Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Ocak '07

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Tenezzül

Tenezzül
 

Tarihe gömülmüş ölü sözcüklerden biri “tenezzül”, manasını bilen var mı acaba, yoksa öğrenmeye tenezzül mü etmez kimse, sanmıyorum.. insanlar öyle şeylere tenezzül eder hale geldiler ki, “tenezzül etmek” fiili yok oldu gitti veya siz yakın çevrenizden biri için “ o buna tenezzül etmez “dendiğini duydunuz mu? Kimsenin kimseye kefaletinin mümkün olmadığı bir zamanda, tenezzül edilmeyen ne kaldı ki?

Evi için yaptığı işlerde devletin arabasını ve benzinini kullanmak sıradan oldu, “bizim devlet adamlarımız buna tenezzül etmez" diyebilmek çok güç. Ben çocukken buna “tenezzül edenleri “kınarlardı. Çünkü insanın bunu yapması kendini aşağılık hale getirmesi anlamına gelirdi.

Ben büyürken çalışan yönetici ve kamu görevlileri için “yiyor ama iyi çalışıyor adam “demezlerdi, yiyor sözü “tenezzül etmek “ demekti ve ayıplanırdı.

Ben bilirim ki, bu ülkede kamu görevlisi olmak torunlara taşınacak bir onurdu, onlar “tenezzül etmezlerdi”, onurlu insanlardı.

Devlet adamlarına dış gezilerde verilen hediyeler devlete verilmiş sayılırdı, onların eşleri ve aile efradı bu hediyeleri sahiplenmeye “tenezzül etmezlerdi” , şimdiki gibi gazetelerde kampanyalara açılıp, devletin envanterine ne zaman işlenecek merakımız olmazdı.

Doktorlar “bıçak parası” na “tenezzül etmezlerdi” doktor olmak çok onurlu bir işi yapmak demekti. Hele Cumhurbaşkanının doktoru iseniz ve adınız böyle bir şeye karışmışsa utancınızdan yerle yeksan olurdunuz.

Yirmi yıllık bir dönemde neler oldu da, “tenezzül edenler” bizim etrafımızda çoğalmaya başladı? Genler yirmi yılda değişikliğe uğrar mı, yoksa genlerimizde “tenezzül etmek “uykuda idi de şimdi mi uyandı?

Yolsuzluklar hep bu tenezzüllerin sonucu ama “tenezzül edenlerin “ alçaldığını ve aşağılandığını görmüyoruz nedense. Mahkeme kararına göre bence dünyanın en şerefli makamlarından birine oturmuş çok yıldızlı bir komutanımız nelere “tenezzül etmiş”, şimdi rütbeleri geri alınıyor, işte bu doğru bir hareket. Sivillerden de bekleriz, yumurtaya, una, bulgura tenezzül edip nüfuz kullananların da utanmasını, utandırılmasını.

Ön teker nereye giderse arka teker oraya gider diyen bir şoför terimi vardır, ama arkadan itişli arabalar da çıktı. Bazen akıllar karışıyor, ön teker “tenezzül ediyor” arka tekerler onu mu izliyor, yoksa arka tekerler öne tekerleri “tenezzüle” mi itiyor? “Yiyor ama çalışıyor “diyen arka tekerler var oldukça, nereye gideceği belli bu işin. Namusuyla iş yapana hasret kaldık neredeyse.

Beyin, kafa ve bilek hakkı yani çalışma bir yana itildi, onun yerini “tenezzül edilen” köşe dönmeler aldı. Sora diyor ki benim necip milletim “ne oldu bize”, ne oldu bize yerine “biz ne yaptık” sorusunun pişmanlığını yaşamak lazım. Ama bunu düşünen kimse yok.

Bu ülkenin tenezzüle yeltenmeyen hangi kesimi var ? yıllardır, din duyguları sömürülerek halktan para toplayan din bezirganları yoksulun parasına tenezzül ediyor, bugünlerde iyi giyimli mason başlarının nelere tenezzül ettiği yazılıyor, bu tenezzülün boyutları büyüdükçe büyürken, bizim aslında bu gibi olayları yaşatan insanları anlatmaya “tenezzül etmememiz” lazım. Fakat yangın sarıyor her tarafı birileri buna dur demeli ama. Et de koktu, tuz da koktu. İnsanlar “böyle gelmiş böyle gider “diyorlar. İlk fırsatını bulduğunda tenezzül etmeye davranmayan kalmadı. Herkes kendi çapında tenezzül ediyor. Bir ay önce bir gümrük olayı açığa çıkarıldı, biz bunlara “tenezzül etmek “diyoruz ama yakalanan gümrükçülerin böyle dediğini sanmıyorum.

Dün ATO başkanı Çin mallarını sıraya dizmiş malları kötülüyordu, niye çünkü mallar çok ucuz, ve sağlığa Zararlıymış.o mallar ülkeye nasıl girmiş, kim neye tenezzül etmiş de o malları içeri almış? Benim üretici tüccarım, yıllarca memlekete teneke ve kötü mak sokuşturup zengin olurken, nelere tenezzül etmişler? Ta Çin’den beş YTL’ye ayakkabı geliyorsa ve bunlar naylonsa ki büyük ihtimalle öyledir, sen burada naylonu kaça satıyorsun? Çin malıyla mücadele ederken koca başkanın tenezzül ettiği şeye bak, malları kötülüyor. O malların ülkeye girişini sağlık, çevre ve insan hayatına uygun kurallara göre kontrol etmemeyi sorgulayacağı yerde şov yapıyor.

Kimler nelere tenezzül ediyor, diyerek bakmak lazım , ama tenezzül kelimesini yeni nesiler bilmez oldu, ben son yirmi yıldır duymuyorum, bir tek mahalle arkadaşım kullanıyor o sözcüğü hala.

Tenezzül, tenzilden gelir, tenezzül eden, tenzil olmuş olur, kendi kendiniz tenzil etmeyin, yönetenleriniz “tenezzül ediyorlarsa” onları tenzil ediniz.

Tenezzül ne demek anımsadınız mı?

19.03.2006

 
Toplam blog
: 283
: 1304
Kayıt tarihi
: 04.12.06
 
 

Nükleer fizik doktoru, şiir yazmaya çalışıyor, kalite yönetim sistemleri danışmanı, öykü deneme yaza..