Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Şerafettin Saraçoğlu Dermatoloji Uzmanı

http://blog.milliyet.com.tr/serafettinsaracoglu

03 Eylül '15

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Terlemeye Günlük Çözümler

Terlemeye Günlük Çözümler
 

Hiperhidroz’unuzu kontrol etmek için atmanız gereken ilk adım, doktorunuzla görüşmektir. Hiperhidroz bir sağlık sorunuolduğundan, mevcut tedavilerden hangisinin sizin durumunuz için doğru olduğuna karar vermenize yardımcı olacak uzmanlığa sahip bir tıp profesyoneli tarafından tedavi edilebilir. Fakat, belirli hiperhidroz tedavilerini sadece bir doktor yapabilmekle birlikte, günlük yaşamınızda aşırı terlemenin verdiği rahatsızlığı azaltmak için yapabileceğiniz şeyler vardır:
 

  • Cildinizdeki bakteri miktarını kontrol altında tutmak için her gün antibakteriyel sabun kullanarak duş alın. Terleyen cilt üzerindeki bakteriler koku yapabilir.

  • Duş aldıktan sonra tamamen kurulanın. Vücut kokusuna ve tahriş olan cilt üzerinde enfeksiyonlara neden olabilen bakteri ve mantarlar, vücudun ayak parmak araları gibi ıslak bölgelerinde çok rahat gelişirler. Eğer ayaklarınız terliyorsa, pudra veya ter emici ayakkabı tabanları kullanın.

  • Sabah ve akşam olmak üzere günde iki defa ter kesici ürünler kullanın.  Eğer bir ter kesici ürünü günde bir kez kullanıyorsanız, sabah yerine akşam uygulayın. Ter kesici ürünler hem el ve ayaklarda hem de koltuk altlarında kullanılabilir. Nazikçe masaj yaparak cilde yedirmek yararlı olabilir. Eğer reçeteli veya yüksek etkili bir ter kesici ürün kullanıyorsanız, doktorunuzun talimatlarını dikkatlice takip edin ve bu ürünlerin elbisenize ve yatak çarşaflarınıza zarar verebileceğini unutmayın. Bu zararı sınırlandırmak için, eğer ter kesici ürünü gece kullanıyorsanız, yatmadan önce eski pijamalarınızı giyin.

  • Hava geçirgenliği olan elbiseleri tercih edin. Cildin nefes almasına izin veren pamuk ve ipek gibi doğal kumaşlardan yapılmış elbiseler giyin. Egzersiz yaparken, nemi cildinizden alan yüksek teknolojili kumaşları tercih edebilirsiniz.

  • Koltuk altlarına ter çekme tela’sı dikilmiş elbiseler sizin için bir seçenek olabilir. Ayrıca, önemli durumlar için yanınızda yedek bir gömlek bulundurabilirsiniz.

  • Elbiselerinizi fazlaca yıkayın ve/veya ayakkabınızı ve elbisenizi sık sık değiştirin.

  • Eğer ayaklarınız terliyorsa, ayakkabılarınızı sırayla giyin. Ayakkabılarınız bir gecede tamamen kurumayabilir. Bu nedenle, aynı ayakkabıyı iki gün üst üste giymemeye çalışın. Ayrıca, teri emerek dağıtan ayakkabı tabanları kullanmayı deneyin.

  • Doğru çorap giyin. Ter çeken koşu çorapları iyi bir tercihtir. Bu çoraplar, (kaşınma yapmayan) merinos yününden veya bazen “polypro” olarak adlandırılan sentetik karışımlardan yapılmış olabilir.

  • Çoraplarınızı veya külotlu çorabınızı günde bir veya iki defa değiştirin ve her değiştirmede ayaklarınızı iyice yıkayıp kurulayın. Kadınlar, pamuk tabanlı külotlu çoraplar kullanmayı denemelidir.

  • Ayaklarınızı mutlaka havalandırın. Mümkün olduğu kadar yalın ayak dolaşın veya en azından ara sıra ayaklarınızı ayakkabınızdan çıkarın.

  • Terlemenize sebep olabilecek kahve gibi sıcak içeceklerden, alkolden ve baharatlardan kaçının.

  • Yoga, meditasyon veya biofeedback gibi rahatlama tekniklerini deneyin. Bu teknikler, terlemeyi tetikleyen stresi kontrol etmeyi öğrenmenize yardımcı olabilir.

  • Beslenme biçiminizi değiştirin. Normalden fazla terlemeye neden olan gıdaları veya içecekleri not alın. Kahve ve kola gibi kafeinli içecekleri, alkolü, belirli “acı” baharatları ve sarmısak ve soğan gibi güçlü kokulu yiyecekleri diyetinizden çıkarmayı deneyin.



Bu sitede yer alan yazılar aşırı terleme sorunu için genel bilgilendirme amaçlıdır. Terleme tedavisi seçeneklerini konusunda uzman bir hekim ile değerlendirmeden tedaviye başlamayın.  

Ayrıntılı bilgi için www.serafettinsaracoglu.com'a bakabilirsiniz.

 

 
Toplam blog
: 43
: 350
Kayıt tarihi
: 17.12.13
 
 

Uz.Dr.Şerafettin Saraçoğlu 1965 yılında İstanbul'da doğdu. İlköğretim ve lise eğitimini İstanbul'..