Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Ağustos '12

 
Kategori
Futbol
 

Terim den futbol dersi.. Kupa Galatasarayın

Terim den futbol dersi.. Kupa Galatasarayın
 

Galatasaray, Fenerbahçe'yi 3-2 yenerek geçen sezon bıraktığı yerden devam etti. 3 ay önce deplasmda berabere kaldığı ezeli rakibi karşısında kupayı kazanan sarı kırmızılı takım bu kez Erzurum'da -beraberlik de yetmediği için- kazanarak sezona kupayla başlamış oldu.

Malesef maç sonrasında konuşulanlar Galatasaray'ın başarısına gölge düşürdü. Ve aslında dün maç sonrası konuşulan her ne varsa, bugün ülke futbolunun neden bu halde olduğunun kanıtı.

Kısaca takımları değerlendirelim.

Maçtan bir gün önceki basın toplantısında, Aykut Kocaman'da görülen stres dün futbolculara da yansımış. Umut ve Elmander'in müthiş pres gücü de bunda etkili oldu. Fenerbahçeli oyuncular kalitelerine yakışmayacak hatalar yaptı defanstan çıkarken, daha doğrusu çıkamazken..

Galatasaray'lı oyuncular ise çok rahattı. Fatih Terim maçtan önce espiriler yapıyoru 'beraberlik alıp kaçamayız' diyordu. Fenerbahçeli taraftarlar da ti ye aldı Fatih hocayı.. Ama onun bu rahatlığı ve galibiyetten emin tavrı dün kupayı getirdi. Özellikle 10 kişi kaldıktan sonra 2 hücum oyuncusunu oyuna alması büyük bir cesaretti ve takımı da ateşledi.

Fenerbahçe'de defansın ve orta sahanın ortasındaki sıkıntılar bitmedikçe sarı lacivertli takım düzlüğe çıkmaz. Yobo belki defansı biraz toparlar ama Emre'nin gidip Mehmet Topal'ın geldiği orta saha için olumlu konuşmak zor. Eski bir Galatasaray'lı olmasaydı acaba Mehmet Topal'ı alır mıydı Fenerbahçe? En azından Selçuk gittiğinde düşünülmeli, Emre'nin yerini doldurması imkansız, çok farklı oyuncular. Egemen için de benzeri şeyleri söylemek münkün. Maliyeti bakımından iyi bir transfer. Ama sürekli kazanmak zorunda olan bir takımın oyuncusu ve rakibin hızlı ataklarında hem ağır kalıyor hem de tek hamleli oyuncu olduğundan yaptığı ters bir hareketle fırsat veriyor rakibe.

Kısaca Fenerbah'çe gelenler ve gidenler göz önüne alındığında zayıflamış, güçlenmemiş. Transfer planlanması iyi yapılamamış. Örneğin dün gördük ki Kuyt büyük maçlarda ilerde değil sağ tarafta oynamalı. Krasic ve Mehmet Topuz da o bölgede oynuyor. Ama orta sahada bir Emre yok.Golcü sıkıntısı da mevcut. Ya Sow'u kazanacak Aykut Kocaman yada yeni bir transfer yapmalı.

Galatasaray dün doğruları yaptı ve kazandı. Maça çift forvetle başlayan Terim, 10 kişi kaldıktan sonra bile 2 hücum oyuncunu oyuna alarak hem rakip oyuncular ve antrenör üzerinde baskı yarattı, hem de kendi takımını galibiyete inandırdı. Daha dünkü takıma Ujfalusi, Burak, Melo ve Amrabat gelecek. Umut (gol vuruşu pek iyi olmasa da) dünkü mücadelesini sürdürürse 4-3-3 bile oynayabilirler.

Aslında yine gözüktü ki iki takım arasındaki en büyük fark Fatih Terim. Galatasaray dün itibariyle sezonun net favorisi. Bunu sadece kadro kalitesiyle açıklamak mümkün olmaz. Ama Fatih Terim ve Aykut Kocaman arasındaki farkı da eklersek inandırıcı oluruz.

Gelelim Galatasaray'ın başarısı gölgeleyen etkenlere..Engin'in hareketi kabul edilemez. Federasyondan en az 5 maç ceza alacaktır, ayrıca Galatasaray kulübü de ceza verecektir. Vee Cünayt Çakır..Bir hakemi harcamak çok kolay ama özellikle Cüneyt Çakır gibi bir hakemi yetiştirmek epey zor hem de Türkiye'de.. Yani harcamayalım Cüneyt Hocayı..Şu an ülkemizin açık ara en iyi hakemi, Avrupa'da da ilk 5 de yer alır en kötü. Eski haklemlere göre (genel) Christian'ın pozisyonunda top ayaktan sekiyor ve çarpmayla karışık kendisine ve takımına avantaj sağlıyor, ofsayt yok ama gol iptal edilmeli. Yine son dakika için de penaltı olduğu fikri hakim. Kuyt'ın pozisyonuna da faul deniyor genelde. Ama koskaca Fenerbahçe o pozisyonda faul verilmedi diye tek bir pas ile gol yememeli. Penaltı pozisyonunda da Caner'in gereksiz hareketi sorgulanmalı.

Kısaca Galatasaray güven verdi. Büyük moral motivasyon ve psikolojik üstünlük sağladı lig başlamadan önce. Fenerbahçe de bir an önce kendini toparlamalı. Dün attığı goller dahil, çok kötüydü Fenerbahçe. Lig başlıyor, Hemen ardından Avrupa maçları. Olası bir başarısızlığı kimseye açıklayamazlar. Hakem deyip geçiştiremezler..

 
Toplam blog
: 65
: 1328
Kayıt tarihi
: 21.08.11
 
 

21 yaşındayım İst. Üniv siyaset bil. ve ulus. ilişkiler 4. sınıf öğrencisiyim... Olaylara eleştir..