Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Ocak '11

 
Kategori
Söyleşi
 

Tercih ve seçeneklerimiz

Tercih ve seçeneklerimiz
 

TERCİH VE SEÇENEKLERİMİZ


Hayatta üç seçeneğimiz var her zaman. Biri olmadığında diğeri, diğeri olmadığında öbürüne sarılırız. Öbürü de hepimizi kucaklar.


Seçeneklerimiz de böyledir. İstediklerimizi onaylayamayız belki ama içinde bulunduğumuz duruma ve konuma göre seçim yapmalıyız. Aksine kararımızda yanlışlarla karşılaşabilir kötü bir aksiyon bizi izleyebilir. Bunlarla karşılaşmamak için fevri davranılmamalıdır. Tıpkı pazara çıkıp bütçemize en uygun yerden sebze, meyve almak gibidir bu iş.


Hayatta sınırlarımız varsa, duvarlarımız varsa bu yüzdendir. Seçebildiklerimizdir sadece. Bizim cebimizde üç kâğıt paramız olabilir hatta belki de bozuk paralarla çok ses çıkartabilir. Başka insanların ise on parası olabilir. Belki de arka sokakların ürünüdür bu. Haksız kazanılan para olabilir. Hayattaki yanlış statülerimizden kaynaklanmaktadır bu durum. Olduğumuz yerde durabiliyorsak isyan etmek, neden demek, oflamak doğru tavır değildir. Bu olsa olsa acizliğimizden kaynaklanır. İnsanoğlunun en zaaf yönüdür bu da.


Tercihler iyi yapılmalıdır. Başta hedef iyi belirlenmelidir. Duygusal değil mantıksal davranılmalıdır. Çünkü karnımız acıktığında duygusal davranıp yemek yeme isteği oluşmuyor. Gerçekten aç olduğumuz için, açlık hissimizi gidermek için yiyoruz. Mesela bir yakınımızın düğünü var. Onun için dolabınızda bulunmayan ve giyim mağazalarında pahalı olan şık bir düğün kıyafetine ihtiyacımız var. Kıyafetin çok pahalı olması sizin güzelliğinizi, sizdeki ihtişamı ortaya çıkarmaz aksine sizin güzelliğinizi gölgede bırakır. Ucuz giyinmekte bir alışveriş tarzıdır. Sadece kumaşı ucuzdur. Belki de rengi mattır ama sizin üzerinize girebilir onlar. Ya hiç alamama gibi bir durumunuz olsaydı. O zaman ne olacaktı. Bütçemiz ne kadarsa ona göre davranmalıyız beş kuruş paramız varken on kuruşluk yere sadece bakmalıyız ama almaya çalışmamalıyız.


Seçeneklerimizdir bizim kişiliğimizi ve karakteristik yapımızı ortaya çıkarır. Hayatta böyledir işte… Kimi ilerler, kimi durur, kimi dağılır. Mücadeleye içerisindeyiz onunla doğduktan itibaren, süregelen hayat mücadelesi içerisindeyiz.

 

 
Toplam blog
: 57
: 287
Kayıt tarihi
: 16.12.10
 
 

Merhabalar. Anadolu Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünü bitirdim. Ordu Yeni Haber gazete..