Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Eylül '06

 
Kategori
Ramazan
 

Teravih namazını neden seviyoruz?

Namaz, İslâm dininin beş temel şartından biri olarak bilinir. Aslında kolay gibi görünmesine rağmen zor bir ibadettir. Çünkü namaz, doğrudan Tanrı katına yükselmekle eşdeğer bir kutsallık taşır.

Günde beş vakit kılınan toplam 40 rekat namazda günde kırk defa "Ben sadece kıyamet gününün sahibi, rahman ve rahim olan âlemlerin rabbi Allaha hamdederim" deyip, "Yalnız sana kulluk ederim ve yalnız senden yardım dilerim" diye Tanrı'ya söz veren bir insanın, Allah'ın emri dışına çıkması, onun istemediği şeyleri yapması, kötülükte bulunması, kul hakkı yemesi, yalan söylemesi, adaletsiz davranması, helal-haram tanımaması mümkün mü?

Bu özelliğin farkında olmadan namazı yalnızca jimnastik gibi, bir yatıp kalkma hareketi zannedenler, namaz dışındaki hareket ve tavırlarını bir insana yakışmayacak tarzda geçirenler, elbette gerçek bir namaz kılmış sayılmazlar.

Sadece jimnastik kısmı bile düzenli olarak yapıldığında namaz, insana mutlaka biyolojik bir fayda sağlayabilir. Ancak birçok insana bu da zor gelir. Fakat Ramazan'da teravih namazı kılanların sayısında bir artış olur.

Teravih namazı, yalnız Ramazan'a mahsus, 13 rekâtlı Yatsının ardından kılınan 20 rekâtlık gayri müekked sünnet, yani kılınsa da kılınmasa da olur kabilinden ilâve bir namazdır. Bir ibadet olarak eda edildiğinde, yukarıda diğer namazlar için söylediğimiz bütün özelliklere sahiptir.

Her namaz gibi, teravih namazının da, huzurlu bir ortamda, tam bir meditasyon havasında, insanın kendinden geçercesine bir duyguya kapılarak kılınması gerekir.

Ramazan akşamı camiye gidip yatsı ve teravihi birlikte kılan bir kimse, tam 33 kere Tanrı'ya söz vermektedir. Bir eksikliği kapatmak istercesine, Ramazan'ın bu imkânından yararlanarak böyle bir şansı değerlendirmek için camilere koşanlara ne mutlu! Hepsinin önünde saygıyla eğiliyorum.

 
Toplam blog
: 859
: 979
Kayıt tarihi
: 21.06.06
 
 

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu, ekonomik..