Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Temmuz '14

 
Kategori
Tenis
 

Tenis kuralları 1- Raket Tutuş ve Topa Vuruş Tarzları

Tenis kuralları 1- Raket Tutuş ve Topa Vuruş Tarzları
 

11.06.2014 günü akşam serinliğinde oynadığım tenis maçından görüntüler.


Raket tutuş şekilleri

Continental tutuş - Forehand vuruş için tutulan raket tutuş şeklidir. El tellere paralel yerleştirilir raket sapına doğru kaydırılarak avuç içi raket sapının ucuna gelecek şekilde tutulur.

Eastern tutuş:  Eastern tutuş Backhand tutuşu olarak da bilinir. Backhand vuruş için raket sapı hafif sağa çevrilerek tutulur. Bu tutuşta başparmak ve işaret parmağı V olacak şekilde tutulur. Forehand top spin veya vole (voley) vuruşlarda da bu şekilde tutulur. Bu tutuşun kolay yolu raket sol kolumuzun altına konulur ve raket sapının ucundan (avucun dışı raketin ucunda olacak şekilde) tutulur.

Semi western tutuş  : Backhand Slice/kesme vuruşlarda tutulur.

Western tutuş           : Backhand ve forehand top spin vuruşlarda tutulur.

Topa vuruş türleri

Topa vurulurken duruş, raket tutuş ve topa vuruş birbiri ile ahenkli/uyumlu olmalıdır.

Vuruş türleri:

Forehand vuruşu: Sağ elle oynayan oyuncuların topa sağ taraflarından, sol elle oynayan oyuncuların ise sol taraflarından yaptıkları vuruşlardır. Vuruşlar düz (flat), kesik (slice) veya burgulu (spin) olabilir.

Backhand vuruşu: Sağ elle oynayan oyuncuların topa vücutlarının sol tarafında iken, sol elle oy­nayan oyuncuların topa vücutlarının sağ tarafında iken yaptıkları vuruştur. Vuruşlar düz (flat), kesik (slice) veya burgulu (spin) olabilir.

Kesik (slice) vuruş: Topa alttan falso vererek yapılan vuruştur. Topun vuruştan sonraki uçuşu ağa yakın geçer, sektikten sonra fazla yükselmez ve kayarak büyük bir süratle ilerler.

Kısa vuruş (drop shot): Rakip sahanın file ile kort yarısı arasına atılan, düştükten sonra az seken alttan burgulu (under spin) yapılan vuruştur.

Aşırtma (lop) vuruşu:    Fileye yaklaşan rakip tenisçiyi zor durumda bırakmak için rakibin arkasına ve yukarı doğru yapılan vuruştur. Vuruşlar düz (flat), kesik (slice), burgulu (spin) veya alttan burgulu (under spin) olabilir.

Vole vuruş:   Top yere değmeden yapılan vuruştur. Bu vuruş kesik (slice) olarak da yapılabilir.

Smaç (yukarıdan) vuruş:    Oyuncunun yüksekten gelen ve saha içine düşmesi beklenen vuruşlara karşı yaptığı servis vuruşuna benzeyen vuruştur.      Vuruşlar düz (flat), kesik (slice) veya burgulu (spin) olabilir.

Rakibi geçen (passing shot) vuruş: Rakibin az korunan tarafına atılan toptur.

-  Top spin/slice vuruşu:  Topu en uzak bir yere attıktan sonra ağa yaklaşıp gelen topa havadan ağa yakın veya kurtarılması zor bir yere atmak için kullanılan bir vuruş şeklidir.

-  Servis vuruşları: Servis vuruşu düz (flat), kesik (slice) veya burgulu (spin) olarak yapılabilir.

 

Forehand (sağdan yapılan) vuruş:

Forehand vuruş ile özen gösterilerek tutarlı, dikkatli ve güçlü vuruşlar yapılabilir.

Forehand vuruş yapılırken sağ kol mümkün olduğu kadar geriye açılır, raket sağ omuz gerisinden başlatılıp, bel-kalça hizasında fileye paralel olarak topa vuruş yapıldıktan sonra mümkün olduğu kadar sola doğru dönülür, dirsek göğüs hizasından yukarı olacak şekilde sol omuzdan geri uzatılır.

Forehend vuruşlarda mümkün oldukça topun arkasında durularak yapılmalıdır.  (1)

Forehand vuruş yapılırken izlenen hareketler;

-  Oyun esnasında arka çizginin 1 metre arkası ile yarım metre önündeki arada ve orta çizgiye yakın bir yerde durmak her iki yöne de koşabilmek için yararlı olur.

-  Raketin tutuşu forehand için uygun olacak şekilde tutulur.

-  Topun gelişine göre iki ayak üzerinde sekerek ya da koşarak topa sağ önde vurulacak şekilde konum belirlenir.

-  Sol ayak önde, sağ ayağa paralel ve ağa 45 derece olacak şekilde, omuzlar sağa dönük (sağ çizgiye paralel) olarak, dizler (kuvvet alabilmek için) hafif eğik ve ayaklar omuz genişliğinde açık olarak hazırlanılır.

-  Sağ dirsek, raketin başı yukarıda ve dirsekle bilek arası yere paralel olacak şekilde geriye doğru uzatılır (bu hazırlığı yaparken sol el dirseği yukarıda olacak şekilde rakete tutularak da yardım edilebilir)  - (raketi ve dirseği yukarı kaldır – dirseği geri uzat).

-  Sağ kol dirsekten, el diz ile bel arasında denk gelecek şekilde ve raket başı yere paralel olacak şekilde topa vurmak üzere ileri uzatılırken bilek geriye açılarak ve raketin başı dışarıyı gösterecek şekilde top yaklaşılır ve dairesel bir hareket ile topa vurulur. Topa vurulurken kol omuzla beraber mümkün oldukça hızlı bir şekilde sola hareket ettirilerek ve dizler yukarı kaldırılarak güç alınır.

-  Topa vurulurken vücut dik tutulur, topa doğru eğilme ve uzanma yapılmaz.

-  Sağ kol, topa vurduktan sonra ilerledikçe raketin başı aşağı çevrilerek yere paralel olacak şekilde ve dirsek yukarıda (göğüs hizasında) olacak şekilde sol omuzdan geriye uzatılır.

-  Vücut bel ve omuzla birlikte sola döndürülürken dengeyi sağlamak için sağ ayak öne doğru atılır. 

-  Sağ kol gevşetilip dirsek aşağı indirilerek raket önde iki elle tutulur ve ayaklar üzerinde denge sağlanır.

-  Bir sonraki top için orta çizgiye doğru geri gidilir.

Forehand vuruş yapılırken vücut sağdan sola 180 derecelik dönüş yapar. Böylece raket ucu 360 derecelik bir dönüş yapmış olur. Raket ucu sağ omuzdan gelip vuruş yapılır ve sol omuzdan geri uzatılır.

Forehand vuruşlarda topun bükülerek-dönerek (top spin - spin on) gitmesi için raketin 45-60 derece yere doğru eğilerek vurulması ve raket ucunun yere paralel olarak omuz üzerinden geriye uzatılması gerekir.  (2) (3)

Backhand (soldan sağa doğru) vuruş:

Tek elle Backhand (sağ el ile soldan sağa doğru yapılan) vuruşlarda raket ucu sol omuz gerisinden başlar topa vurulduktan sonra sağ omuz hizasında mümkün oldukça geriye uzatılır. Dengeyi sağlamak için sol kol da mümkün oldukça geriye doğru uzatılır. Yani, kollar V harfi gibi geriye doğru ve dirsekler düz olacak şekilde uzatılır.

Backhand vuruşta sırası ile yapılacak hareketler:

a. Konum belirlenir.

b. Raket uygun şekilde tutulur.

c. Omuzlar ve ayaklar sola doğru dönmüş olarak (sağ ayak önde ve ağ tarafında olacak şekilde) durulur. Raket sol omuzun gerisinden başlatılarak, kol dirsek düz olacak şekilde topa yaklaştırılır.

d. Raket fileye paralel olarak gözleri toptan ayırmadan topa vurulur.

e. Ağırlık öndeki ayağa verilir.

f.  Raket topu takip eder gibi sağ omuz yukarısına götürülürken sol kol da geriye uzatılarak denge sağlanır 1-2 saniye sonra tekrar hazır hale gelinir.

Backhand slice /kesme vuruşu:

a.  Raket kontinental tutuş ile tutulur.

b.  Sağ ayak önde olacak şekilde omuz tam olarak sola çevrilmiş olarak topa yaklaşılır.

c.  Topa yaklaşmadan raketin ucu sola omuzdan geriye doğru ve yere paralel olarak mümkün oldukça uzatılır.

d.  Denge sağlanır ve sol el raketin sapına yaklaştırılır.

e.  Raket yere paralel olarak topa doğru ilerler, topa değmeden hemen önce raketin yüzü ağa doğru paralel olacak şekilde topa çevrilir ve vurulurken topun arkasında aşağıya doğru kesermiş gibi raket hafif eğilerek vurulur.

f.   Tüm ağırlığımız ile topa vuruş yapılır - ağırlığımız top verilir.

Topa vurulurken baş öne eğilir. Raket, topa vurulan taraf yukarı tarafta olacak şekilde yere paralel olarak sağ omuz hizasına uzatılırken diğer kolda geriye açılıp (kollar V gibi olacak şekilde) ileri koşularak denge sağlanır. (4) (5)

Çift elle backhand vuruşu yapılırken sağ ayak önde aya uçları ve omuzlar sola dönük vaziyette iken raket ucu sol omuz gerisinden başlatılıp topa vurulduktan sonra sağ omuz gerisine uzatılır. Bu vuruş türü daha güçlü bir vuruş yapılmasını sağlar ancak hareket sınırlılığı vardır.

 Kısa vuruş (Drop shot):

Ağa yakın olunduğunda ya da rakibin uzakta olduğu bir zamanda kısa vuruş (drop shot) tercih edilir.

Vuruş için topun geleceği yere uygun olarak sağ ayak önde olacak şekilde topa yaklaşılır, yan durulur ve raket forehand vuruşunda tutulduğu gibi tutulur.

Top size yaklaşınca raket biraz geri çekilir ve vole (ağı aşırtma) vuruşu ile altta hafifçe topa vurulur. Ya da kesme (slice) ile top hafif vurulur.

Sol kol topun gideceği yeri işaret edecek şekilde denge sağlanır.

Ne zaman kısa vuruş (drop shot) yapılır?

-  Rakip arka çizginin (base line) 3-4 metre arkasında ise,

-  Rüzgar yüzümüze doğru geliyorsa,

-  Arka çizginin önünde iseniz,

-  Top yavaş geldi ise yapılır.

-   Drop shot atmak için rakibin mümkün oldukça geriye gitmesi sağlanır ve yetişemeyeceğinden emin olununca atılır.

-  Drop shot için sabırlı olunmalıdır. Rakibin açığından istifade edilmelidir.

-  Drop shot vuruştaki başarının sırrı doğru topu beklemek ve sabırlı olmaktır.

-   Arka çizginin gerisinde iseniz veya top hızlı geliyorsa kısa vuruş (drop shot) yapılması uygun olmaz. (6) (7) (8)

Uzun aşırtma (lob) vuruşu:

Fileye yaklaşan rakip tenisçiyi zor durumda bırakmak için rakibin arkasına ve yukarı doğru yapılan vuruştur.

Bu vuruş kısa aşırtma vuruş (drop shot) tekniğine göre top rakibin arkasına düşecek şekilde yapılan vuruştur. Topun altından vurularak atış yapılır.

Vole vuruşu:

Top yer düşmeden yapılan vuruştur.

Smaç vuruşu (yukarıdan yapılan vuruş)

Smaçta kısa ve hızlı adımlar kullanılır. Topa vururken vücudu dik tutulur. Bi­lek hareketi fazlaca kullanılır. Bunun ile vücudun ağırlığının öne geçmesini sağlar, kolun ve omuzların doğru kullanımı ile gerekli kuvveti meydana getir­miş olunur. Raketi yukarıya doğru kaldırılıp ve topun tepe noktasına çıkarak vuruşunuzu yapılır. Birde rüzgârlı havalarda smaçlara çok dikkat etmek gere­kir. Eğer lob rüzgâra karşı geliyorsa, top beklediğinizden kısa düşecektir, bun­dan dolayı topa çok önde vurup fileye takma olasılığı artacaktır. En iyisi bu topların altına iyi girmektir.

Smaç vuruş şeklinde en önemli faktör ileri veya geri geri hareket ederek vuruşlar için gerekli olan pozisyonu almaktır. Yüksek loblara düşürerek vurmalı. Çünkü topun düşüş açısı ve sürati rakibi zor bir pozisyona sokacaktır. Smaçta, eğer oyuncu iyi smaç stiline rağmen topları dışarıya atıyorsa, top vücudunun arkasına düşüyor demektir. Toplar fileye takılıyorsa; a) Topla temastan önce (kafayı) aşağıya indirmek, raket başını da aşağıya çekmek, b) Topa vurmadan önce çok düşürmek, c) Dikkatsiz olmak gibi sebepleri vardır.

İyi smaç vu­rabilmek için, çok iyi pozisyon almak, topun nereye düşeceğini iyi zamanlamak gereklidir. Yanyana koşmada, sol ayak bulunduğu yerde hafif bir dönme yapar. Sağ ayak onun parale­line bir adımla geriye gider. Eğer top daha ge­riye düşecek ise, bu hareketin aynısı ikileme ol­arak devam eder.

Backhand smaç, çok az kul­lanılan bir vuruştur. Genellik­le fileye giden oyuncunun, backhand tarafına yapılan loblara karşı etkili bir vuruştur. 

Rakibi geçen (passing shot) vuruş:

Rakibin az korunan tarafına atılan toptur.

Bu vuruş için ağa yaklaşılır ve topun nereye atılacağına karar verilir.

Top vücut hizasına gelince uygun olan taraftan (forehand/backhand) topa alttan vurulur.

Top spin / slice vuruşu :

Topu en uzak bir yere attıktan sonra ağa yaklaşıp gelen topa havadan ağa yakın veya kurtarılması zor bir yere atmak için kullanılan bir vuruş şeklidir.

 

Kuralların tamamı : http://www.hasancoban.com/dosyalar/Teniskurallar.pdf 

 

(1)-  5 adımda forehand vuruşu https://www.youtube.com/watch?v=aZj7DIEftPg

(2)-  Forehand vuruşu geliştirme çalışması https://www.youtube.com/watch?v=5MHugAF2DiQ

(3)- Roger Federer Forehand yavaş çekimi https://www.youtube.com/watch?v=plIo9IfIvtA

(4)-  Coach Daniel Spatz presents  https://www.youtube.com/watch?v=6HTHy8qYR2M       

(5)-  Roger Federer Backhand yavaş çekim  https://www.youtube.com/watch?v=u6076Ldol_M      

(6)- Forehand drop shot vuruş tekniği https://www.youtube.com/watch?v=KXvN_thmZw8

(7)- Forehand slice ve drop shot vuruşu farkı https://www.youtube.com/watch?v=gwPCGCYp_wc

(8)- İyi drop shot örnekleri https://www.youtube.com/watch?v=-2Xs2eYiaOo

 
Toplam blog
: 10
: 13860
Kayıt tarihi
: 30.10.13
 
 

Atatürk Üniversitesi Fen Fakültesi Matematik-Fizik Bölümü Mezunuyum. Mülga Devlet Planlama Teşkil..