Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Neslihan ERDOĞDU Serbest

http://blog.milliyet.com.tr/kariyerkoc

14 Temmuz '17

 
Kategori
Eğitim
 

Tercih yaparken nelere dikkat etmeli?

Tercih yaparken nelere dikkat etmeli?
 

Her seçim bir vazgeçiştir.


Tercih yaparken en önemli şey neri?

Teog sonuçları açıklandı, tercihler yapılıyor ,şimdi de   LYS  üniversite tercihleri yapılacak. Bu her yıl tekrarlanan ve  de pek çok hata yapılan bir süreç. Neden hata dediğimi  açıklamaya geçmeden önce okula nasıl bir anlam yüklendiğine de dikkat çekmek isterim. Anne babalar  okulu tek başına bir unsur gördükleri için  hata da burada  oluşuyor aslında. “Okul çok önemli tabiî ki çocuğumun geleceği” diyenler olacaktır. Bunu yadsımak olanaksız zaten,  bununla beraber okul yaşayan bir sistem ve bu sistemin de bir kullanıcısı var.

Okul-öğrenci denklemini doğru kurmak bu sistemin doğru çalışması için şart. Yıllardır benim gördüğüm şey bu; bu denklem okul tarafından bakılarak kurulmaya çalışılıyor. Okulun puanı, okulun koşulları, başarıları, okulun binası, donanımı vb dikkate alınarak “iyi okul” etiketlemesi yapılıyor.  İyi okul olmanın parametreleri bunlar olabilir ancak “benim çocuğum için iyi okul” etiketlemesi için yeterli değil . Mükemmel denilebilecek bir okul tasarlayalım zihnimizde,  bakıldığında mükemmel bir sistem. Bu sistemi bilmeyen, istemeyen, uygun olmayan, bir kullanıcısı yani öğrencisi olduğunda bu sistem en azından o öğrenci için mükemmel olmayacaktır.

Tam olarak söylemek istediğim şey şu; okul öğrenci denkleminin diğer değişkenini yani öğrenciyi, yani çocuğumuzu okulları araştırdığımız kadar araştırıyor muyuz?  Çocuğumuzu tanımak için emek, çaba, zaman, harcıyor muyuz?  Harcanmadığını görüyor, biliyor ve yaşıyorum. Bu noktada ben anne babalar için şunu söylemek isterim en hızlı biçimde çocuğunuza odaklanarak “O’nu tanımaya, anlamaya, çözmeye ve ona uygun olma kriterlerini bilmeye gayret edin”.  Çocuğumu tanıyorum demek gerçekten bu konuda bir bilinç, çaba ,gözlem ve araştırma gerektiriyor. Çocuğunuzu tanıdığınızda cesur kararlar da alabiliyorsunuz, tıpkı benim gibi. Pek çok kişinin tepkisini almak hiç de umurunuzda olmuyor, çünkü bu çocuğunuz için doğru bir adım, başkaları için olmayabilir.

Başkaları kim? Konu komşu, eş dost, akraba, tanıdık. Başkaları uzman, otorite ya da futurist değil. Eğer bunlardan bir şey duyuyorsanız elbette dikkate alın. Ancak hala fen matematiğin itibarlı, sosyal bilimlerin başarısızların seçimi olduğunu düşünen bakış açılarına göre kararlar vermek çok hatalı olacaktır. Yapılan araştırmalar bize bugün 12 yaşında olan bir çocuğun  hayata atıldığında şu an mevcut mesleklerin  önemli bir bölümünün ömrünü tamamlamış olacağını, şu an bilinmeyen pek çok meslekten bahsedileceğini söylüyor. Bu durumda okul seçimi düzemlinde en önemli bileşen öğrenci yani çocuğumuz olarak karşımızda duruyor.

O halde çocuğumuza odaklı biçimde okul seçimi nasıl yapabiliriz? Elbette bu yaş gruplarına göre değişim gösterecektir. Teog için aile daha belirleyici iken, üniversite tercihinde genç  dengeyi sağlamış oluyor. Ebeveynlerin iki noktada belirleyici tavrı olmalı birincisi çocuklarını birey olarak görmeli ve çocuklarına kulak vererek onların potansiyellerini görmeye çalışmalıdırlar. Çocuklarını  kendi bakış açıları, inançları, değerleri, hayalleri ve yapamadıkları pencerelerine esir etmemeleri çok önemlidir. Çocuklarının özelliklerini ve bu özelliklerin onları nerede  mutlu ve başarılı yapacağının izlerini sürmeliler. Bu elbette kolay ve kısa bir süreç değil, belki bir destek alınabilir.

Bilinmesi gereken net ve kesin şey şudur ki, okul seçimi yerine” çocuğuma göre okul seçimi” biçiminde düşünmek size en doğru kararı verdirir.   Sanatsal yeteneği, becerisi ve ilgisi yüksek bir çocuk için fen lisesi nasıl en iyi okul olamayacaksa, analitik becerisi yüksek, araştırmacı ve yepyeni fikirleri olan bir genç için de satış ya da pazarlama alanında bir eğitim almak en iyi seçim olmayacaktır. Tek ve kritik nokta çocuklarımızı tanıyarak ve onların gerçeğine en doğru karara ulaşmak konusunda kolaylaştırıcı olmak bir ebeveynin en önemli sorumluluğudur. Ebeveynlerin aradıkları cevaplar öncelikle yanı başlarındaki çocuklarındadır. Sonra bakışlarını dış dünyaya ve seçeneklere döndürmeli ve ikisini birleştiren bir karara ulaştırmalıdırlar. Böyle davranan anne babaların “fark yaratan anne baba “olacaklarına inanıyorum.

https://www.facebook.com/erdogduneslihan/

https://www.instagram.com/neslihanerdogdu/
 
 
Toplam blog
: 157
: 876
Kayıt tarihi
: 10.09.07
 
 

HAYAT YÜZ ÇİZGİLERİ YÖNÜNDE İLERLER.. ..