Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Haziran '15

     
    Kategori
    Tenis
     

    Tenis Öğreniyorum

    Tenis Nasıl Oynanır
    Bu makalede kısaca Tenis nasıl oynanır, tenis kuralları nelerdir, tenis terimleri ve kısa açıklamaları gibi tenis hakkında en çok merak edilen konulara değineceğiz.
     
    Tenis maçları Tekler ve Çiftler olmak üzere oynanır. Tekler karşılaşmaları iki kişi arasında oynanır, çiftler maçları ise iki kişilik iki gurup arasında oynanır.
     
    Tenis nasıl oynanırın en basit tanımı oyuncular ellerindeki raketleri kullarak vurdukları tenis topunu rakiplerinin sahasına gönderirler, rakipleri bu topu karşılayamaz ise yani topa vuramaz, vurup saha dışına atar, fileye takılıp kendi sahasına düşürürse, hatalı servisler kullanırsa, kural dışı vuruş yaparsa karşı taraf sayı alır.

    Puan : Teniste Puanlama en çok kafa karışıklığına sebep olan durumdur. Top rakibin sahasına attıldıktan sonra;
        Rakip topa vurmadan, top bir defadan daha fazla sekerse,
        Rakip topa vuramaz ise,
        Rakip topa vursa dahi topu dışarı atarsa,
        Rakip topa vursa dahi top fileye takılır ve kendi sahasına düşerse,
        Rakip topa vurduktan sonra (topu rakibin sahasına geçse dahi), rakibin raketi fileyi geçer ise,
        Rakip topa vururken (topu rakip sahaya gönderse dahi), top rakibin raketine bir kereden fazla değer yada vücuduna değer ise;

        Rakip puan kaybeder.

    Maçı Kazanmak  : Üç setlik maçlarda iki set kazanan oyuncu, beş setlik maçlarda ise üç set kazanan oyuncu maçı kazanımış olur.
     
    Set Kazanmak: Bir seti kazanmak için, oyuncuların en az altı oyun alması ve en az iki farkla alması gerekir. (6-0, 6-1, 6-2, 6-3, 6-4). Oyunda durum 5-5'e gelirse, herhangi bir oyuncu iki fark yapana kadar set uzar (7-5, 8-6, 9-7, gibi).
     
    Bazı turnuvalarda "tie-break" kuralı uygulanır. "Tie-break" kuralı, yani bağı bozma, set 6-6 olunca uygulanır. "Tie-break" özel bir oyundur.
     
    Oyun : Oyun 0-0 başlar. Herhangi bir tarafın aldığı ilk puana "15", ikinci puana "30", üçüncü aldığı puana "40" denir. Taraflardan biri dördüncü puanı aldığında rakibi iki ya da daha az puanda kalmış ise oyun olur. Bir taraf üçüncü puanına ulaştığında, dördüncü puanını alamadan diğer taraf da üçüncü puanını alırsa "berabere", yani tenis terminolojisinde ifade edecek olursak "deuce (düs)" durumu olrtaya çıkar. Oyun berabere iken ilk puanı alan taraf  "avantaj"ı (tenis terminolojisindeki ifadesi de "advantage") elde eder. "Avantaj" durumunu elinde tutan taraf, rakibi puan almadan bir puan daha alırsa (yani "berabere" olduktan sonra üst üste iki puan) oyun olur. "Avantaj" olan taraf, ilk puanı kaybeder ise tekrar "berabere" olur.
     
    Hakem puanları sayarken ilk olarak servis atanın puanını söyler. Örneğin servis atan ilk iki puanı kaybetti ise "0-30" olur. Üçüncü puanı alırsa "15-30" olur. Dördüncü puanı alırsa "30-30" olur. Beşinci puanı alırsa "40-30" olur. Altıncı puanı da alırsa oyun olur. Bu örnekte servis atan altıncı puanı alamasa idi "40-40" yani "berabere olacaktı. Karşılayan yedinci puanı alırsa "avantaj" karşılayan da olur. Sekizinci puanı da karşılayan alırsa oyun olur ya da alamaz ise tekrar "berabere" olur. 
     
    Servis Atışları : Oyun taraflardan birinin servis atışıyla başlar. Servis atma sırası oyun boyunca karşılıklı olarak yer değiştirir.
     
    Servis kullanan oyuncu atışını arka çizginin gerisinde yapmalıdır. Her oyunda ilk servis, merkez çizgisinin sağından kullanılır ve rakip sahanın solundaki servis alanına atılır. İkinci servis, merkez çizgisinin solundan kullanılır ve rakip sahanın sağındaki servis alanına atılır.
     
    Daha sonra sırası ile sağdan ve soldan, oyun bitene kadar servis atılır. Oyuncular servisi overarm ve underarm olmak üzere iki şekilde kullanabilirler.
     

    Servis Hatası : Eğer servis kullanan oyuncu;
        Topu atması gereken servis alanına atamaz ise ,
        Topu filelere takar ise,
        Topu atması gereken servis alanına atmadan sahada başka bir yere atarsa,

    bu bir hata sayılır ve oyuncu ikinci servis hakkını kullanır.

    İlk yada ikinci servis ağa çarpıp rakip oyuncunun atılması gereken servis alanına düşerse bu "net" sayılır ve oyuncu ilk yada ikinci servis atışını tekrarlar.
     
    Servisler atışları dışında top ağa çarpmasına rağmen rakip sahaya düşerse ve rakipte bu topu kurallar dahilinde karşılayamazsa bu bir sayı sayılır.
     
    Çift Hata : Servis atışı sırasında, aynı sayıda, iki kere servis hatası yapan oyuncu "Çift Hata" yapmış olur ve o puanı kaybeder.
     
    Tenis Terimleri
     
    Kort : Maçların yapıldığı alana kort adı verilir. Tekler maçlarının yapıldığı kortlar 23.77 m'ye 8.23 metredir. Çiftler maçlarının oynandığı kortların ölçüleri ise  genişlik 10.97 metredir. Kortu ikiye ayıran ağ 91 cm yüksekliktedir.
     
    Tenis Topu : Turnuvalarda kullanılan tenis toplarının boyu 6.541 cm ile 6.858 cm arasında değişir ve ağırlığı da 56.70 gr ile 58.47 gr arasıdır.
     
    Ace : Kurallar dahilinde atılan servis topuna rakibin raketi ile dokunamaması demektir.
     
    Atak Topu : Fileye gitmek için kullanılan her türlü vuruştur.
     
    Arka Kort : Servis çizgisi ile arka çizgi arasında kalan bölümdür.
     
    Ön Kort : File ile servis çizgisi arasında kalan saha bölümüdür.
     
    Backhand Vuruş : Sağ elle oynayan oyuncuların vücutlarının sol tarafında sol elini kullanan oyuncuların ise topa vücutlarının sağ tarafında iken yaptıkları vuruştur. Türkçe el arkası diye adlandırılır.
     
    Forehand Vuruş : Sağ elini kullananların vücutlarının sağ tarafında, sol elini kullanan oyuncuların ise topa vücutlarının sol tarafında vurmalarıdır. Türkçe el önü diye adlandırılır.
     
    Çapraz Vuruş : Topu vurduğunuz noktaya göre karşı sahanın çapraz köşesine yollamaktır.
     
    Paralel Vuruş : Topu vurduğunuz noktaya göre karşı sahanın paraleline yollanması için yapılan vuruştur.
     
    Hızlı Saha : Kort yüzeyinin hızlı olmasıdır. Yani topun yere vurduktan sonra hız kazandığı kortlardır. Hızlı zemine örnek olarak beton kort verilebilir.
     
    Yavaş Saha : Kort yüzeyinin yavaş olması durumudur. Toprak kortlar örnek verilebilir.
     
    Maç Puanı : Maçın alınmasına bir puan kalması durumudur.
     
    Set Puanı : Setin alınmasına bir puan kalması durumudur.
     
    Oyun Puanı : Oyunun alınmasına bir puan kalması durumudur.
     
    Rally : Aynı puan içinde topun iki oyuncu arasında hatasız ve uzun süre gidip gelmesi.
     
    Halka Atmak : Bir taraf, bir seti rakibi hiç oyun almadan yani 6-0 kazanırsa halka atmış olur.
     
    Servis Kırmak : Rakip servis atarken, karşılayan taraf oyunu kazanırsa servisi kırmış olur.
     
     
    Toplam blog
    : 1
    : 496
    Kayıt tarihi
    : 21.05.15
     
     

    Anakar'da 1970 yılında başladığım hayat serüvenimde, kendimi keşfe devam ediyorum. Bu süreçte oku..