Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Şubat '07

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Tepedeki bayrak direğinde bayrağımız yoktu

Tepedeki bayrak direğinde bayrağımız yoktu
 

Pencereden baktığımda karşı tepede yüksek bir direkte bayrağımız dalgalanırdı. Yılbaşında ve Ocak ayı sonunda İnebolu’ya gittiğimde direkte bayrağımızı göremedim.

Birkaç yıl önce ülkemizde bayrak duyarlılığının zirvede olduğu günlerde her yerde yarış halinde bayrak direkleri yapılmıştı, en yüksek direk, en büyük bayrak haberleri duymaya başladık. Abaş tepesindeki bayrak direği de o zamanlar yapılmıştı, çok rüzgarlı bir tepede kaç yıldır dayandığına göre sağlammış. Bayrak güzeldir ama rüzgarlı yerde çok daha güzel görünür. Rüzgarda güzel güzel dalgalandığını görürüz ancak bilmediğimiz birşey vardır, o sırada bayrağın kumaşı eskir.

Bayrak yasasında çok net bir ifade vardır: "Türk Bayrağı, yırtık, sökük, yamalı, delik, kirli, soluk, buruşuk veya layık olduğu manevi değeri zedeleyecek herhangi bir şekilde kullanılamaz." (1)

Türk Bayrağı tüzüğünde bayrak üretilebilecek malzemeler sınırlandırılmıştır: % 100 naylon, % 100 poliyester, % 50 ipek + % 50 yün, % 50 ipek + % 50 naylon veya poliyester.

Tekstilde dünyada önce gelen ülkelerden biriyiz. Zor doğa koşullarında daha çok dayanacak bayrak kumaşı üretemez miyiz? Böyle bir kumaşla üretilmiş bayrağın Türk Bayrağı Tüzüğüne eklemesine nasıl olsa yardımcı olunur.

İki hafta önce Büyükçekmece’de Atatürk Anıtının yanındaki yüksek bayrak direğinde de bayrağımızı göremeyince nedenini merak ettim. Marifet en yüksek bayrak direğini dikmek veya en büyük bayrağı yapmakta değildir, önemli olan oraya hep dalgalanacak bir bayrak asmaktır. O boş direklerde bayrağımızı görmek istiyorum. Bayrağımız yalnızca duyarlılığın arttığı günlerde değil hergün dalgalansın.

(1) Türk bayrağı yasası ve Türk Bayrağı Tüzüğü için http://mevzuat.basbakanlik.gov.tr adresinde arama yapılabilir.

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..