Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Haziran '16

 
Kategori
Eğitim
 

Tercihlerimiz ve Teog

Tercihlerimiz ve Teog
 

Bir eğitim öğretim yılının daha sonuna geliyoruz ama  her şeyin karneleri aldıktan sonra bitmiyor. Ortaokul 8. sınıf öğrencilerimizin girdiği TEOG sınavlarının sonuçları ve tabi ki bu sınav sonuçlarından sonra yerleşecekleri okullar var. Öncelikle henüz TEOG'la tanışmamış velilerimiz ve öğrencilerimiz için küçük bir açıklamayla başlayalım:
 
TEOG Nedir?
 
TEOG, Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş sisteminin kısaltmasıdır. Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş olarak belirlenen yeni modelde tek Seviye Belirleme Sınavı (SBS) yerine öğrenciler 8. sınıfın her iki döneminde de 6 dersten birer kez olmak üzere yılda 12 sınava girmektedirler.
 
Ortaokulların 8 inci sınıflarında Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük, yabancı dil dersleri için dönemsel olarak yapılan sınavlardan, iki yazılısı olan derslerden birincisi, üç yazılısı olan derslerden ikincisi olmak üzere, Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğünce her dönem merkezi sistemle yapılan ortak sınavlardır.
 
Öğrencinin Türkçe, matematik, fen ve teknoloji, din kültürü ve ahlak bilgisi, T.C. inkılâp tarihi ve Atatürkçülük, yabancı dil dersleri için girdiği sınavlardan yapmış olduğu doğru sayıları toplam geçerli soru sayısına bölünerek 100 ile çarpılırak her sınavın puanı ayrı ayrı hesaplanır. Daha sonra bu puanlar ağırlıklandırılarak toplanır ve AOSP puanı hesaplanır.
 
Her dönem yapılan ortak sınavlarda ağırlıklandırılmış puanların hesaplanmasında; Türkçe, matematik, fen ve teknoloji dersleri için dört, T.C. İnkılâp tarihi ve Atatürkçülük, yabancı dil ve din kültürü ve ahlâk bilgisi için iki katsayısı o dersin puanı ile çarpılarak her bir dersin ağırlıklandırılmış ortak sınav puanı hesaplanacaktır. Bu puanlar toplanarak her öğrenci için 700 tam puan üzerinden AOSP hesaplanacaktır.
 
Ortaöğretime yerleştirmeye esas puan hesaplamasında; öğrencilerin; 6, 7 ve 8 inci sınıf yılsonu başarı puanları ile 8 inci sınıf ağırlıklandırılmış ortak sınav puanı toplanacak, elde edilen toplam ikiye bölünerek merkezî sistemle öğrenci alan ortaöğretim kurumlarına yerleştirmeye esas puan hesaplamasında kullanılacaktır. Puanlama 500 tam puan üzerinden yapılacaktır.
 
Ortak sınavlarda her ders için çoktan seçmeli 20 soru sorulacak, değerlendirmede yanlış cevap sayısı doğru cevap sayısını etkilemeyecektir.
 
Sınavlarda iptal edilen soru veya sorular olması durumunda ilgili soru tüm öğrenciler için doğru cevaplanmış sayılacaktır.
 
( Kaynak: https://teog-puan.hesaplama.net/)
 
TEOG sınavıyla ilgili yukarıdaki genel bilgilerden sonra sınav sonrasında tercih döneminde yapılması ve yapılmaması gerekenler konusundaki tavsiyelerimi de sizlerle paylaşmak istiyorum. 
 
-ÇOCUĞUNUZUN DEĞER VE İSTEKLERİNE ÖNEM VERİN: Öğrencinin değer ve isteklerini göz önünde bulundurmaksızın yapacağınız tercihler ileride çocuğunuzun başarısız ya da verimsiz bir lise hayatı geçirmesine neden olursunuz. Çocuğumun değer ve isteklerini nasıl daha iyi anlayabilirim kısmında ise yapacağınız en önemli şey onunla bolca sohbet etmek ve hayallerini dinlemektir. Direk olarak "Hayalin nedir? Ne olmak istiyorsun?" gibi sorular sizin tercih sürecini sağlıklı yürütmenize katkıda bulunmayacaktır. Kendi birikim ve deneyimleriniz doğrultusunda doğru sorular sorarak çocuklarınızı anlamaya çalışın. Onların hayallerini anlayabilirseniz doğru adıma biraz daha yanaşmış olacaksınız.
 
-ÇOCUĞUNUZUN HAYAL KURMASINA YARDIM EDİN: Evet, onu ve hayallerini dinlerken mutlaka deneyimlerinizi ve çocuğunuzla ilgili sizin de onun üzerine kurduğunuz hayalleri ortaya koyarak onun hayallerini genişletmesine ve farklı bakış açıları yakalayabilmesine destek olmalısınız. Takdir edersiniz ki hayal kurmak da biraz tecrübe, donanım ve görmüş geçirmişlikle ilgili bir durum. Onun görmesini sağlayın. Bilmediği bir şeyleri ona fark ettirmeniz işe yarayacaktır. 
 
- BİR SONRAKİ SÜREÇ HEP AKLINIZDA OLSUN: Bir sonraki süreç tabi ki üniversite süreci. Liselerin hangi üniversitelere ve hangi bölümlere yoğunluklu olarak öğrenci yolladıklarını göz ardı etmeyin ve çocuğunuzla birlikte bu verileri mutlaka gözden geçirin. İyi bir lise eğitimi kaliteli bir üniversitenin kapısını çocuklarımıza açacak ilk adımdır. Gene hatırlatmakta fayda görüyorum: Lütfen çocuklarımızın hayallerine kulak verelim!
 
Tercihlerinizde gelecek planlarınızı da hesaba katmayı unutmamanızı tavsiye eder, kolaylıklar dilerim.
 
Sevgiyle
 
 
Toplam blog
: 25
: 245
Kayıt tarihi
: 07.01.16
 
 

Hakkımda neler biliyorum, bir bilseniz... ..