan gelen bir maymunun kaldırımda salına salına yürürken muz yiyip de kabuklarını kaldırıma attığını gördünüz mü? Bunu hayvanlar yapmaz, insanlar yapar. Bu yazıyı yazmama vesile olan şey; evcil köpeğin yaya kaldırımının ortasında “def-i hacetini” yapması oldu. Birkaç gün önce evcil(!) köpeğini gezdiren bir vatandaş cadde üzerinde ve milletin ortasında köpeğine def-i hacetini yaptırdı. Köpek bu; ihtiyacı nerede gelirse orada yapar. O köpektir, beyni yoktur, temizlik ve adabı muaşeret kaidelerini bilmez. Ama hayvanı evcilleştirdiğini zanneden vatandaşın insanların gözü önünde onu s…çırmasına ne demeli? Arkadaş, o insanların midesini bulandırmaya, farkında olmadan insanları b…ka bastırmaya, belediye işçilerine iş çıkarmaya, ortalığı kokutmaya hakkın var mı? 

Bu ne düşüncesiz bir davranış. Enük’ü 50 cm çekip, caddeye indirip arabaların kapattığı kuytu bir yerde işi gördürebilirdi. Hiç olmasa ehveni şer bir durum ortaya çıkardı. İnsanların midesi bulanmazdı. Evet, bu durum kendisinden başkasına saygı duymamanın bir neticesidir. Başkaları yaparsa ayıp, biz yaparsak mubah anlayışının tezahüründen başka bir şey değil. Kısacası saygısızlığın, cahilliğin daniskası. “Temizlik imandandır” diyoruz, gereği kadar temizliğe her nedense önem vermiyoruz. Hadi bunu değiştirip, “temizlik medeniyetin bir ölçüsüdür” diyelim. Batı şehirlerinde yerlerde çöp, kir vs görmek mümkün değil. Yoksa onlar bizden bazı konularda daha mı Müslüman? Onu bilemem ama daha medeni oldukları muhakkak. Bu durum bizim için yüzkarasıdır. Şapkasını öne alıp herkesin bunu düşünmesi lazım. Parkları temiz, çeşmesi buz gibi akan sularıyla, çiçekleri açmış, gölgelikler bulunan yerlerde kâğıt uçuşmayan, yerlerde izmaritlerin olamadığı, çekirdeklerin yendikten sonra yerlere atılmamış, çayırları yemyeşil olan bir yerden kim hoşlanmaz? Hepimizin arzusu çevrenin temiz olması yönündedir. Hatta belediye temizlik acısından sürekli eleştirilir. Lakin gelin görün ilk başta bunu isteyenlerimiz çevreyi temiz tutmaz, hatta üstüne üstlük kirletir. İşin en garip tarafı da burasıdır. Temizliğin önemi konusunda bizim üstümüze millet olmaması gerekir. Çünkü Allah bile karşısına temiz çıkmamızı emrediyor. Kirli, pasaklı kılınan namaz bile kabul olmuyor. 

Neme lazımcı bir toplum olmuşuz vesselam. “Bir ben mi düzelteceğim” düşüncesi hâkim olduğu sürece, her şeyi belediyelerden ve hükümetten beklediğimiz sürece toplum olarak sürünmemiz, her alanda pislikler içinde yüzmemiz kaçınılmazdır. Önce biz dürüst olalım, kendimiz temiz olup çevremize sahip çıkalım sonra da Belediye ve Hükümetten isteme hakız olsun veya onların işlerini kolaylaştırmış olalım. Aksi takdirde hesap sorma hakkımız olmaz. Bilmem aksini düşünen var mı acaba? 

 
Toplam blog
: 137
: 1557
Kayıt tarihi
: 23.06.08
 
 

1963 yılı Trabzon Of doğumluyu. Emekli Öğretmenim Eğitimle ilgili konulara ilgim uzun yıllar önce..