Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Temmuz '14

 
Kategori
Danışmanlık
 

TEOG tercihinde cevap bekleyen sorular ve Havacılık Meslek Liseleri

TEOG tercih bildirim işlemlerinin Ramazan Bayramı’ndan sonra başlıyor. Ancak tercih konusunda uzman olan Rehber öğretmenlerin bile kafasında birçok soru var. Bu sorulardan bazılarını konuya dikkat çekmek için yayınlamanın yararlı olacağı kanaatindeyim.
1. Kontenjanlar açıklandı. MEB tarafından 31 Temmuz tarihine kadar güncelleme yapılabilecek. İlk günler tercih yapmak sağlıklı mı?
2. Dönüşen okullar eski/yeni isimleri yan yana belirtilmedi. Bu okulların yüzdelik dilimleri verilmedi. Hangi okul hangi okula dönüştü? Bu dönüşümler tercihlerdeki arz talebi nasıl etkiler?
3. AÖL den Fen, sosyal bilimler ve Anadolu liselerine dönüşen okulların bu yılki yaklaşık yüzdelik dilimi nasıl olur?
4. Türkiye’de ilk 1000 e giren öğrencilere İstanbul ve Ankara’daki popüler liseleri önerebilir miyiz? ÖSYM’nin YGS-LYS başarı istatistikleri kitabına göre bu illerimizdeki popüler liseler ile diğer illerimizdeki liselerin başarı durumu kıyaslaması nasıldır?
5. Eğitim ve OÖBP açısından ilçelerdeki Fen liselerini mi yoksa il merkezindeki yüksek puanlı Anadolu Liselerini mi tavsiye edersiniz?
6. Başka ilden gelen ve ilimizde tercih yapmak isteyen öğrencinin il yüzdeliğini nasıl değerlendirelim?
7. Sağlık meslek liseleri artık kontenjan kılavuzunda gözükmüyor. Tüm meslek liseleri Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesine dönüşmüş. Bu durumda 10. Sınıfa geçerken istediğim alan sağlıkla ilgili ise ve bulunduğum okulda bu bölüm yok ise diğer okuldaki bu bölümü tercih edebilecek miyim?
8. Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde eğitim gördükten sonra 9. Sınıf veya 10. Sınıfta diğer Anadolu liselerine geçiş yapabilecek miyim? Bu geçişin şartları neler?
9. Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde eğitime başlasam bile 10. sınıfta alan seçimime göre okulumun değişme ihtimali var. Bu durum birçok öğrencinin 10. Sınıfta okulunun değişeceği anlamına gelmiyor mu?
10.Anadolu lisesinde öğrenim görürken 10. Sınıf veya 11. Sınıfta Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesine geçiş var mı? Şartları neler?
11. Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde 10. Sınıfa geçerken Anadolu Teknik olarak öğrenime devam etmek isteyen öğrenci hangi şartları yerine getirmek zorundadır?
12. Eylül ayının sonuna kadar okullar arası nakil işlemleri her hafta yapılacak. Eylül 2014 sonu oluşan taban puana göre Ekim ayından itibaren nakil başvuruları kabul edilecek. İlk yerleştirmede Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesine yerleşen öğrenci Eylül sonuna kadar diğer Anadolu liselerine nakil başvurusunda bulunabilecek mi? anadolu liseleri arası taban puan şartı kaldırılırsa ne olur?
13. Özel Havacılık Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi mezunlarının ilk 1-2 yıl bin dolar, sivil havacılıktan lisans aldıktan sonra 5-6 bin dolara kadar ücret aldığı söyleniyor. Bu rakamlar doğru mu? Lisans hangi şartlarda alınıyor?
14. Meslek liselerinin havacılık bölümlerinden mezun olmasak, ancak diğer meslek liselerinin elektrik, motor gibi bölümlerinden mezun olsak, uçak bakım tekniker yardımcısı olarak çalışmaya başlayıp daha sonra sivil havacılık kurumundan lisans alarak da uçak bakım teknikeri olunabildiği söyleniyor. Doğru mu?

Yukarıdaki sorular gibi daha birçok soru ve cevaplarını içeren TEOG TERCİH DANIŞMANLIĞI EĞİTİMİ Süleyman Demirel Üniversitesi Liderlik Kariyer Eğitim ve Danışmanlık Araştırma Uygulama Merkezi tarafından uzaktan eğitim sistemi üzerinden başvuran tüm rehber öğretmenlere verildi. Bu konuda veli ve öğrencilerin bilgi sahibi olmadığı, hatta birçok rehber öğretmenin bile yeterli bilgiye sahip olmadığı düşünüldüğünde SDÜ alandaki boşluğu görmüş, önemli bir ihtiyacı karşılamıştır. Aynı eğitim talep eden öğretmen, veli ve öğrencilere videodan sunulmaya devam etmektedir. Eğitime www.sduliderlikvekariyer.com adresinden ulaşılabilir. www.erkankavas.com.tr

 

 
Toplam blog
: 22
: 5334
Kayıt tarihi
: 24.11.13
 
 

Yıldız Teknik Üniversitesi Eğitim Bilimleri Bölümü Lisans, Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler..