Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Temmuz '16

 
Kategori
Üniversiteler
 

Tercihiniz hayal kırıklığı olmasın?

Tercihiniz hayal kırıklığı olmasın?
 

Bir üniversitede ne aradığınızı bilirseniz, tercihiniz de o kadar kolay olur. Öncelikle adayların neyi okumak istediklerini bilmeleri ve bu konuda kararlı olmaları gerekir Yapacağınız tercihlerdeki ayrıntılar, size yeni ufuklar açabileceği gibi hiç beklemediğiniz bir ortamla karşılaşmanıza sebep olabilir. “Üniversite olsun da, neresi olursa olsun!” düşüncesi yanlış adımların atılmasını doğurur. Kaybedilen yıllar, sonradan gitmeyi arzuladığınız bölümleri kazanamama, sevilemeyen meslekler, önünüze çıkan maddî sıkıntılar üniversite hayatınızın da sonu olur. Bu nedenle tercih yapmadan önce kendinize bazı sorular sormalı ve bunların cevaplarını vermelisiniz. Üniversite seçimi özellikle iş hayatının ilk yıllarında fazlasıyla gerekli olabilir.

1.    Üniversite tercihinde dikkat edilecek hususlar

Adayların tercih sürecinde üniversite belirlerken şu soruların cevabına ulaşması gerekir.

Üniversitenin eğitim kalitesini belirleyen mezunlarının iş bulma kapasitesi nedir?

Üniversitenin nitelikli akademik kadrosu var mı? Bu sorunun cevabı ÖSYM’nin yayınladığı tercihler kitapçığında bulunabilir.

Üniversitenin ulusal ve uluslararası nitelikte öğretim üyelerine sahip mi?

Üniversitede bilimsel ve sosyal alanda ön plana çıkan bilim insanı var mı? Çünkü nitelikli eğitim ve bilimsel kariyeri olan bilim insanlarının varlığı üniversiteye üstün nitelik kazandıracaktır.

·Üniversitenin bilim ve teknoloji geliştirme kapasitesi nedir? Bu konuda herhangi bir çıktısı (icat, patent v.b) var mı?

Üniversitenin bilimsel çıktıları, uluslararası bilimsel yayınları, basılan kitap, patent, vs var mı? Üniversitenin çıktıları ne oranda değer görüyor?

Üniversitenin belirli alanlardaki başarılı çıkışları, mükemmeliyet merkezleri var mı? Üniversite hangi alanlarda kendini akademik dünyaya kabul ettirmiştir?

Üniversitenin uluslararası ilişkileri var mı? Erasmus programı dâhil, diğer üniversiteler ile her alanda işbirliği yapabiliyor mu? Bu işbirliğine öğrencilerini katabiliyor mu?

Üniversitenin ulusal ve uluslararası düzeyde proje üretebilme kapasitesi ne düzeydedir? Bu projelerle öğrencilerinin yer alması, sonuçlarından haberdar olabilme düzeyi nedir?

Üniversite bilimsel toplantı, kongre düzenleyebiliyor mu? Üniversitede her tülü alanda farklı seminer, temsil ve gösteri yapılabiliyor mu? Bu toplantılara öğrencileri fikren ve düşünsel anlamda katabiliyor veya katkı sunabiliyor mu?

Üniversitenin sosyal sorumluluk projelerini öğrenciler ile birlikte hazırlayabiliyor mu?

2.    Üniversitenin alt yapı imkânları

Üniversitelerin altyapı imkânlarıyla sorgulanması gerekenleri şunlardır:

Üniversitenin kütüphane, laboratuvar, sosyal ve sportif olanakların varlığı ve kullanılabilirliği nedir?

Üniversitenin coğrafi konumu, bulunduğu kent ve diğer alt yapı olanakları nedir?

Yurt ve ulaşım kolaylığı bulunuyor mu?

3.    Üniversitenin sosyal iklimi

Üniversiteler adaylar için aynı zamanda sosyal ihtiyaçlarını giderecek alanlardır.

Öğrencilerin barınma ve diğer sosyal imkânları var mı?

Örneğin üniversitenin bulunduğu bölgenin kültürel gelişimine katkıda bulunacaksa, öğrencileri sisteme dahil edebiliyor mu?

Öğrencilerin kendini geliştirme ortamı var mı?

Üniversite bir okul ve meslek öğrenme ortamından çok, temel bilimsel bilgi kadar bilinç gelişimine da katkıda bulunması bakımından önemlidir.

Sosyal alanlar, öğrencinin kendini gerçekleştirme ortamlarının varlığı yanında, üniversitenin bulunduğu kentin sosyal yapısı ve imkânları da önemlidir.

Faruk Ardıç

Tercih Danışmanı

Twetter/ faruk_istanbul

 
Toplam blog
: 60
: 233
Kayıt tarihi
: 09.10.12
 
 

Her türlü eğitim yazıları, özellikle sınavlara hazırlık sürecinde öğrencilere gerekli olan bilgil..