Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Kasım '16

 
Kategori
Sınavlar
 

TEOG sınav haftası

TEOG sınav haftası
 

 Bu hafta bildiğiniz üzere TEOG sınavları var. Ben bu son günleri maraton yarışına benzetirim. Birçok yarışmacı maraton boyunca sık sık yer değiştirir. Ama önemli olan bitişe en önce girmektir. Maraton boyunca en önde yer alıp da finişte arkalara düşmek yarışmacıya hiçbir şey kazandırmaz. Bu yüzden uzun süreli hazırlığı gerektiren bu tür sınavlarda son haftalar ve son günler oldukça önemlidir. Son günleri iyi değerlendirenler bu ataklarıyla daha iyi sonuçlar alabilirler.

Çoğu zaman sınava hazırlanan öğrencilerden daha çok ailelerinin stres altında olduğunu gözlemliyoruz. Bu gerginlik ev içinde diğer kişilere de yansımakta, davranışlarda kırılganlıklar artmaktadır. Öncelikle ailelerin kendilerini rahat hissetmeleri, var olan gerginliği azaltacak yönde çaba göstermeleri gerekir. Sınavların bir ölüm kalım savaşı ya da zeka testi olmadıkları bilinmelidir. Bu sınavlar bilgiden çok var olan bilginin belli zaman diliminde doğru bir şekilde kullanımını ölçmektedirler. Sınavlar bir kimlik ve karakter analizi değildirler. Kazanmak gibi kaybetmek de  mümkündür. Önemli olan sınav sabahı “elimden gelen bütün gayreti sarf ettim, çalıştım, planlı ve programlıydım…” denilebilmesidir.

            Son günlerde sosyal yaşam ve uykuya özen gösterilmelidir. Yeterli ve kaliteli uyku tazelenmek ve bilgileri kullanmak için en önemli yardımcınız olacaktır. Son hafta ve günlerde günde en az 7 saat civarında uyuyabilecek ve sabah sınav zamanına uygun bir saatte kalkabilecek şekilde düzenlenmelidir. Yemeklerde proteine yer verilmeli zihin açıcı olarak görülen şekerli gıdalara ve kafeinli içeceklere çok fazla itibar edilmemelidir. Sabah kahvaltıları ve kahvaltıda taze meyve suyu önemlidir. Az da olsa sabah kahvaltısı yapmadan güne başlanmamalıdır.

            Son hafta ders çalışma açısından, yeni konu başlıkları açmak yerine bilinçli tekrara yer verilmelidir. Çalışmayı tamamen bırakmak uygun değildir. Bu amaçla bol miktarda deneme sınavı yapılmalı, eksik olan bilgiler ve yanlış sonuçlar tekrar gözden geçirilmelidir.          

 

Sınavdan bir gün önce:

  • Sınava girecek olduğunuz yeri, biliyor olsanız da mutlaka tekrardan görün. Sıraya oturun, ona dokunun.
  • Rahat olun. Eğer daha önce gevşeme seanslarına katıldı iseniz, orada da bunu yapın. Stres ve kaygı içinde olmanız ve sınavı kafanıza takmanız eğer bir sorun varsa bunu çözmeyecek aksine sizi çıkmazın içine itecektir.
  • Kendinizi zihinsel anlamda sınava hazır hale getirin. Kendi kendine gevşeme yöntemleriyle bunu çok rahat yapabilirsiniz.
  • Yorucu ve stresli işlerden uzak durun. Gereksiz polemiklere girmeyin. Özellikle sınava yönelik tartışmaların dışında durun. Bu kurala aileniz de uymalıdır.
  • Dinlendirici, rahat ve huzurlu ortamları tercih edin.
  • Ertesi günkü sınav için gerekli bütün evraklarınızı ve gereçlerinizi hazır hale getirin ya da hazırsa kontrol edin.
  • Gece normal bir saatte yatın ve mutlaka saatinizi kurun.

Sınav günü:

  • Rahat hareket edebilmeniz için belli bir saatte kalkın. Mümkünse duşunuzu alın ve mutlaka güzel bir kahvaltı yapın. Sizi susatacak, rahatsız edecek ağır bir beslenmeden kaçının.
  • Evden çıkmadan önce sınav için gerekli evrak ve gereçlerin yanınızda olduğunu kontrol edin.
  • Sınav sabahı trafiğin biraz daha yoğun olacağını dikkate alarak hareket edin. Mümkünse sınav yerine vardığınızda kendinizi yormadan biraz yürüyüş yapın.
  • Sınav zamanını beklerken sınav üzerine her hangi bir yoruma girmeyin. Bunun yerine  Motivasyonunuz üzerine yoğunlaşın.

Sınavda;

  • Girdiğiniz bu sınav daha önceki deneme sınavlarından farklı bir sınav değildir. Bunu unutmayın.
  • Soru kitapçığını kontrol edin.
  • Kodlamalara dikkat edin. Acele hareket etmeyin. Soruları iyice okuyun ve anlayın. Anlamadan cevaplamayın.
  • İlk 10 -15 dakika heyecanlı ve gergin olabilirsiniz. Bu doğaldır. Ama bilin ki,  heyecanınız bütün bir sınav süresince devam etmeyecek. Siz sınava devam edin. Heyecanınız beri yanda sizi motive etmeye çalışan bir güç gibi var olmaya devam edebilir, sıkıntı yok!
  •  Soru kitapçığını iyi kullanın, üzerine sizi yönlendirecek işaretlemeler yapabilirsiniz. Grup şeklinde kodlama yapın. Ama geçirirken kaydırmamaya özen gösterin.
  • Bilmediğiniz soruda takılıp kalmayın. Mutlaka bu sınavda zorlandığınız hatta üst üste yapamadığınız sorular olacaktır. Yapamadığınız soruya bir işaret koyun, moralinizi bozmayın ve diğer soruya geçin.
  • Sınavı erken bitirmek zorunda değilsiniz. Zamanınızı verimli bir şekilde kullanmaya çalışın.
  • Cevap kağıdını vermeden önce mutlaka kontrol edin.

Sınava giren tüm öğrencilere başarılar diliyorum.

 
Toplam blog
: 35
: 221
Kayıt tarihi
: 04.02.16
 
 

1965 yılında Adapazarı'nda doğdu. 1989'da Uludağ Üni. Tıp Fak.'den mezun oldu. Psikoloji ve Klini..