Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Ağustos '07

 
Kategori
Gezi - Tatil
 

Tepedeki köy

Tepedeki köy
 

Gökçeada’da SİT alanı ilan edilmiş köylerden bir diğeri de Tepeköy. Adı gibi tepede bir köy. Döne döne bir yol ile tepeye tırmanarak ulaşılıyor köye. Evlere baktığınızda, bu köyde refahın ve gelir düzeyinin zenginliğini açıkça anlamak mümkün. 1-2 harap ev dışında ya yeni yapılmışlar ya da çok iyi bakılmışlar.

Köyde yaşayan tek Türk ile tanışıyoruz gezimizde. Burada evi olanların bir kısmı yıllar önce İmbros’dan göç etmek zorunda kalan Rumların çocukları, torunlarıymış. Yaz aylarında gelip tatillerini Ada’da geçirirlermiş.

Bir ev var ki kocaman o zamanın en büyük evlerinden beyaz boyalı, pencere pervazları maviden. Ege adalarındaki evler gibi. Adımı hatırlayamadığım Türk abimiz anlatıyor köydeki tek elektriği olmayan evmiş burası. Ailesi mübadele zamanı Yunanistan’a göç eden, şu anda eşi ve çocukları ile Belçika’da yaşayan bir bayana aitmiş. Nostaljiyi yaşayabilmek adına eve elektrik almamışlar. Her yaz çocukları ile tatile geldiklerinde adaya mum ışığında geçirirlermiş akşamlarını. (Elektriğin günlük hayatımızdaki yerini düşününce nasıl olur canlandıramıyorum.)

Her yıl 14-16 Ağustos tarihlerinde en fazla Rumun yaşadığı Tepeköy’de Meryem Ana Panayırı yapılırmış. Tepeköy Meryem Ana Panayırında Yunanistan'da ve başka ülkelerde yaşayan adalılar, onların çocukları ve hatta torunlarının buluşmasına ev sahipliği yaparmış. Köy meydanına kurulan sofralarda yemekler yenir, şaraplar içilir, ayinler yapılır, eğlenceler düzenlenirmiş. Geçen yıl bir de düğün yapılmış Panayır zamanı. Tüm gelenek ve göreneklere göre yapılan düğünde şenlik günlerce sürmüş. Ziyafet için 400 civarı oğlak kesilmiş. Ben böyle bir şenlik görmedim diye anlattı abimiz. Valla ben onun yalancısıyım derler ya durum işte bu.
Tepeköy yakınında piknik alanı ilan edilmiş bölgede koruma altında anıt bir çınar var. Tepeköy’deki anıt ağacın yaşının 625 olduğu sanılıyor. Çınarın gölgesinde oturmak, yanındaki çeşmeden akan suyu kana kana içmek lazım. Ben böyle tatlı ve soğuk bir su içtiğimi hatırlamıyorum. Gökçeada’da bu şekilde, Kültür ve Tabiat varlıklarını koruma kanununun ilgili maddesince anıt ilan edilmiş 6 ağaç var. En yaşlısı 625 yaş ile Tepeköy’de diğer üçünün 400, ikisinin 175 yaşında olduğu tahmin ediliyor. Diğer anıt ağaçlar, Çınarlı, Eski Bademli, Zeytinliköy ve Dereköy bulunuyor. Çınarlı’daki hariç diğer anıt ağaçları da gördük, içlerinde en heybetlisi Tepeköy sonra Eski Bademli geliyor.

 
Toplam blog
: 67
: 1640
Kayıt tarihi
: 18.10.06
 
 

Biz Tiryaki ailesi gezmeyi ve gördüğümüz yerlerin fotograflarını çekmeyi çok seviyoruz. Blogumuzda, ..