Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Kasım '11

 
Kategori
Turizm
 

Termal Turizm ve Yalova Termal

Termal Turizm ve Yalova Termal
 

Limak Yalova Termal Butik Otel


Yunan mitolojisi’nde gücünü sıcak sudan alan Herkül’e  ve sağlık tanrısı olan Asklepios’a adanan yerdir, Termal. Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde adı geçen, Bizans Kralı Konstantin’in Iran savaşı öncesinde adak uykusuna yattığı yer, Kral’ın M.S. 330 yılında 6 kubbeli Kurşunlu Hamam’ı ve bugüne ulaşamayan hastane, saray, kilise yaptırarak önemi yüksek olan yer ve sonra 9-13.asırlarda afetler, savaşlar görüp unutulan.

Sultan Osman’ın 1300’lü yıllarda tekrar imar emri vererek ve özellikle 1453’den sonra Istanbul-Bağdat Yolu üzerinde olup itibar gören ve unutulan yer.

1800’lü yıllarda Sultan Abdülmecid’in annesi valide sultan için hamam ve otelin yapılması ve  34.padişah Sultan Abdulhamid döneminde yıldızı parlayan, Suriyeli işletmeci Reşit Hayat ile imar gören, 1911 yılında Roma’da yapılan kaplıcalar yarışmasında “suları faydalı en iyi kaplıca” ödülü alan, ve Balkan, Dünya ve Kurtuluş savaşı ile yine unutulan.

1929’da Atatük’ün emriyle 400 kadar duvarcı, bahçıvan, marangoz, elektrikçi v.b. ustaların gelmesi ile hayat bularak, en popüler zamanlara kapılarını açan Termal. Yalova’a düzenli vapur seferlerinin başlamasına vesile olan, Türkiye’nin ilk arboretumu (canlı ağaç müzesi), 1.dereceden doğal, arkeolojik ve tarihi sit alanı olan yer, TERMAL.

1930’lardan 1980’lere kadar geçen o ihtişam içerisinde;

Termal otelin kapısında frak giyen görevli beyaz eldivenler giymiş elleriyle kapınızı açarak sizi karşılar, fötr şapkasını çıkartır “Hoşgeldiniz” derdi.

Otelin lokantasında akşam yemeklerinde Çigan Müziği çalar ve çatal bıçak sesleri, bağıran garsonlar olmazdı.

Lokantanın baş garsonu (metrdotel veya Fransızca maitre d'hotel), beyaz takım elbisesi veya frağı ile tüm servisin büyük bir ahenk içerisinde geçmesine dikkat ederdi, ne de olsa Kurtuluş savaşı sonrasında Ingiliz Kralı VIII. Edward  ile yemek yiyen Atatürk’e servis yapan garson ayağı takılıp düşmesi sonrasında konuya özel önem verilmişti, yani konu sıcaktıJ

Otelde konaklayanlar arasında, Kraliçe II. Elizabeth’in eşi Edinburg Dükü Philip Mountbatten’dan,  Iran Şahı Rıza Pehlevi ve kraliçe Süreyya’a, Pakistan Devlet Başkanı Iskender Mirza, Yunanistan Kralı Venizelos, ünlü şarkıcı Cat Stevens’a kadar bir çok ünlü bulunurdu.

O dönemlerde Termal’de binalar, bahçıvan Pandeli usta sayesinde ortanca çiçeklerinin arasında idi.

Derken devirsellik doğa yasası tekrar geçerli oldu;  1980’den sonra unutularak en kötü dönemlerini yaşadı.

Ancak geçen yıl içerisinde eski Termal otelin yeniden açılması, biri 5* ve diğeri Türkiye’nin ilk termal butik otelinin açılmasıyla bir değişim süreci başladı. Bu ileriye dönük değişim sürecinde, öncelikle yenileşen Termal, A+ gelir seviyesi hedef kitle için tekrar görülmeye ve konaklanmaya değer.

Ancak bu yenileşme hareketinde daha uzun yıllar kalıcı olabilmek için, en azından aşağıda kısaca değineceğim konunun da dikkate alınmasını umut ederim.

Antik Roma döneminde “suyla gelen şifa” bağlamında askerlerin tedavisi amacıyla inşaa edilerek başlayan, Avrupa’da gelişen ve bugün dünyada “spa ve wellness” adı altında anılan turizm çeşidi, 2000 yıllarla birlikte yükselen bir çizgi izlemektedir. Güzellik ve sağlığa giderek daha fazla önem verilmesiyle cazibesi artan bir spa ve wellness tesisinde;

Ortalama geceleme süresi diğer turizm alternatiflerine göre uzundur (en az 1 hafta)

Sezonu, 12 aydır.

Mineralli sıcak su, jeotermal su, deniz suyu veya diğer şekillerde su kullanılabilir.

Konaklama kadar yan ürünlerden de aynı düzeyde gelir vardır.

Yatırımcıyı da bu dörtlü cezbetmektedir

Merak edenler açısından, gerek TURSAB gerekse ISPA (Uluslararası Spa Birliği http://www.experienceispa.com) kanalıyla spa sektörünün gelişimi incelenebilir. Bugün, özellikle Yalova Termal, sadece balneoterapi (kaplıca suyu ile yapılan terapi) ile ön plana çıkmakta ve Sağlık Bakanlığı’nca işletilmektedir! Oysa dünya, kaplıca suyu sadece bir kolu (!) olan “spa ve wellness” sektörüne, daha geniş bir yelpazeden bakmaktadır. Fiziksel, psikolojik, zihinsel, ruhsal sorunlar açısından farklı ürünlerle pazarlanan Spa sektörünü, geleneksel kese, masaj, banyo ile kısıtlamayalım. Aroma terapiden, Tai chi’e, çamur banyosundan nefes egzersizlerine, güzellik bakımlarına, fiziksel hastalıkların tedavisine, kilo kaybettiren yaşam stillerine, stres yönetimine kadar uzanan çok dallı bir ağaç olduğunu hatırlayalım.

Uluslararası Spa Birliği’nin SPA sınıflandırmasında “Ziyaret/Tatil Destinasyon”, “Sağlık/ Tıbbi/Medikal”, “Termal/Mineral/Kaplıca”, “Tatil/Dinlenme/Otel/Resort” Spalarının her birine uygun olan Termal’in, yükselen dönem içerisinde küresel vizyonla daha etkin yönetilmesini, dünyada rekabetçi pozisyona getirilmesini diliyorum.   

 
Toplam blog
: 68
: 2603
Kayıt tarihi
: 27.05.11
 
 

Çoklu paydaş ortamında çalışma yeteneği, özellikle inovasyon ve kümelenmeyi teşvik etmek için kamu k..