Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Eylül '09

 
Kategori
Danışmanlık
 

Terimler sözlüğü

Terimler sözlüğü
 

Aşağıdaki liste forumlarda karşınıza çıkacak terimlerin anlamlarını içermektedir. Tamamen kendi ürünümdür.

Devamı gelecek, çalışıyorum üzerinde...

htaccess: Apache sunucularında bu bir dosya kapağına veya dizine istekleri nasıl işleyeceğinizi belirlemenize izin veren bir dizin yapılandırma dosyasıdır. Teknik yardım almadan bazı işlemleri yapabilir. Örneğin dizine girmek için kullanıcı adı ve şifre isteme ve hatalı mesajları düzenleme.
Administrator (yönetici): Genellikle forumu sorumluluğunu alan kişidir. Aynı zamanda forum yazlımının tüm yetkilerine sahip kişi anlamına gelir.
Affiliate Link (sponsor bağlantı): Para, puan veya bir şekilde kazanç sağlayan sponsor bağlantı linki
Avatar: Üyelerin profillerine yüklediği fotoğraf ya da grafik. Forumda gösterilebilir, çoğunlukla postalarından sonra gelen ve profillerinde bulunan diğer yerlerde eklidir. Resimde ne tasvir edileceği üyeden üyeye farklılık gösterebilir. Kendilerinin fotoğrafları olabilir, ilgi alanları (müzik grubu, takım taraftarlığı, TV programı, hobiler vb.) veya herhangi nedenle sergilemek istedikleri şeyler olabilir.
Ban: Forumunuzdan bir şeyi ya da çoğunlukla bir kimseyi engelleme işidir. Bir kimse yönergelerinizi veya uyarılarınızı ihmal ettiğinde baksa seçeneğiniz kalmadığında bir dahaki sefere böyle yapmamaları için onları yasaklamaktır.
BBCode: Formunuzda, çoğunlukla mesajlarda ve imzalarda kullanılmış kodları şifreleri biçimlendiren kodlardır. Bu kod metinin görünümünü (boyut, renk, stil, özel kutuda gösterme vb.) değiştirme, köprü (hyperlink) oluşturmak, hatta resmi göstermek ve daha fazlası için kullanılırlar.
Bot: Otomatik biçiminde formunuzda etkileşim kuran şeydir. Bunlar iyi olarak(formunuza otomatik olarak yazıları postalamak) veya kötü olarak (çapraz postalama veya reklam postalama) gibi iki şekilde değerlendirilebilir.
Bumping: Var olan konu (çoğunlukla en azından geçmiş birkaç gün içinde aktif olmamış) üzerinden postayı cevaplama eylemidir. Amaç konuyu aktif konu listesine geri yerleştirmek böylelikle konuyu yeniden daha fazla kişilerin görüntülemesini sağlamaktır. Konuyu bump eden mesajlar genellikle herhangi bir cevap içermez ya da anlamsız veya boş içeriklerden oluşurlar. Bazı durumlarda görmezden gelinse de çoğunlukla müsaade edilmez.
Closed Thread: Cevap yazılmasına müsaade edilmeyecek olan konu türü.
Content Thief: Forumdan içeriği çalan kimse, çoğunlukla başka bir sitede izinsiz olarak paylaşım yapanlar.
Crontab: Teknik destek almadan sunucuda komutları otomatik olarak uygulamak anlamındadır. Sıkıcı görevleri otomatik olarak belli aralıklarla yapmaktadır, böylece onlarla uğraşmak zorunda kalmazsınız. Bu veri tabanınızın kopyasını yedekleme, veri tabanınızda çizelgeyi tamir eden dosyayı açma vb. gibi şeyleri ve daha fazlasını içerir.
Cross-Posting: Aynı içeriği iki veya daha fazla foruma ya da forumunuzdaki birden fazla konuda paylaşmak. Bazen bu kabul edilir, mesela bir kişi iki ayrı kişiden gelene aynı soruya iki kez yanıt verirken. Ancak, bunun benzeri olmayan durumlarda, konu iki yerden muhtemelen sadece birine aittir.
Duplicate Post: Aynı konuya verilen aynı cevaplardır. Çoğu zaman kazayla oluşur (veritabanı hatası vb.). Fakat diğer zamanlarda dikkat çekmeye çalışan birileri bu şekilde davranışlarda bulunabilir.
Duplicate Thread: Aynı kategoride birden fazla açılmış olan aynı içerikteki konu. Duplicate post a benzerdir, bazen yanlışlıkla oluşabilir.
Flaming: Kişiye özgü saldırıda bulunmak ve hakaret etmek.
Flood Controls: Sunucunun yavaşlamasını engellemek için uygulanan yöntem. Genellikle belirlenmiş zaman periyodu içinde aynı kullanıcı tarafından fazla mesaj yazılmasını ya da arama yapılmasını engellemektedir.
Flooding: Kısa süre içinde çok fazla mesaj yazma. Pek çok nedenden dolayı istenmeyebilinir, hepsi aynı olabilir, kaba ve saygısızca olabilir, genel olarak forumunuzu bozar. Özel mesajlar dahi flood a uğrayabilir.
Forum: Topluluk anlamına da gelmektedir, sitede çoğunlukla birden fazla kategoriyi tek bir çatı altına toplayan forumlar bütünü olarak kullanılmaktadır. Forumlar sitenizde konuları organize etmek için kullanılır. Örneğin spor sitesinde beysbol ve futbol forumuna sahip olabilirisiniz. Beysbol konuları beysbol formuna, futbol konuları futbol formuna gider ve böyle devam eder.
Hack: Hack kelimesi için değişik tanımlar vardır. Elbette bir çeşit izinsiz davranma veya sisteme yasal dışı yoldan giriş yapma anlamı vardır. Fakat aynı zamanda olumlu anlamı da vardır. Hackler kod değişikliğidir bu da forumunuzdaki yazılıma yeni birkaç fonksiyon ekleme, sitenin ayarlarıyla oynama hatta yöneticinin isteği ile geliştirmek.
Hotlinking: Aynı zamanda bandwidth (bant genişliği) hırsızlığı anlamına gelir. Bu direk olarak izinsiz sunucunuzdan başka sunucudaki web siteye dosyaya bağlantı kurma eylemidir (çoğunlukla resim ve videolara). Genel söylemle insanlar bu dosyaları web sitelerine yerleştirirler böylelikle insanların onları ziyaret etmesi için sebebi olur. Onlara direk bağlantı kurarak tuzağa düşürebilirler ve buda sunucu sahibine para ve kazancı olmayan kaynak tüketimine mal olur.
Internet Protocol (IP) Adress: Teknik destek almaksızın, herkes çevrimiçiyken IP adresine sahiptir. Birbirleriyle iletişim kurmak için demek yeterlidir veya daha detaya inersek internet yoluyla insanların bağlandıkları ağ. IP adresleri değişebilir çoğunlukla kişiye özgü değildir. Bununla birlikte bu adresler değerlidir çünkü sitedeki kullanıcıların hareketlerini izlemeye yardımcı olur ve sorun çıkaranları tanımlamanıza ve çaresine bakmanızı sağlar.
Merged Thread: Daha uygun olduğu düşünüldüğü için, daha doğrusu benzer özelliklere sahip iki veya daha fazla konunun birleştirilmiş hali.
Moved Thread: Daha uygun olduğu düşünüldüğü için bir kategoriden diğerine taşınan konu.
Permissons: Forumunuzdaki çeşitli statüdeki üyelerin giriş seviyelerini kontrol eden bir sistemdir. Forumları, mesajları görüntüleme, yeni konu ekleme, cevap yazma, mesajları düzenleme, anket açma, gibi imkânlara sahiptir. İzinler üyelerin seviyelerine göre değişebilir. Örneğin, bir ziyaretçi sadece görüntüleyebilir, üye hem görüntüleyip hem posta gönderebilirken moderatör hepsini yapabilir, ek olarak moderator fonksiyonlarına girebilir.
Post: Her bir mesaja verilen ad.
Private Message: Bir üyeden diğer bir üyeye veya gruba gönderilmiş, sadece alıcı tarafından görüntülenen mesaj.
Registration: Forumda hesap oluşturmadır. Kayıt esnasında kullanıcılar kullanıcı adlarını seçerler, hesaplarıyla ilişkilendirecekleri bir e-posta belirtirler, şifrelerini oluştururlar, bazı gerekli bilgileri sunarlar (doğum tarihi vb.).
Removed Message: Genel ortamdan silinmiş ya da forumunuzda kayıtlı kullanıcı tarafından bakılabilinirken silme işlemi uygulandıktan sonra sadece moderatör ve/veya yöneticilerce görüntülenen mesaj.
Reported Post: Bir üye tarafından rapor edilmiş posta, yönergeler uyarınca ihlal içermektedir veya bazı yönden uyarı gereksinimindedir.
Scraper: Scraper bir forumunuzdan içeriği izinsiz biçimde alıp diğer bir siteye ekleyen kişidir.
Shadow Topic: Konu bir kategoriden diğer bir kategoriye aktarılırsa shadow topic eski forumda kalır, böylece konuya bakan herhangi bir kişi yeni yerini oradan bulabilir. Shadow topic bağlantısı diğer topic bağlantıları gibi görülebilir ve taşındığını gösteren bir simge görünür.
Signature: Genelde kullanıcı postaların altında ya da özel mesajlarda görünen bir resim ya da bir metin. Yaygın imza öğeleri; kullanıcı isimleri, iletişim bilgisi, meslekleri veya web siteleri vb. şeylerdir.
Spam: İstenmeyen mail oldukça yaygın olarak kabul edilen bir anlamı vardır. İstenmeyen mesajların yollanması, reklam postalanması, aynı mesajın birden çok kez yollanması spam olarak adlandırılır.
Split Post: Silinmek üzere ya da yeni konu oluşturmak için var olan konu üzerinden ayrılmış posta.
Sticky Thread: Her zaman forumun en üstüne kalan konu. Kendinden daha popüler konular olsa bile her zaman sabit olarak durur.

 
Toplam blog
: 22
: 3752
Kayıt tarihi
: 03.05.09
 
 

Deniz Yakut, Dokuz Eylül Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği öğrencisi. Şu anda, aktif olarak 190 bi..