Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Temmuz '16

 
Kategori
Felsefe
 

Tepki gerçek düşünce değildir; bu nedenle insanlar gösterdikleri tepkilere göre değerlendirilemez

Tepki gerçek düşünce değildir; bu nedenle insanlar gösterdikleri tepkilere göre değerlendirilemez
 

Bakıyoruz da insanlar olaylar/durumlar karşısında öylesine farklı tepkiler gösteriyorlar ki eğer onları gösterdikleri bu tepkilere göre değerlendirsek dünyada insan kalmaz. Sinirliyken olayın durumuna göre her şeyi söyleyebiliyoruz. Maalesef bu söylediklerimiz bazen hesaba katılıp hesabı soruluyor.

Zor bir durum; elinde olmadan sen tepki gösteriyorsun, söylediklerinin içinde kabul edilemeyecek (hatta suç, ayıp, günah) şeyler oluyor. Kişi tepkisinden sorumlu tutuluyor. Bazen olaylar karşısında gösterilen tepki kontrol edilebilir cinsten değil. Bu yüzden adam öldüren bile var.

Şimdi bu durumda tepki göstereni tepkisinden sorumlu tutmak nasıl olacak? E çünkü kendinde olmuyor, kendini kaybediyor. Sorumlu tutmasan, hoş görsen tepkinin sınırı belli değil, nereye varacağını bilmiyorsun, ya da zaten çizgiyi aşmış.

Sadece sonuç doğuran tepkileri kale alıp müdahale etsek ya da cezalandırsak. Ama bunun bir de karşı tarafı var, senin için önemli olmayan onun için önemli olabiliyor.

Kendi haline bıraksak ki şu an öyle, biraz ceza biraz karşı tepki… Ben tepki kadar olayın/durumun da üzerinde durulması gerektiğini düşünüyorum. İnsanları delirten bir durumda deliren değil delirten suçludur.

İşin bir başka yönü kişilerin gösterdikleri tepkilere göre değerlendirilmesi. Gerçi bir insanın tepkisi ne yöndeyse düşüncesi de o yöndedir ama yine de gösterdiği tepkiyle kişiliği farklı olabilir. Herkes karakter yapısı nedeniyle farklı bir şeye daha fazla kızar. “Bu buna tepki gösterdi ha bu böyle” diyemeyiz; çünkü farklı bir sebeple tepki göstermiş olabilir. Bağıran birine niye bağırıyorsun demeden önce bir bak, belki ayağına bastın!

 

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..