Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Mayıs '18

 
Kategori
Yemek - Mutfak
Okunma Sayısı
66
 

Tencerede Kakaolu Kek

Tencerede Kakaolu Kek
 

Fırınınız mı bozuk ya da elektrikler mi kesildi? Hiç dert değil ayrıca pikniğe veya kamp yerlerine gittiğiniz zaman da ocak üzerinde de yumuşacık, sünger kıvamında bir tencere keki pişirebilirsiniz.

Hele kakaolu olursa çocuklar daha çok sever, sizlere bir çırpıda yenip, biten ve mikser bile kullanmadan tel çırpıcı ile yapabileceğiniz tencerede pişen kakaolu kek tarifi vereceğim.

Kek kalıbı olarak teflon veya borcam kalıp kullanmanızı tavsiye ederim, silikon kalıbı ise tavsiye etmem.

Malzemeler:
2 yumurta
1 su bardağı toz şeker
1 çay bardağı süt ve sıvıyağ
1 tatlı kaşığı sirke
1 paket kabartma tozu veya 1 çay kaşığı tepeleme karbonat
1 paket vanilya
2 çorba kaşığı kakao
1 kahve fincanı çekilmiş ceviz
1,5 su bardağı un
Tepsiyi yağlamak için biraz tereyağı veya margarin
Toplu iğne ucu kadar tuz

Yapılışı:
Önce kek kalıbınızın tabanını katı tereyağı ile yağlayın ve buzdolabına koyun, kekinizi yapana kadar buzdolabında dursun.

Bir kaba oda sıcaklığındaki yumurtaları kırın ve bir müddet çırpın daha sonra toz şekeri ilave edip bir müddet daha çırpın.

İçerisine sıvı yağ, sirke ve oda sıcaklığındaki sütü ilave ederek tekrar karıştırın.

İnce tel süzgecin içine katı malzemeleri yani un, kakao, vanilya, tuz ve kabartma tozunu koyun ve eleyerek sıvı malzemelerin içine katın. Un ve kakao eridikten sonra yağlanmış kek kabının dibine biraz kakao ve üzerine çekilmiş cevizleri serpin.

Kek kalıbının içine eşit biçimde hamuru yayın.

Sıra pişirme işlemine geldi. Bunun için kek kalıbınızın sığabileceği çelik bir tencere bulun ve içine kek kalıbınızı yerleştirin.

Tencerenin içine kek kalıbının yarısına kadar soğuk su koyun, kek kalıbınızın üzerine buharı çekecek büyük bir el bezi koyun ve üzerine de tencerenin kapağını kapatın. El bezinin kenarlarını kapağın üzerine koyun ve suya temas etmesin diye üzerine de bezi tutacak bir tava veya başka bir kap koyun.

Ocağı yakın ve tenceredeki su kaynayınca ocağı iyice kısın ve çok kısık ateşte keki pişmeye bırakın.

İlk 20-25 dakika kekinizi kontrol etmeyin ve daha sonra ağzını açarak bir kürdan saplayın ve kürdan temiz çıkarsa kekiniz pişmiş demektir.

Kekiniz pişince kalıbı tencereden çıkarın ve kek kalıbınız teflon ise ıslak bir bezin üstüne koyun ve kek biraz soğuyunca kalıbınızı ters çevirerek servis yapacağınız kaba koyun.

Daha büyük miktarda kek yapmak istiyorsanız malzemeleri iki katına çıkarabilirsiniz ve büyük bir kek kalıbıyla beraber onun sığabileceği büyük bir tencere bulmanız gerekir.

Bu yumuşacık kek tarifinden sonra keklerinizi sürekli ocak üzerinde yapmak isteyeceksiniz.

Afiyet olsun.

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
Toplam blog
: 627
Toplam yorum
: 215
Toplam mesaj
: 6
Ort. okunma sayısı
: 3281
Kayıt tarihi
: 11.06.11
 
 

Kendi halinde yaşayan doğa tutkunu, sıradan bir vatandaş. İnsanların dış güzelliğine değil iç güz..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster